...

Gespot oude-liefdesbrieven-go-with-the-vlo-oorlog

Gepubliceerd op 9 februari, 2017 door Danny Post

3

“Ik beschilder oude liefdesbrieven uit de oorlog”

De wereld kan momenteel wel wat extra liefde gebruiken. Dat vindt ook Luke J. Spencer. De Britse gentleman beschildert liefdesbrieven uit de Tweede Wereldoorlog en verkoopt deze via Etsy. “Ik blaas ze nieuw leven in.”

Oude brieven zijn niet de populairste dingen op een vlooienmarkt. Ten eerste moet je beschikken over een engelengeduld. Meestal liggen de brieven in weinig uitnodigende dozen tussen een heleboel saaie papierrommel zoals rekeningen en bankafschriften. En dan is er nog het priegelige handschrift. Om de minuscule letters te ontcijferen heb je een adelaarsblik nodig. Ik vergelijk het altijd met de hartmachinemonitor van een patiënt die op de drempel staat van the afterlife. Veel vlakke lijnen met af en toe een moeizaam bliepje omhoog. Wanneer je doorbijt, kun je echter op goud stuiten. In zulke brieven lees je de gedachten van mensen zoals jij en ik, alleen uit een andere tijd. Het is alsof ze tot je spreken. Je bent voor even deelgenoot van hun belevenissen, vreugde, verdriet, woede en pijn. Intiemer kan haast niet.

oude-brieven-verzamelen-rommelmarkt-go-with-the-vlo

Ik kocht laatst dit doosje met brieven. Ik heb nog even niet de kracht om ze te ontcijferen.

luke-j-spencer-liefdesbrieven-go-with-the-vlo

Luke J. Spencer heeft daar geen last van.

oude-liefdesbrieven-oorlog-go-with-the-vlo

De Britse gentleman gaat meteen met zijn vondsten aan de slag. Wijntje erbij en tekenen maar!

Ik ben een light-verzamelaar wat oude brieven betreft. Ik heb niet altijd de tijd of het geduld om ze op een markt één voor één uit hun enveloppen te halen en te lezen, maar ik heb een leuke collectie opgebouwd. Toch kan mijn verzameling niet tippen aan die van Luke J. Spencer. De Londenaar die sinds tien jaar in New York woont en werkt als reisjournalist en editor bij het History Channel-programma Pawn Stars, de blog The Gentleman Explorer runt en in zijn vrije tijd de urban explorer uithangt, heeft dozen vol met van die vintage krabbels. Zijn appartement in Brooklyn is een walhalla van oude brieven, vertelt hij als ik hem spreek. Luke’s voorkeur gaat uit naar liefdesepistels uit de Tweede Wereldoorlog. Maar het blijft niet bij verzamelen. De Brit beschildert zijn vondsten met passende afbeeldingen en creëert zo kleurige kunstwerkjes.

Hoe is deze passie voor oude liefdesbrieven begonnen?
“Geheel toevallig eigenlijk. Ik heb altijd antiek verzameld en kom graag op vlooienmarkten. Daar begonnen ze mijn aandacht te trekken. Op eBay ontdekte ik er nog meer en toen was een nieuwe hobby geboren. Omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in de Tweede Wereldoorlog besloot ik me op liefdesbrieven uit die periode te richten. De wereld was in die tijd een chaos en geliefden zagen elkaar soms jaren niet. Het enige contact verliep via brieven.”

liefdesbrieven-verzamelen-havana-go-with-the-vlo

Honderden van deze brieven heeft Luke inmiddels. Hij blijft ze kopen.

