Binnenkijker molshoop-modern-antiek-recycle-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 28 november, 2017 door Danny Post

0

Mol’sHoop te koop (de Daimler krijg je cadeau)

In Huizen staat een waanzinnig zelfvoorzienend huis te koop. Dutch Mountain, ook wel de Mol’sHoop genoemd, is zijn tijd ver vooruit. Bewoners Sanne Oomen en Lucas Mol creëerden een plek met humor. Een oude Daimler ombouwen tot boekenkast? Why not?

We verzuipen in onze rotzooi. Volgens onderzoekers van de Wereldbank produceren we met z’n allen 3,5 miljoen ton afval per dag, tien keer zoveel als honderd jaar geleden. Wanneer we niet snel op de rem trappen, zal dit tegen het einde van deze eeuw zelfs rond de elf miljoen ton zijn. En ons milieu heeft het al zo zwaar. Alles lijkt te versnellen: het uitsterven van belangrijke diersoorten, het smelten van de ijskappen bij Groenland, de luchtvervuiling, enzovoorts.
Architecte Sanne Oomen en kunsthistoricus Lucas Mol gaat het enorm aan het hart wat er allemaal met onze planeet gebeurt. De toekomst móet groener worden, vinden ze. In 2011 bouwde het stel daarom een zelfvoorzienend huis onder de rook van Amsterdam, aan de rand van de gemeente Huizen in het Goois Natuurreservaat. Het markante pand ligt verscholen in het bos en zelfs grotendeels eronder, want de natuur woekert er langzaam overheen. Voor hun zoontjes Mats en Melle is het een giga speelplaats waar altijd wel iets nieuws valt te ontdekken.

dutch-mountain-funda-huizen-go-with-the-vlo

Sanne en Lucas voelen zich in hun Mol’sHoop een met de natuur.

molshoop-huizen-woonkamer-go-with-the-vlo

Door de hoge ramen wordt buiten binnen.

molshoop-tuin-binnenkijker-go-with-the-vlo

Boodschap van dit milieubewuste koppel? Durf af te wijken.

binnenkijker-molshoop-huizen-go-with-the-vlo

Hoe goed modern en oud samen kunnen gaan, bewijst hun woonkamer.

binnenkijker-molshoop-huizen-go-with-the-vlo-2

Een leemkachel met pizzaoven (!) staat in het hart van het huis.

“Dutch Mountain heeft vele duurzame aspecten,” vertelt Sanne op haar website. “Zowel in de techniek en het materiaalgebruik, maar ook door het ontwerp en de esthetiek. Het huis valt aan één kant zo min mogelijk op doordat het omringende bos het in haar armen gesloten heeft en er letterlijk en figuurlijk als een warme deken over ligt; de natuurkant van het huis. Aan de andere kant knipoogt een glazen pui, omlijst door een houten kader van Lariks uit het omringende bos, de architectuur tevoorschijn. Zo kan de zon direct – en via een serie cellen op het dak – indirect voor een hoop warmte en licht zorgen. Het huis is niet aangesloten op het gas en het riool. Bacteriën in een helofytenfilter eten al het water dat het huis verlaat weer schoon. Allemaal geen rocket science, je vraagt je af waarom dat niet overal gebeurt.”

Auto om boeken in te parkeren
“Eigenlijk is het huis een simpele betonnen ‘schoenendoos’,” aldus Sanne. “Eén grote open ruimte, waar de keuken en de huiskamer zich genesteld hebben en aan de voorkant van het huis (de natuurkant) is een aantal kleinere ‘doosjes’ als licht inbouwpakket gebouwd die de kamers verbergen. Het huis is hierdoor flexibel en kan meegroeien met de bewoners.” Niet alleen het huis is een eyecatcher, ook het meubilair kun je behoorlijk eigenzinnig noemen. Sanne en Lucas recycleden erop los. Door hun creatieve en humorvolle kijk op bouwen en bouwmaterialen lukte het hen om met zaken die niemand meer wilde hebben een state-of-the-art en toch tijdloos interieur te scheppen. “Het leuke van een bouwproject is dat alles wat je bedenkt – mits betaalbaar – in je huis verwerkt kan worden.”

molshoop-huizen-keuken-go-with-the-vlo

De eigenzinnige Sanne en Lucas zetten de dingen volledig op hun kop.

molshoop-auto-tapijt-binnenkijker-go-with-the-vlo

Zo’n Daimler til je niet even je flatje in, maar inspirerend is deze ‘kast’ wel.

binnenkijker-molshoop-huizen-go-with-the-vlo-3

Deze auto stierf voor hun groene droom.

binnenkijker-molshoop-huizen-slaapkamer-go-with-the-vlo

Vaak gedacht: leuk die antieke bedden, maar een beetje smal? Hier is je oplossing!

molshoop-slaapkamer-antiek-go-with-the-vlo

Een 21e-eeuws boudoir.

