...

MCB Makkinga rommelmarkt

Gepubliceerd op 30 juni, 2015 door Marie-Cecile Beniers

1

Moois uit Makkinga

Na een bijzonder geslaagd bezoek aan de markt in Bakkeveen, stap ik opnieuw in de auto richting Friesland. Dit keer staat de vlooienmarkt in Makkinga op de agenda. Iets verderop, net zo bekend, maar ook zo geslaagd? Let the Friese marktbattle begin!

Team Makking of Team Bakkeveen? In onze vriendengroep zijn de meningen verdeeld. Dorine is pro Makkinga en dat al jaren. Ze maakt ons lekker met anekdotes over een gigantische rommelmarkt in een dorp waar het leven nog goed is en de prijzen laag.

Makkinga Friesland

Nu al brak, maar: we zijn er!

Makkinga rommelmarkt

De pret begint bij sommigen thuis op de stoep.

Makkinga rommelmarkt

Pas op! Vlooiende volwassenen!

Makkinga rommelmarkt sprei 2

Deze pop komt net als wij in een gespreid bedje terecht.

Makkinga rommelmarkt klompen

Klompen, emaille, in het hoge Noorden kennen ze hun polderklassiekers.

Retro-extravaganza, afding-spektakel, koopjesmekka, het zijn een paar van de superlatieven die ons om de oren vliegen zodra Makkinga ter sprake komt. Omdat Bakkeveen naar meer smaakt, móet dit nabijgelegen dorp natuurlijk ook worden bezocht.

Vintage voorspel
Na een dikke twee uur en een kwartier rijden parkeer ik mijn auto in de berm. De verdere weg naar het dorp leggen Danny en ik lopend af. Absoluut geen straf, want de omgeving is prachtig en zodra we de bebouwde kom inlopen, zien we dat de inwoners her en der ook al meedoen aan de grote opruiming. Bij verschillende huizen staan op de oprit spullen uitgestald die voor een prikkie kunnen worden meegenomen. Zo zien we twee mooie oude rotanstoelen voor tien euro! Na kort getwijfel besluit ik die toch niet in mijn kofferbak te gooien, maar wat een heerlijke opwarmer. Ook fijn dat er niet meteen wordt ingegrepen door een stadswacht of agent ‘omdat dit tegen de regels is en ze buiten een aangewezen zone staan’. Spontaniteit mag hier nog.

Makkinga rommelmarkt

Vandaag is rood. De kleur van ons banksaldo na deze markt.

Makkinga vlooienmarkt

Wie hier niets leuks kan vinden is de klos.

Makkinga vlooienmarkt

Tussen het groen zoekt Danny naar nieuwe blaadjes.

Makkinga rommelmarkt platen

Terwijl Gerda Geit in het gras graast, grazen de bezoekers in de platenbakken.

Makkinga rommelmarkt kastje Tupperware

Zelfs aan een bijpassend kastje voor je Tupperware-collectie is gedacht.

Makkinga rommelmarkt kraam

Grabbelchaos. Bij sommige kramen blijf je nieuwe dingen ontdekken.

Ook lopen al wat vroege vogels ons tegemoet die, aan hun rolkar en volle tassen te zien, hun slag allang hebben geslagen. Met een schuin oog loer ik naar hun koopjes. Ik zou sterven als ze met spullen naar huis gaan die ik ook dolgraag had willen hebben. Maar ik kan opgelucht ademhalen. Hun big shoppers zitten vooral vol met oude Tupperwaredoosjes. Gelukkig heeft dit stel niet dezelfde koopmissie als ik.

Shoppen!
En dan staan we ineens op dé roemruchte rommelmarkt van Makkinga. Danny ziet meteen twee hele oude glamourfoto’s van Shirley Temple in de originele lijsten, maar ook oud speelgoed en oude kinderboeken. Ik zie een origineel pompstation van Fisher Price, dat ik vorig jaar voor 20 cent kocht en voor 45 euro verpatste op Marktplaats. Even twijfel ik of ik ‘m weer zal kopen. Ik ben geen enorme handelaar en dat ik dat pompstation destijds kocht en snel verkocht had puur te maken met ruimtegebrek. Zou ik dit trucje opnieuw kunnen uithalen? Maar dan zie ik dat het gereedschap ontbreekt en besluit ik hem te laten liggen. Voor mezelf vind ik die ontbrekende accessoires geen ramp, maar als ik het wil doorverkopen moet het wel compleet zijn.

Makkinga rommelmarkt

Blik op oneindig en vlooien maar!

Makkinga rommelmarkt

Geen iPad maar een sleutelhanger. Ouders van vroeger waren veel goedkoper uit.