Wat is je favoriete aankoop tot nu toe?
“Dat is nog steeds mijn eerste aankoop: een stapeltje brieven van een soldaat aan zijn vriendin en vice versa. Hij vocht aan het Europese front en zij woonde en werkte in New York. Normaal vind je alleen de brieven van één persoon, bewaard door degene aan wie ze ooit geschreven werden. Het is zeldzaam om op een complete briefwisseling te stuiten. Je leest hun opmerkingen en krijgt ook de reacties die ze terugstuurden. Als de man schrijft over zijn werk als machinegeweerschutter, smeekt zij hem om alsjeblieft voorzichtig te zijn.”

Bijzonder zeg!
“Zulke brieven zijn kleine tijdcapsules. Ze zijn zo persoonlijk en bieden een fascinerend kijkje in het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn we zo gewend om direct antwoord te krijgen op appjes en emails. Dit doet je beseffen hoe verschrikkelijk het vroeger voor mensen was om drie of vier weken op een brief van een geliefde te moeten wachten. En er was altijd de kans dat er helemaal geen teken van leven meer kwam.”

liefdesbrieven-bioscoop-go-with-the-vlo

De Brit schildert het liefst soldaten en hun vriendinnen op de enveloppen.

liefdesbrieven-oorlog-go-with-the-vlo

“Niet verdrietig zijn, eens keer ik terug.”

Nog een andere favoriet?
“Een collectie brieven die in het bezit was van een stoute dame uit Kansas. Ze had de brieven bewaard van ongeveer twaalf soldaten. Er zitten foto’s bij van iedere soldaat plus kiekjes van haarzelf. Ze zit in een convertible en ziet er heel cool uit met haar strakke zonnebril en zijden sjaal om het hoofd. Die brieven en foto’s doe ik nooit meer weg.”

Minder gehecht ben je aan andere oude brieven uit je verzameling. Je beschildert de enveloppen en verkoopt ze via Etsy. Hoe kwam je op dat idee?
“Ik heb altijd al geschilderd en had ooit een illustratiebureau. Op een dag bedacht ik me hoe leuk het zou zijn om die oude brieven op te fleuren met kleine afbeeldingen.”

tweede-wereldoorlog-brieven-go-with-the-vlo

Bij de woorden krijg je opeens beelden.

Waardoor laat je je tijdens het schilderen inspireren?
“Ik laat me meestal leiden door de inhoud van de brief. Ik hou ervan om een G.I. en zijn liefje te tonen terwijl ze iets aan het doen zijn dat dit in de brief genoemd wordt. Dat kan een avondje in een café zijn, een bioscoopbezoek of een wandeling door het park. Ik werk ook veel in opdracht. Mensen vinden het bijvoorbeeld leuk om de brieven aan hun partner te geven als ze 12,5 of 25 jaar getrouwd zijn. In die gevallen beeld ik de klanten zelf af op de envelop. Al deze tafereeltjes hebben een lieve, nostalgische en romantische touch. Omdat veel brieven verstuurd zijn vanuit het buitenland, maak ik er een soort vintage reisposters van. Zo’n brief is een uniek cadeau!”

Sommige verzamelaars zullen jouw illustraties heiligschennis vinden.
“Ik denk dat ik ze op deze manier juist red. Door de brieven te beschilderen, blaas ik ze nieuw leven in. En als mensen ze bij me kopen, krijgen ze een nieuw thuis.”

egypte-oude-brieven-go-with-the-vlo

Met de luxueuze Pan Am Clipper naar Egypte, kon zoiets nog maar…

luke-spencer-oude-liefdesbrieven-go-with-the-vlo

Amerikaanse romantiek: met je geliefde een milkshake delen in een diner.

Verbaast het je dat mensen de brieven van hun ouders of andere naasten weggooien?
“Ja, ik vind dat echt ongelooflijk. Maar er zijn kennelijk heel veel mensen die daar geen enkel probleem mee hebben. Op vlooienmarkten, eBay, in tweedehandswinkels, overal kom je stapels oude brieven tegen. Zelfs in van die zaakjes waar ze handelen in oude postzegels. De verkopers laten de postzegels vaak op de enveloppen zitten om ze niet te beschadigen.”

