...

MCB

Gepubliceerd op 28 januari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

Door het dolle bij Laura Dols

Laura Dols. Kilosale. Drie woorden waardoor in mijn hoofd meteen alle alarmbellen afgaan. Want Laura Dols is toch die leuke vintage kledingzaak in de Amsterdamse Wolvenstraat? En kleding kopen per kilo, inmiddels weet ik dat dit héél goed shoppen is. Elke zondag, €12,50 per kilo. Ik weet genoeg: wanneer ga ik?

Dankzij haar leuke winkel in een van de Negen Straatjes én omdat ze een favoriet adresje is van veel stylisten, is Laura Dols bekend bij veel modeliefhebsters. Minder bekend is dat Laura Dols elke zondag een echte kilosale houdt. Voor elke kilo kleding reken je €12,50 af. De vorige keer dat ik een kilosale bezocht (het topevenement dat Vintage per Kilo heet) was ik de dag erna nog on a natural high.

GWTV-Laura-Dols-zakken

Lekker doorzakken bij Laura Dols.

GWTV-Laura-Dols-buitenkant

Deze hond heeft een uitstekende neus voor koopjes.

GWTV-Laura-Dols-ballroom

Strictly come vintage.

Toch heb ik bij Laura Dols mijn reserves, want: elke week een kilosale, hoe groot en goed kan het aanbod dan zijn? Bovendien is Laura Dols populair, dus de kans lijkt groot dat je met honderden fashionista’s moet vechten om een kledingstuk te bemachtigen.

Lost in vintagespace
De kilosale van Laura Dols is niet in haar winkel in een van de Negen Straatjes, maar in een pand op een bedrijventerrein in Amsterdam-West. Van alle duffe panden heeft Laura Dols nog de meeste moeite gedaan om er iets sfeervols van te maken. Plantenbakken voor het raam, een bloemenhaag bij binnenkomst, kortom: gezelligheid! Maar als ik het pand binnenstap is er verwarring. Alleen maar bruidsjurken?! Shit, heb ik het niet goed gelezen? Zijn het alleen trouwjurken die er tijdens deze kilosale worden verkocht? Dan ben ik ruim negen jaar te laat. Bovendien is er in de verste verte geen weegschaal te bekennen én zijn alle jurken geprijsd. Mijn vermoeden groeit dat de info op de website achterhaald is en ik begin al te balen.

GWTV-Laura-Dols-weegschaal

Eén kilo vintage, schoon aan de haak.

GWTV-Laura-Dols-linnengoed

Helaas: het linnengoed op deze planken is niet voor de weegschaal.

GWTV-Laura-Dols-Bont

Bij Laura Dols kun je het zo bont maken als je het zelf wilt.

Voor de vorm ga ik wat langs de rekken, totdat al snel een vriendelijke dame verschijnt. “Je komt voor de kilosale?” zijn de verlossende woorden die ze meteen spreekt. Yes, ben ik blijkbaar toch goed. Ik volg de mevrouw en als ze een deur opendoet sta ik ineens in een bomvol magazijn. Niet propvol mensen (pfiew!), maar met heel veel zakken en rekken met kleding, enorme dozen en lange planken vol met gestreken linnengoed. Dit is niet verkeerd, sterker nog, dit is heel goed. Maar de verkoopster drukt een beetje de pret want “wat op de planken ligt is geen kilosale, de voorste dozen ook niet en achter het scherm ook niet. De rest allemaal wel.” Vooruit, geen vintage geborduurde tafelkleedjes dus, maar wie weet nog genoeg ander leuks.

Kiloknallers
Slechts twee andere vrouwen zijn deze dag aan het schatjagen, dus ik heb alle ruimte en rust om op mijn gemakje de rekken en dozen door te spitten. Dat is nodig, want het is veel. Na vijf minuten graaien door de kartonnen dozen weet ik het al zeker: deze kilosale is top. De spullen in de dozen zijn gesorteerd op thema: feestkleding, kinderkleding, mannen, vrouwen. Ik zie leuke retro ski-jacks (jammer genoeg geen in mijn maat), maar ook sixties jurkjes, feestjurken uit de fifties en seventies (vooral die laatste zijn hysterisch) en truien van wol en kasjmier.

GWTV-Laura-Dols-Legertrui-en-skijack

Ook de hippe retroman scoort hier een nieuwe outfit.

GWTV-Laura-Dols-kledingrekken

Een bonten kermis, tijdens de kiloverkoop.

GWTV-Laura-Dols-Burberry

Voor de kakmadam: collegedassen en Burberryjassen.

