...

MCB

Gepubliceerd op 3 juli, 2014 door Marie-Cecile Beniers

Come on baby, light my fire

Lieve poppetjes met kraaloogjes, puntmutsjes en zachte stoffen lijfjes: de snoezigheid-meter slaat ver uit bij de Luciferpoppetjes. In de jaren zeventig kunnen maar weinig kinderen –en ook volwassenen- deze kleine, met zand gevulde, popjes weerstaan. Ze zijn dan ook een tijdje smoking hot.

De Luciferpoppetjes zijn in de seventies zo populair dat ze al snel in verschillende varianten in de winkels verschijnen. Gekleed en geschminkt als een Pierrot (ook al zo’n hype in die tijd), als clowntjes, brandweerman of Charlie Chaplin. Ook zijn ze te koop in een reuzenvariant van bijna 10 centimeter groot. Mét enorme wapperende wimpers, iets wat de –toch veel schattigere- kleintjes moeten missen.

Lucifer-advertentie

Vergeet die onschuldige kraaloogjes, deze kleintjes spelen graag met vuur.

What’s in a name
De poppetjes danken hun opvallende naam aan het feit dat ze zo klein zijn dat ze in een luciferdoosje passen. En zo worden ze ook verkocht. Op de doosjes staan ze doodleuk afgebeeld met luciferstokjes in hun stompjes. Levensgevaarlijk? Kniesoor die daar op let. De rage is internationaal. In Engeland worden ze Mini Babydolls, Matchbox Babies of Matchbox Beanies genoemd. In Italië zijn de Fiammiferini nauwelijks aan te slepen en in Duitsland staan ze bekend als Flämmchen.

Lucifer-popje-3

Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen.

Niemand is perfect
Jammer genoeg hebben de Luciferpopjes ook hun tekortkomingen. Dat ze geen handjes en voetjes hebben, daar doen we niet moeilijk over. Maar die strikjes verliezen ze wel erg snel. Nog erger: hun lieve puntmutsjes laten ook behoorlijk vlug los en als dat gebeurt schiet het plukje aangeplakte haar ook mee. En –sorry- kaal zien die dotjes er ineens stukken minder schattig uit. Met een beetje pech scheurt het plastic hoofdje en heb je ook nog eens te maken met een schedelbreuk. Niet leuk. Ook de oogjes kunnen hun glans verliezen, waardoor ze een rare doffe blik in de ogen hebben. Als kind bombardeer ik deze poppetjes liefkozend tot ‘blinde baby’s’.

Kleur bekennen
Kaal of met gescheurd hoofd: ze blijven ook dertig jaar na dato geliefd. Beetje jammer is dat hun ooit lekker ‘vlammende’ outfit in de loop der jaren zo flets wordt. De ‘handjes’ matchen qua kleur altijd met het bolletje op de muts en die zijn altijd in heerlijke retro combinaties. Het is toen dé vraag in de winkel: welke kleuren kies je? Ga je voor trendy bruin met oranje (de kleurenmatch van dat decennium), roze met groen, of gewaagd oranje met paars?
Inmiddels zijn ze al lang niet meer in de winkel te koop. De rage houdt net zo snel op als dat hij begonnen is. Maar de veertiger die op zoek gaat naar deze oude liefde heeft het zwaar. Op markten kom je ze nauwelijks tegen. Online geeft meer resultaat. Tip voor wie de poppetjes op eBay of Marktplaats zoekt: de zoekterm El Greco geeft ook goede resultaten. Succes!
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , ,


Over de auteurOmhoog ↑