Kunnen de brieven daar niet per ongeluk terecht zijn gekomen?
“Kan, maar in het merendeel van de gevallen belanden ze echt niet zomaar ‘op straat’. Wanneer familieleden deze brieven hadden willen bewaren, zouden ze dat wel gedaan hebben.”

liefdesbrieven-tweede-wereldoorlog-go-with-the-vlo

Ik zou de brieven van mijn ouders niet in de vuilnisbak kunnen kieperen, jij wel?

Ga je weleens op onderzoek uit? Wie waren de personen achter de brieven?
“Ik probeer altijd te achterhalen wie deze brieven schreven en ontvingen. Daardoor weet ik dat de soldaat waarover ik het daarnet had, de oorlog overleefde. Toen hij terugkeerde, zijn hij en zijn vriendin getrouwd. Nog niet zo lang geleden zijn ze vlak na elkaar overleden. Ik begin altijd bij de namen. De personen die in de landmacht, luchtmacht of marine zaten, zijn vrij eenvoudig op te sporen. Dat komt omdat ze bij hun adres hun eenheid vermeldden. Nabestaanden kunnen de brieven zo van me terugkrijgen, maar tot nu toe heeft nog niemand interesse getoond.”

Wat jammer.
“Ik heb eens de kleinzoon opgespoord van een matroos die veelvuldig had gecorrespondeerd met een vrouw in Californië. Het bleek dat de kleinzoon van de liefdesbrieven op de hoogte was. Hij had ze bewust weggedaan toen hij ze na de dood van zijn grootvader op zolder ontdekte. De reden? Dit was een liefje van zijn opa voordat hij met zijn oma trouwde.”

oude-liefdesbrieven-kermis-oorlog-go-with-the-vlo

Net een filmscène uit een ouderwetse oorlogsfilm.

luke-j-spencer-liefdesbrieven-key-largo-go-with-the-vlo

Tortelduifjes uit het verleden. Hun liefde laait weer even op dankzij de illustraties van Luke.

Heb je nog een bepaald type brief op je verlanglijstje staan?
“Ik zou nog graag enkele brieven van geheime affaires vinden. Veel brieven zijn verslagen van de dag. ‘En toen deed ik dit en toen was ik daar en toen sprak ik met die persoon.’ Soldaten konden tijdens de oorlog gratis brieven versturen, dus ze schreven continu.”

Schrijf je zelf nog brieven eigenlijk?
“Ja, regelmatig. Ik vind het zonde dat mensen dit nog maar zo weinig doen. Het ontvangen van een brief is vele malen persoonlijker en plezieriger dan het krijgen van een appje of sms.”

Heb je een tip voor lezers die ook brieven willen verzamelen en beschilderen?
“Zoek naar oude brieven als je reist. Ik reis veel door Europa en ben vorig jaar in zo’n elf landen geweest. Overal waar ik kom, probeer ik brieven te kopen. Ik beschilder ze met afbeeldingen van die plek. Het is zo leuk om een brief uit het Amsterdam van de jaren veertig te hebben waar de postzegels- en stempels nog op zitten en er dan iets uit dezelfde stad op te schilderen!”

Een van Luke’s kunstwerkjes kopen? Kijk in zijn shop op etsy.com.

 

oude-liefdesbrieven-luke-j-spencer-go-with-the-vlo

Topidee: koop oude brieven in het buitenland en maak je eigen unieke vakantiesouvenirs.

oude-brieven-grand-canyon-go-with-the-vlo

Op Etsy toont Luke alleen de enveloppen. De brieven zelf beeldt hij niet af, maar krijg je er wel bij.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to “Ik beschilder oude liefdesbrieven uit de oorlog”

  1. It is actually a great and useful piece of information. I am glad that you just shared this helpful information with us.
    Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  2. Pingback: ivermectin 12 mg tablets for human

  3. Pingback: ivermectin tablets uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