Makkinga vlooienmarkt

Het leger duur? Niet in Friesland

Makkinga vlooienmarkt

Duik je de koffer in of kruip je tussen de lakens?

Makkinga rommelmarkt dorp

In dit pittoreske dorpje is de verleiding groot om en passant ook een huis te kopen.

Danny heeft intussen voor vijf euro een oude matrozenpop gekocht. Helaas zonder zijn mutsje maar het is er waarschijnlijk wel een van de Holland Amerika Lijn. Koopje dus! Een klein meisje dat haar spaarpot probeert te spekken met de verkoop van haar leesboeken en speelgoed moet wel nog even terug naar de schoolbanken. Met vijf euro voor een oud spelletje en tien euro voor een knuffeldier prijst ze zichzelf hopeloos uit de markt. Haar moeder probeert haar nog aan het verstand te brengen dat ze veel te veel vraagt, maar het meisje houdt voet bij stuk. Hoe lief en schattig ze ook is, ik ben bang dat ze met een volle tas terug naar huis keert.

Oude bekenden
Op de markt staat af en toe een leuk ingerichte brocantekraam, maar het is allemaal net iets kneuteriger en minder profi dan in Bakkeveen. En wat mij betreft heeft dit zeker zijn charme. Ook staan er her en der semiprofessionele handelaren, maar dat stoort nergens. Ik herken zelfs enkele Bakkeveen-verkopers van vorige week. Een handelaar met een enorme stand vol huishoudelijke artikelen (iemand nog behoefte aan een voorraad koffiepads?) valt op om alle verkeerde redenen. Hij is een vreemde eend in de bijt op een markt waar verder –gelukkig- alleen maar verkopers van tweedehands spullen staan. Het valt op dat wat ik associeer met oud-Hollandsche kneuterigheid, zoals emaille keukengerei, stokoude kinderboeken van W.G. van der Hulst en Annie M.G. Schmidt rijkelijk voorhanden is in Makkinga. Ook kun je helemaal los gaan op retro speelgoed, vaak voor enorm goede prijzen.

Makkinga rommelmarkt kinderboeken 2

Orgelman and the City. De chicklit van de jaren veertig.

 Makkinga rommelmarkt

Die fifties keuken shop je hier zo bij elkaar.

Makkinga rommelmarkt

Tast toe, een hele stapel Taptoes.

Makkinga rommelmarkt Singer naaikrukje

Nieuw stofje op dit atelierkrukje van Singer en hij rockt weer als vanouds.

Makkinga vlooienmarkt

Spíjt! Waarom heb ik deze Hervé Morvan laten liggen?!

Makkinga vlooienmarkt

Makkinga, ook voor al uw koffiepads.

Ik heb het in ieder geval prima naar mijn zin. Als ik bijvoorbeeld voor 12,50 een knoepert van een West-Germany afreken, moet ik me inhouden niet ter plekke een vreugdedansje te doen. Ook de Fisher Price kazerne uit 1979 (helemaal spic en span) die we voor vijftig cent meenemen voor een vriendin is een hele goede deal. Ik zie veel leuke dingen voor in huis (manden van draadstaal, een mooi Singer-krukje, een enorme porseleinen schaal uit Frankrijk), maar weet me te beheersen. Wel mee naar huis gaan een oude puzzel en een poppetje van Fisher Price (waarbij ik twee oude Pixieboekjes er gratis bij krijg). Ook belandt een retro poppenwagentje (een aankoop voor iemand anders) in de achterbak. Spijt heb ik dat ik het prentenboek van Hervé Morvan heb laten liggen, de tekeningen van deze Franse illustrator en posterheld zijn zo cool en de prijs was (uiteraard) belachelijk laag.

Sereen snuffelen
De markt begint in een woonwijk en slingert dan langzaam tussen de bomen de weilanden in. Net als in Bakkeveen duurt de markt tot 13.00 uur en net als bij de concullega ontbreekt het overzicht van de grootte van de markt. Om te voorkomen dat we de helft missen, houden we stevig de pas erin. Want zoals een verkoper van Franse brocante ons heeft gewaarschuwd: “Je bent hier wel een tijdje zoet hoor.” Gelukkig gaat de markt buiten de bebouwde kom letterlijk over een slingerweggetje verder, zodat we kunnen zien waar de kramen in de verte ophouden. Relax: alle kramen halen we ruim voor 13.00 uur.

Makkinga rommelmarkt

Als de klok één uur slaat, verandert deze antiekkoets weer in een pompoen.

Makkinga vlooienmarkt

Echt Hema! En Sneek.

Makkinga rommelmarkt

Why such a sad face?

Makkinga rommelmarkt

De retrogeest is uit de fles.

https://gowiththevlo.nl/bakkeveen-goes-brocante/

Fries-Franse brocante.

