...

#tbt Mac & Maggie kerst 1992 banner 2

Gepubliceerd op 20 november, 2014 door Danny Post

22

In memoriam: Mac & Maggie

Het was alsof er in modeland een bom ontplofte toen Mac & Maggie stopte. Bijna twintig jaar later dreunt de klap nog na bij een hele generatie. Deze Throwback Thursday rouwen we in full colour om het heengaan van de coolste kledingketen die Nederland ooit kende. 

Waar was jij toen je hoorde dat Mac & Maggie voorgoed de deuren sloot? Stel de vraag aan een willekeurige 35-plusser en goede kans dat je een geëmotioneerd antwoord krijgt. De dood van de populaire winkelketen in 1996 maakt zelfs nu nog veel los. Elke clubkid of nachtdiva die zichzelf eind jaren tachtig en begin jaren negentig maar enigszins hot, cool of avantgardistisch vond, kocht zijn of haar kleren bij de twee M’s. Zij waren da bomb.

Mac & Maggie 1990

1990 Sailor chic.

Mac & Maggie 1993 vrouwen

1993 Blub, ik ben een edgy vis.

Mac & Maggie 1989

1989 Zelfs de omgeving paste zich aan de knalkleuren van Mac & Maggie aan.

This is iT
Waar ik zelf was toen ik het nieuws hoorde? In een lokaal van de Hogeschool van Amsterdam, waar ik op dat moment studeerde. Ik was er ziek van. Mac & Maggie was mijn alles. De keten hoorde voor mij bij volwassen worden en je eigen stijl ontdekken, liefst zo gek mogelijk. Toen ik als bleue achttienjarige voor het eerst verlegen een voet over de drempel zette van hun filiaal in Rotterdam ging er een kleurrijke wereld voor me open. Wauw. Dit was nog eens wat anders dan die suffe C&A (remember dit was nog een Zara-loos Nederland). Mac & Maggie gaf het saaie Hollandse modebeeld een stevige schop onder de kont. De ontwerpen waren sexy, gewaagd en vooruitstrevend. Ook (hoera!) voor de mannen. Ik stuiterde door de winkel.

Mac & Maggie 1992

1992 Flower power (en veel XTC).

Mac & Maggie 1993

1993 Deze styling was altijd fingerlickin’ good.

Mac & Maggie 1991 mannencollectie

1991 Ein-de-lijk konden mannen ook drukke prints kopen.

1993 Mac & Maggie meiden

1993 Free fashion hugs.

1989 Mac & Maggie collectie

1989 Het Kremlin op lange stelten.

Erna heb ik nooit meer omgekeken. Mac & Maggie werd de vaste leverancier van mijn kledingkast. Begon ik nog vrij voorzichtig met een giletje, met elk bezoek gingen de remmen meer los. Ik kocht een Schotse ruit colbert met schouders waarvoor de deuropeningen in huis speciaal vergroot moesten worden, loeistrakke op de sixties geïnspireerde truitjes die mijn klasgenoten deden uitbarsten in fluitconcerten, een enorme wollen jas die mijn moeder geringschattend ‘het schaap’ noemde, een overhemd met zo’n hysterische print dat mijn docent er bijna een epileptische aanval van kreeg en een grijze metallic (gehaakte!) trui waar de wind dwars doorheen ging, maar die mijn tepels op een housefeest oh zo mooi deden uitkomen.

Mac & Maggie 1984

1984 Bombay Mix.

Mac & Maggie 1991

1991 “Dress me up, Scotty.” Star Trek was soms ook een grote inspiratiebron.

Mac & Maggie najaar 1984

1984 Oh wat voelden we ons duizend keer cooler dan de rest.

1993 Mac & Maggie wetlook

1993 Studs & stripes.

Mac & Maggie 1990 collectie

1990 De collecties waren 100% iT- en RoXY-proof.

In de roemruchte club iT waar ik elke zaterdag op mijn blokhakken uit mijn plaat stond te gaan, keek niemand van mijn outfits op maar op straat was het een ander verhaal. De zenuwachtige opwinding die ik soms voelde als ik gekleed in mijn laatste aankopen de stad inging, kan ik me nog levendig voor de geest halen. Welke blikken zou ik nu weer krijgen? Diep ademhalen en gáán. Maar tegelijkertijd voelde je je ook stoer. Fuck die Nederlandse mutsenmentaliteit. Je hoorde bij de Mac & Maggie posse die dit land wel even zou opvoeden qua kleedgedrag.

