...

MCB

Gepubliceerd op 26 februari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

1

Echtpaar Eames zat niet stil

Je ziet ze overal: de Eames Plastic Chairs. In woonbladen, horeca, bij de buren of misschien ook in je eigen huis. Vaak gaat het om een replica of re-issue. Wil je graag een vintage exemplaar? Die zoektocht is lastig, maar niet onmogelijk. Op deze Throwback Thursday de spot op één van de grootste hits van ontwerpersstel Charles en Ray Eames.

Sla een woonblad open en je zult er zeker weten eentje (of twee of drie) aantreffen: de Eames plastic chair. Deze kuipstoel uit de jaren vijftig is populair. Toen al en nu nog steeds. Met alle (goedkope) gevolgen van dien. Het ontwerp komt van het Amerikaanse echtpaar en designerduo Charles en Ray Eames (ze trouwen in 1941).

Eames-motor

Vrrrroem, motormuis Ray racet naar de ontwerpstudio.

Eames-stoel-gedaanten

De vele gedaantes van de plastic chair.

Eames-liefdesbrief

Aan deze (overigens heel schattige) liefdesbrief  te zien, kon Charles beter ontwerpen dan spellen.

Zij ontwerpen in 1948 de plastic chair als inzending voor de designwedstrijd ‘Low-cost furniture design’ van het Museum of Modern Art (waar ze overigens de tweede prijs krijgen). “Getting the most of the best to the greatest number of people for the least,” is zo ongeveer het belangrijkste motto van het stel. En met de Eames plastic chair komen ze heel dicht in de buurt van dit ideaal. Dankzij het materiaalgebruik, glasvezel gecombineerd met polyester, is de stoel degelijk en makkelijker om in grote getallen te produceren dan bijvoorbeeld houten stoelen.

Babykamer-hit
De stoel kent verschillende varianten: met een metalen framewerk in de vorm van de H (de vroegste variant), de X en en de Eiffeltoren-poten, al dan niet omkleed met hout. Al snel volgen de modellen zonder armleuning en met stoffen zitting. En natuurlijk de schommelstoel, een geliefde variant die echter in 1968 uit de productie wordt genomen.

Eames-H-en-X

Het alfabet volgens echtpaar Eames: de H en X.

Eames-rocking-chair

Deze stoel rockt.

Eames-Eiffel-en-Rocker

Van onderen! De stoel met Eiffeltoren-onderstel en de schommelstoel.

De fabriek geeft de rocker wel tot 1984 standaard aan medewerkers cadeau wanneer ze vader of moeder worden. In 1998 rolt de schommelstoel weer volop uit de fabriek en mag het zich inmiddels een echte babykamerklassieker noemen.

Niet zo groen
Het is meubelfabrikant Herman Miller die het Amerikaanse deel van de markt voor zijn rekening neemt, terwijl Vitra de licentie krijgt om de stoel op de Europese markt te brengen. Hoewel de stoel inmiddels in heel veel kleuren wordt gemaakt, blijkt ie er eentje niet te zijn: gróen. De kuip van glasvezel blijkt helemaal niet goed te zijn voor het milieu. Om die reden stoppen Herman Miller en Vitra in de jaren negentig met de productie van de glasvezel kuip. In 2004 is er goed nieuws voor de designfans, want er komt een variant van polypropyleen op de markt. Deze is misschien milieuvriendelijker, maar veel liefhebbers van de stoel geven toch de voorkeur aan de glasvezelvariant.

Eames-fiber-dichtbij

Glanzender, ‘krassiger’ en volgens velen authentieker: de stoel in glasvezel.

Eames-charles-en-ray-vast

Stoelpoten: Charles en Ray wisten wel hoe ze hier creatief mee om moesten gaan.

Eames-stoeltjes

De plastic chair: de stoel die elk interieur past!

Die is volgens hen mooier, authentieker en zoals die echt is bedoeld. De fiberglass-uitgave is ter herkennen aan de meer glanzende kuip, de polyprolyleen-stoel heeft een matter oppervlak. Goed nieuws voor deze fiberglassfans, want inmiddels produceren zowel Herman Miller als Vitra een milieuvriendelijke variant van fiberglass. Zonder speurwerk kun je dus zo een nieuw origineel exemplaar aanschaffen. De prijs is dan (afhankelijk van het type) rond de 400 euro.