In de keuken maakten Sanne en Lucas van oude omakasten en een roestig ijskastje een knettergek geheel. In de slaapkamer stelden ze uit twee antieke bedden een veel groter bed samen. Die ruimte is sowieso een prachtige mengelmoes van oude en moderne elementen geworden. En niemand kan om de dertig jaar oude Daimler Double Six heen die ze tegen een van de muren parkeerden. Het koppel tufte er zelf jaren in rond. “Onze oude Daimler is gestorven voor de groene droom,” legt Sanne uit. “We konden toch moeilijk een groen huis bouwen en dan in deze benzineslurper op en neer naar Amsterdam gaan rijden? Hij slijt nu zijn dagen als kookboeken-, kunst- en drankkast.” De Daimler is een conversation piece geworden waarover je nooit uitgepraat raakt. Zo anders, zo prettig gestoord.

Adios Mol’sHoop
Dutch Mountain wordt in de volksmond ook wel Mol’sHoop genoemd. Een verwijzing naar het belang en de hoop op een groenere toekomst. Het duurzame wonen van Sanne en Lucas maakte de afgelopen jaren een hoop los. Tientallen internationale perspublicaties besteedden al aandacht aan hun enorme ‘boshut’. Vorig jaar zond de Franse zender TV5 er een documentaire over uit en eerder dit jaar maakte BBC Two uitgebreid opnames voor hun serie The World’s Most Extraordinary Homes. Dit zelfvoorzienende huis is zijn tijd ver vooruit.
Acht jaar na de allereerste plannen vinden Sanne en Lucas echter dat het tijd is voor een volgend project. Ze hebben Dutch Mountain te koop gezet. Op de site van Funda laten ze weten: “Het huis is af; we willen creëren in plaats van beheren en met een nieuw, circulair gebouwd project anderen wederom inspireren om duurzamer te wonen en te leven.”

molshoop-huizen-hond-go-with-the-vlo

Zou de hond ook weleens lekker het dak bemesten?

molshoop-theepotten-huizen-go-with-the-vlo

Deze locker zweeft van geluk. Wat siert hij een coole badkamer!

molshoop-huis-tuin-go-with-the-vlo

Je moet wel van tuinieren houden. De tuin heeft een oppervlakte van 6.565 vierkante meter.

molshoop-winter-sneeuw-huizen-go-with-the-vlo

Magisch in de winter.

molshoop-huizen-sneeuw-winter-go-with-the-vlo

De zoontjes van Sanne en Lucas zullen moeilijk afscheid kunnen nemen van hun Mol’sHoop.

Wie de Mol’sHoop koopt, zal zwemmen in de ruimte. De woonoppervlakte is verdeeld over een begane grond en eerste verdieping van 320 vierkante meter in totaal, een kelder van 220 vierkante meter en een inpandige garage van vijftig vierkante meter. Grote kinderschare? Er kunnen eenvoudig extra kamers in de loft van de huiskamer gehangen worden. Zelfs een inpandig zwembad is zonder veel moeite te installeren. De tuin van 6.565 vierkante meter vloeit aan drie kanten naadloos over in het bos en de heidevelden van het bos. In die tuin kan nog een atelier, kantoor of gastenverblijf van zo’n 125 vierkante meter gebouwd worden.
De nieuwe eigenaren krijgen de Daimler cadeau. Ook de rest van de op maat gemaakte meubelen hebben, net als de inpandige krielkippen, laten weten liever te blijven wonen waar ze wonen. De vossenfamilie in het bos, de uilen in de tuin, een paartje buizerds, de spechten, de goud- en appelvinken, zeven eekhoorns en twee mollen (geen familie van de verkopers) en elf bijenvolken willen – in overleg – eveneens graag blijven.

Prijs op aanvraag. Bekijk de advertentie op funda.nl. Meer info over Sannes werk: oomenontwerpt.nl

 

molshoop-huizen-bos-herfst-go-with-the-vlo

Dit zal maar iedere ochtend je uitzicht zijn….

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