Een heel rek vol vintage bontmantels en wollen winterjassen. Ik kan mijn ogen maar niet afhouden van een zacht jasje van Jordache, dat oh zo coole Amerikaanse merk dat ik nog ken uit de eighties. Niet dat ik ooit iets van dat merk in mijn puberhanden heb gehad, de naam is mij alleen bekend door de commercials op Sky TV.

Too cool for school
Vooral retromoeders kunnen enorm hun slag slaan in deze kilosale. Het aanbod van kinderkleren is groot. Veel jurkjes met retroprint, lieve wollen vestjes, capejes, blousjes, allemaal in perfecte staat. Dus wil je je kind wel goedkoop kleden, maar niet in het zoveelste Hema of H&M’tje hijsen (want laten we eerlijk zijn, daarin loopt toch de halve crèche en schoolplein rond?), dan moet je zeker naar Laura Dols rijden.

GWTV-Laura-Dols-retro-jurkjes

Maak van je kind een flowerchild.

GWTV-laura-Dols-oranje-jack

Hul je oogappeltje in oranje.

GWTV-Laura-Dols-Kekke-kinderkleertjes

Gele paardjes, molentjes en roddelende kleuters: de prints in de seventies waren lekker eigenzinnig.

GWTV-Laura-Dols-kindercape

“Zeg Witkapje waar ga je hene?’ ‘Naar de kilosale van Laura Dols natuurlijk!”

Het weegt niks en kost dus amper iets. Voor de handige ouders ook leuk: kleine lapjes waar je kussentjes of kleedjes van kunt maken voor de kinderkamer of -doe eens gek- de woonkamer.

Couture uit Rotjeknor
Ik vis uit de feestkledingbak een uniformachtig jasje uit waarin een label zit gestikt met ‘Uniforms by Oswald, Staten Island’. Je vraagt je af hoe sommige kleren uit de States uiteindelijk hier, op een bedrijventerrein in Amsterdam belanden. En bij meer opvallende kledingstukken (en die zijn er veel) vraag ik me dit af.

GWTV-Laura-Dols-Staten-Island

Uniform zoekt oldskool liftboy.

GWTV-Laura-Dols-kussens

Nee, je wordt niet voor het lapje gehouden, ook dit is €12,50 per kilo.

GWTV-Laura-Dols-lelijke-truien

Tante Joke uit de Jordaan kan ook bij deze kilosale goed slagen.

Als ik ik een nogal ingewikkelde rok (eigenlijk zijn het twee losse lappen aan een tailleband) in mijn hand houd, krijg ik het antwoord. “Die komt van twee aparte zussen uit Rotterdam,” zo vertelt de verkoopster. “Hun vader was schatrijk. Die zussen ontwierpen zelf kleding. Hele extravagante stukken. Tot hun dood woonden ze samen in een heel groot huis, helemaal vol met bijzondere kleding. Toen wij in hun huis kwamen vonden we allemaal setjes, die hadden ze allemaal zelf samengesteld.”

De bodem bereiken
Wanneer de verkoopster even weg is, duikt één meisje uit baldadigheid letterlijk in de enorme doos. Ik snap het wel, want je zal onderin maar nét dat te gekke jasje aantreffen. Of zoals haar vriendin het lachend verwoordt: “Ik móet gewoon door gaan tot die bodem, dan pas kan ik rustig naar huis.” Als er inderdaad een minpuntje aan de kilosale van Laura Dols moet worden gegeven, dan is het wel het gebrek aan overzicht. Je blijft maar kledingstukken uit die dozen vissen en daar ben je lang mee bezig.

GWTV-Laura-Dols-Jordache

Niet alleen de kleding is zacht, de prijzen zijn het ook.

GWTV-Laura-Dols-totaaltje

Pas op: hier lijd je snel aan vintage obesitas.

GWTV-Laura-Dols-tof-vest

Warm, mooi en bijna gratis.

De twee dames laten zich hier echter niet door afschrikken en zijn enorm aan het inslaan. Hun aankopen passen niet in de papieren tassen die dienst doen als mandjes, alles op een steeds groter groeiende verg op de grond. Ik ben iets minder koopziek die dag en hou het keurig bij één jasje. Maar dat het niet moeilijk is om compleet los te gaan, dat is een feit.

Laura Dols Outlet
Nieuwe Hemweg 7g
1013 BG Amsterdam
lauradols.nl/outlet
Elke zondag van 13.00 tot 16.00 uur.
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Door het dolle bij Laura Dols Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Sfeer
Koopjesgehalte

Summary:

4.3


Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