Makkinga vlooienmarkt

Die uitgestrekte weilanden schreeuwen om een picknick(mand).

Het is opvallend hoe rustig de markt is. En dan heb ik het niet over de bezoekersaantallen, want er schuifelt genoeg volk voorbij de kramen, maar over de mensen zelf. Zowel standhouders als kopers zijn stilletjes, op het bedeesde af. Is dit de Friese aard van het beestje? Op andere markten wordt er veel gekletst en lijken sommige verkopers te strijden om ‘wie de grootste mond heeft, heeft de grootste winst’. Dat gaat in het makke Makkinga niet op. Hier is alles kalm, rustig en vreedzaam. Zelfs het afdingen gaat ontspannen. Geen sneer als je naar hun zin veel te laag biedt (sorry!), maar een lieve glimlach en eventueel een meewarig schudden van het hoofd.

Makkinga vlooienmarkt

“De intercity richting Vlo C.S. vertrekt over 10 minuten.”

Makkinga vlooienmarkt

Oldskool spelletjes: oud en fout.

Makkinga vlooienmarkt

“Op de weg richting Makkinga staat een file van ongeveer vijftig centimeter.”

Makkinga vlooienmarkt

Met het vrachtvliegtuig naar Makkinga? Topidee!

Makkinga-trommels

Brood de duivel? De Friezen denken daar héél anders over.

Makkinga rommelmarkt

Van fris en fruitig tot prachtige oude besjes. Een heel leven komt voorbij.

Soms verstaan we echter niets van wat mensen zeggen. Op een bepaald moment zie ik Danny glazig naar een verkoopster kijken die wat hem betreft net zo goed Chinees zou kunnen praten. Hij knikt ja met het risico dat hij zo maar een dure eetkamerset heeft gekocht, zonder het te weten. Ook zien we twee gezellig keuvelende vrouwen in klederdracht voorbij komen. Zijn ze misschien op zoek naar miniatuurtjes van zichzelf? Zelf zagen we er al een paar liggen.

Damplokaal
In de plaatselijke dorpshuis strijken we neer voor een pitstop. Een dappere medewerkster probeert de wc’s nog te kuisen met een doekje en een enorme spuitbus. Wij hebben medelijden, want de toiletten stinken zo erg dat de naam ‘damplokaal’ meer van toepassing is. Wat een putlucht. Misschien hadden we beter onze sanitaire stop bij de wc-kar (een omgebouwde pipowagen) buiten in het weiland kunnen maken?

Makkinga rommelmarkt straatbeeld

Gelukkig ruik je buiten niets van de toiletten van dit dorpshuis.

Makkinga rommelmarkt

“Je fais une pipo, eh pipi.”

Makkinga rommelmarkt

Heeft iemand een woordenboekje? Friese tegeltjeswijsheid.

Makkinga vlooienmarkt

Geen hysterische chaos. Stilte, hier wordt beschaafd gerommeld.

Makkinga rommelmarkt bandjes

In de stemming voor de Friese komiek Teake van der Meer of wat reli-gezelligheid? Asje!

Makkinga rommelmarkt

Met hetzelfde gemak gooi je het dus niet in de glasbak.

Toch laat dit Danny er niet van weerhouden een broodje bal in de gymzaal te eten. Terwijl we daar op de stoeltjes voor het podium zitten (we vermoeden dat het zaaltje ook wordt gebruikt door de plaatselijke toneelvereniging) voelt het alsof we in een sketch van Little Britain zijn beland. Klein-Makkinga met in de hoofdrollen veel sympathieke dorpsgangers en wat oude struiken die meer naar de markt gaan om bij te kletsen dan te kopen. Zonde, want je kunt hier zo goed shoppen. Zouden de inwoners wel beseffen hoe verwend ze zijn met deze maandelijkse markt? Wij voelen in ieder geval een klein steekje jaloezie. De toffe spullen, de goede prijzen, de rust en ruimte. Met een beetje Makkinga in de Randstad zouden wij al heel gelukkig zijn.

De vlooienmarkt in Makkinga wordt tot oktober elke laatste zaterdag van de maand gehouden. Meer informatie vind je op dorpmakkinga.nl.

Makkinga vlooienmarkt

Geen geld voor Balmain-kleding? Koop dan voor een tientje dit Balmain hoedenhoofd.

Vlooienmarkt Makkinga

In een groen, groen, groen, groen, retro retroland.

Makkinga vlooienmarkt

“Dus dit is wat ze noemen ‘retro’?

Makkinga vlooienmarkt

Hippe vogels op een stokje.

Makkinga vlooienmarkt

Blij met onze buit.

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Moois uit Makkinga Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