Free your mind and your closet will follow
Ook bij de 43-jarige Marika Melling trekt de naam Mac & Maggie nog een weemoedig waasje over de ogen. Ze liep als 19-jarige stage bij de boetiek op de Binnenweg in Rotterdam en werkte er later in haar schoolvakantie. Ze kijkt er met veel liefde op terug. “Hun geheim was dat ze erg vooruit liepen op andere modezaken in Nederland”, vertelt ze. “Daarom wilde ik er ook werken, Mac & Maggie was anders. Uniek. Het had een hoog fashion-gehalte. Ik had twee tantes die destijds in Londen woonden en zij werkten in hippe winkels als Topshop en het populaire Hyper-Hyper. Mac & Maggie deed daar niet voor onder.” Het merk beïnvloedde ook haar persoonlijkheid. Door de kleding, maar ook door de omgeving waarin ze terechtkwam. Veel verkopers en verkoopsters die bij Mac & Maggie werkten waren echte persoonlijkheden. Larger than life. De manier waarop zij eruit zagen en het lef dat zij toonden, waren superinspirerend. Marika: “Door Mac & Maggie kroop ik meer uit mijn schulp. I became more open-minded.”

Mac & Maggie 1990 collecties

1990 Stippen, kleur en héle dikke lippen.

Mac & Maggie 1993 mannen

1993 Topmodel Mark Vanderloo (l) pruilde eventjes voor Mac & Maggie.

Mac & Maggie kousentrend 1987

1987 Dit was sexy dicteerde Mac & Maggie. En daarmee was de witte kous af.

1993 hippie look Mac & Maggie

1993 Jippie de cityhippie!

1987 Mac & Maggie

1987 De knot avant-la-lettre.

Net als de rest van het personeel vond Marika het zalig om als eerste de nieuwe collecties te zien en belangrijker, te kopen. Lachend: “Ik kocht er bést veel. Mijn best buys? Een bruinrood getailleerd colbert met opvallende zwarte revers en een korte jumpsuit die ik mijn speelpakje noemde haha. Een heerlijk ding. Daarin ging ik dan dansen in club Nighttown of op de MTC-party’s van Ted Langenbach en Marcel Niehoff. Voor mij zijn de kleren van Mac & Maggie en de house scene uit die periode onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een geweldige tijd.”

Modeland rouwt
Maar zoals gezegd kwam aan het bruisende verkleedfeest in 1996 een abrupt einde. Na precies twintig jaar trok moederbedrijf Peek & Cloppenburg (inderdaad, dat er uit zoiets saais zoiets cools voortkwam is nog steeds een groot raadsel) de stekker eruit. Redenen waren een inzakkende economie, het vertrek van het grote brein achter Mac & Maggie, styliste/inkoopster Cora Kemperman, die na onenigheid over de te varen koers haar biezen pakte, maar ook de veranderende markt. Er kwamen steeds meer grote spelers bij zoals H&M en Miss Selfridge die goedkoper en sneller konden produceren. Daarnaast had Mac & Maggie steeds meer de tijdsgeest tegen. Dit waren de jaren van heroin chic en Kurt Cobain en grunge. Armoe was in, niet de glossy looks van Mac & Maggie. En dus sloten de in totaal 38 winkels (26 in Nederland, 12 in België, Duitsland en Engeland) uiteindelijk de deuren.

Mac & Maggie 1988

1988 Alleen voor luitjes met lef. Die hoedjes pasten ons niet allemaal.

Mac & Maggie kerst 1992 banner

1992 Een gelukkig vampy kerstfeest en een extravagant nieuwjaar!

Mac & Maggie 1985

1985 Ook Lois Lane-diva Monique Klemann (baret) was verliefd op M&M.

Mac & Maggie fun

Eén voor allen, allen voor Mac & Maggie!

1990 Mac & Maggie Egypte

1990 “Sorry moet rennen, heb een date met Toetanchamon.”

Het afscheid viel klanten en personeel zwaar. Sommigen zeggen dat ze tot op de dag van vandaag geen winkel hebben kunnen vinden, die de vrijheid van het individu zó viert als Mac & Maggie dat deed. Gelukkig is het heilige vuur van Mac & Maggie nooit helemaal gedoofd. Er worden Mac & Maggie reünies georganiseerd, in 2012 richtte oud-medewerker Victor Meuwissen in restaurant AS te Amsterdam een retrospectief in, en op Marktplaats duiken regelmatig vintage Mac & Maggie items op. Zelf heb ik talloze key pieces bewaard. Ik kon er simpelweg geen afscheid van nemen. Sterker nog, ik draag ze weer. Terwijl ik deze woorden tik, draag ik een overhemd met gestrikte mouwen uit hun voorjaarscollectie van 1994. Nu de nineties terug zijn in het modebeeld kan het weer. Daarnaast zijn sommige stukken -om maar een versleten woord te gebruiken- gewoon tijdloos.

1990 Mac & Maggie

1990 Exotische lapjespoes.

Mac & Maggie banner

1993 M&M zag ver in de modetoekomst maar kon de eigen ondergang niet verhinderen.

Mac & Maggie outfits Marika Danny

Groot haar, grote schouders. Voor Danny en Marika size DID matter.

Ook Marika bewaarde wat dingen. Wat vindt ze eigenlijk van de roep die steeds vaker opklinkt om de legendarische keten uit het graf te laten herrijzen? Zou ze er weer kopen als een ondernemer het lef had om Mac & Maggie af te stoffen voor de 21e eeuw? “Jaaaa!”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur22 Responses to In memoriam: Mac & Maggie

 1. Tineke Stel says:

  Leuk stuk Danny! En ik weet het ook nog heel goed; was behoorlijk in shock.

  PS: je zal gillend van extase geweest zijn en daardoor misschien iets te lang op de l blijven hangen, maarreh, giletje bedoel je, toch? 🙂

  • Danny Post says:

   Ik vermoed dat ik even in een roesje verkeerde. Dank, heb het meteen aangepast. En wat grappig dat dit artikel na een jaar nog steeds blijdschap oproept.

 2. Arjan kloet says:

  WoW leuk dat ik niet de enigste ben met heimwee naar dit fantastiche vooruitstrevende merk het was altyd vrolyk met al die kleuren voor de man dit zie je tegen woordig niet meer in Nederland alles is weer donker en somber en moet je weer de grens over p&c Duitsland is ook veel uitbundiger dan nl, heb nog veel Mac & Maggie kledingben er ook zuinig op zelfs een winkel poster

 3. Anoniem says:

  heb volgens mij nog enige exemplaren in mn kast

 4. Rick van Rijthoven says:

  Jaren bij M&M gewerkt in Amsterdam, beide filialen op de Kalverstraat. M&M heeft veel ondernemers en ontwerpers, die de mode industrie hebben beïnvloed, voort gebracht. Denk aan Frans Ankone, Ruud van der Pijl, Cora Kemperman, Michael Smit (oprichter Sissy Boy), Paul Helbers (hoofdontwerper o.a. Marc Jacobs & Louis Vuitton), Michou Basu (jarenlang hoofdredacteur Mode Telegraaf), Lucel van den Hoeven en ondergetekende (oprichters van kledingmerk DNA en Modefabriek). Werken bij M&M was een fantastische ervaring. Hopelijk komt een dergelijke winkelketen gauw weer terug in Nederland. Nu is het retail landschap door de globalisering een pot nat! Jammer.

  • Paul Sebes says:

   Hoi Rick,
   Helemaal mee eens! Kom je 13 mei ook lunchen? En neem je Lucel mee?
   Het is in Amsterdam en er komen (natuurlijk) alleen maar leuke mensen.
   Groeten,
   Paul

 5. Paul Sebes says:

  En 13 mei is er, net als elk jaar, weer een reünie van ex medewerkers. Na al die jaren zoeken we elkaar nog steeds op, wat wel aangeeft hoe bijzonder het was om er in de jaren 80 en 90 te werken. Meer info op de Facebook groep voor M&M crew.

 6. Armande says:

  Wat een geweldige foto’s van de Mac & Maggie stijl! Ik heb net naar dit artikel gelinkt in mijn blog.

 7. Martin says:

  Zelf heb ik de eerste Mac en Maggie mogen openen op del Rotterdamse Korte Lijnbaan en ook het eerste filiaal in de Kalverstraat, heb zelfs 8 jaar boven de winkel gewoond.
  Het succes in het begin was mede te danken aan Antoine Kneepkens en Cora Kemperman.
  En natuurlijk had Frans Ankone ook een stempel op de collectie.
  We hadden toen een wekelijkse modereportage in de Viva.

 8. Ruud says:

  Erg leuk artikel Danny. Ook na zoveel jaar na publicatie. Heb je nog foto’s van de plastic tasjes van het merk. Die kan ik mij goed herinneren.
  Zelf was ik niet zo hip, maar mijn oudere zus kocht er wel vaak kleding. Helaas zijn nu kleur en durf in ons modebeeld verdwenen.

 9. Ineke says:

  Heel erg leuk stuk wat je geschreven hebt.
  Erg jammer dat Cora Kemperman haar webshop in februari 2020 heeft gesloten., was ook top kleding!

 10. Ally says:

  Ik hou het heel kort ik hoop nog steeds dat Mac en Maggie terug komt

 11. Sona says:

  Krijg ook meten flash backs….damn mooie tijden….

 12. Peter sol says:

  heb een heel grote party m & m gevonden ben er zuinig op staan nu te koop op marktplaats ad your service groet peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