Vind de vintage
Voor een echt vintage modelletje moet je wat meer speuren en jammer genoeg ook wat dieper in de buidel tasten. Maar, zo zeggen de kenners, dan heb je wel een stoel die én degelijker is én waardevaster. Tel uit je winst. Op de vlooienmarkt zul je ze niet vinden, maar in de tweedehands designzaken en op Marktplaats zijn ze breder gezaaid. Zo zagen wij op Marktplaats vier exemplaren zonder armleuning voor 1200 euro. In (online) zaken die gespecialiseerd zijn vintage kun je het allerbeste slagen. Al vond een Haagse kennis van ons -natte droom!- een originele Eames gewoon op straat bij de boom. Kennelijk door iemand met het zicht van een bejaarde mol weggegooid? Hoe dan ook, zij rende er euforisch mee naar huis.

Eames-huis-zijkant

Mi casa es su casa: het huis van de Eames is open voor bezoekers.

Eames-huis-binnen

Gluren bij de designburen.

Eames-aan-het-werk

Vlijtig Liesje aan het werk.

Kijk bijvoorbeeld bij winkels als Decennia Design of Modern Vintage. De oldskool fiberglass-stoelen zijn wel aardig aan de prijs, soms zelf rond de duizend euro. En dan zijn er nog de talloze neppers, de één beter gelukt dan de ander. De niet-puristen onder ons én degenen die een heel beperkt budget hebben, kunnen hun heil zoeken in een replica. Check bijvoorbeeld Eames Stoelen. Zelfs bij Kwantum kun je terecht voor een redelijke kopie. Laat in dat geval de spierwitte links liggen (want lelijke en goedkope uitstraling) en ga voor de beter gelukte petrolblauwe versie.

Vruchtbaar stel
Ray en Charles waren niet alleen twee succesvolle ontwerpers, ze waren ook jarenlang gelukkig getrouwd. Ze leren elkaar kennen op de Cranbrook Academy of Art in Michigan en trouwen een jaar later. Kinderen zal het stel samen nooit krijgen (Charles heeft wel een dochter uit een eerder huwelijk), maar hun vele ontwerpen kunnen ook worden gezien als kindjes. Het echtpaar is ontzettend productief en maakt korte films, interieurstoffen, speelgoed en huizen, het beroemde Case Study House #8 is een bekend voorbeeld, Charles en Ray ontwerpen deze woning en trekken er in 1949 in.

Eames-lounge

Of het nou gaat om het ontwerpen van de Lounge Chair…

Eames-kasten

… of deze kasten…

Eames-coffeetable

…salontafel of…

Eames-LCW

… de Lounge Chair Wood: de Eamesjes zaten niet stil.

Ze zullen er tot aan hun dood wonen. Vandaag de dag is het huis aan de Amerikaanse westkust open voor bezoekers. Maar vooral bekend zijn de Eamesjes toch dankzij hun meubels die bijna stuk voor stuk echte klassiekers zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Lounge Chair en bijbehorende Ottoman, de Lounge Chair Wood (LCW) en Elliptical Table. Ook deze ontwerpen kennen hun variaties en vooral hun replica’s. Charles en Ray hebben met hun ontwerpen in ieder geval een dikke stempel gedrukt op de interieurs van toen en nu. Charles overlijdt op 21 augustus 1978, zijn vrouw Ray exact tien jaar later. Hoewel ze jarenlang werken en leven in Californië ligt het stel samen begraven in Saint Louis, de plaats waar Charles is geboren en gestorven.
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Echtpaar Eames zat niet stil

  1. Martijn says:

    Leuk dat jullie zo diep ingaan op dit bekende designerduo. Het is toch wel mooi om te zien dat ze zoveel jaren later nog steeds van zo’n grote invloed zijn op het huidige design. Wat vinden jullie van replica’s van Eames stoelen die je tegenwoordig ziet? (bijvoorbeeld http://www.designerchairs24.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