MCB

Gepubliceerd op 3 november, 2014 door Marie-Cecile Beniers

0

Niks nieuws: fluitje van een cent

Oktober zit erop, de maand waarin aandacht wordt gevraagd voor borstkanker, maar waarin ook een aantal fanatiekelingen probeert niets nieuws aan te schaffen: Buy nothing new month. Ik ging de challenge aan. Wat bleek? Een maand lang niets nieuws kopen is helemaal niet zo’n enorme uitdaging. Laat staan een straf.

Deze maand is voorbij gevlogen en er zijn amper enorme dilemma’s of koopdriften geweest die vervolgens weer onderdrukt moesten worden. Als grote fan van tweedehands shoppen is een maand lang niks nieuws kopen (met uitzondering van eten, medicijnen en cosmetica) niet zo’n enorme omslag geweest. Ik koop al veel gebruikt spul.

Funshoppen
Buy nothing new month is een initiatief uit Australië, Nederland en de Verenigde Staten zijn de eerste twee landen die het idee hebben geadopteerd. Met deze Buy nothing new maand willen de organisatoren mensen stimuleren om ‘bewuster te consumeren’. Niet kopen om het kopen, maar je afvragen of je het wel echt nodig hebt. Dat is vloeken in de kerk die bijvoorbeeld Primark of Action heet. Wie is daar niet binnen geweest en buiten gekomen met spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, maar vooral hebt gekocht ‘omdat het zo belachelijk goedkoop is’?

Buy nothing new maand

Bewuster kopen zou een hoop gloednieuw weggegooide spullen schelen. Of wat te denken van gedumpte kleding met de prijskaartjes er nog aan? Ja, ook ik heb me hier schuldig aan gemaakt (en heel af en toe nog). Tweedehands is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Dus ga vaker (nog vaker) naar de vlooienmarkt, kringloopwinkel, kilokledingverkopen en tweedehands zaakjes. Dat is pas echt funshoppen!

Verzachtende omstandigheden
Wat deze maand ook makkelijker maakte is dat er maar weinig verjaardagsfeestjes waren. Zelf vind ik het helemaal geen probleem om cadeaus met een verleden te krijgen. In veel gevallen: graag zelfs! Maar dat durf ik niet te zeggen voor alle mensen in mijn vriendenkring. Sommige kan ik zeker blij maken met een zorgvuldig uitgekozen vaas, beeld of boek van de rommelmarkt. Van een eerste druk van een bepaalde roman, een m, is helemaal niks ‘mufs of armoedigs aan. Maar ik weet van een aantal dat zij ronduit gruwen van tweedehands spullen. Wat geef je hen dan? Een cadeaubon? Avondje naar de bioscoop? Of een of andere creatieve workshop?

buy nothing new month

De cadeaubon: dé oplossing voor jarigen die een tweedehands cadeautje niet weten te waarderen.

Het leuke van zo’n challenge vind ik dat je wordt gestimuleerd om creatieve oplossingen te zoeken. Waar je bij een stuk apparaat (of in mijn geval een scouting blouse) misschien meteen denkt: dan koop ik toch een nieuwe, blijkt dat vaak helemaal niet nodig. Even rondkijken in je netwerk en er blijkt vaak al een oplossing te zijn.

Acute shopcravings
Om mijn ‘kooplust’ te bevredigen hebben de afgelopen maand de IJhallen en good old Marktplaats haar dienst bewezen. Ik kocht er een geweldige boyfriendjeans van Acne (dertig euro!) en voor 25 euro een Indian Gauze dress voor de komende zomer. Ja, nu al. Omdat deze jurkjes in Nederland vrij zeldzaam zijn en in Amerikaanse vintage shops je al snel minstens 150 dollar voor betaalt. Dat is misschien wel het ding: nieuwe spullen kopen is eenvoudig, kwestie van de juiste winkel binnenlopen en betalen. Terwijl je met tweedehands spullen vaak toch even moet speuren en plannen. Dus koop ik een zomerjurkje in de winter en doe ik soms maanden over het zoeken van dat ene ecrukleurige wollen vloerkleed (als iemand er eentje heeft en er vanaf wil: mail mij!).

Christina Dean

Christina Dean ging pas een echte uitdaging aan: een jaar lang alleen kleding van de kringloop.

De leen- en ruilscene is ook deze maand een onontgonnen gebied gebleven. Ik wil dolgraag nog een kledingruilfeestje meemaken (wie nodigt me eens uit?) en echt profi lenen via Peerby bleek (nog) niet nodig. Maar interessant is het zeker. Zeker met feestjes (je kan stoelen lenen of servies) of met klussen (die boor! die handzaag!) erg handig. Op de site van Buy Nothing New Maand kun je meer tips en inspiratie lezen.

Een stapje verder…
Niks nieuws kopen was dus eigenlijk niks nieuws voor mij. Een echte uitdaging is om te proberen om een jaar lang (!) niets nieuws te kopen, zoals een gezin uit Engeland of  Multiple Mum, een Australische moeder van vier. Uit hun blogs blijkt dat ze niet zulke enorme vintageliefhebbers zijn zoals ik (jammer!), maar vooral ecofans die pas iets kopen als het kapot is. Minder inspirerend voor mij, maar zo kan het natuurlijk ook. Meer aansprekend voor mij is Christina Dean van Get Redressed, de vrouw die een jaar lang alléén maar kleding van de kringloopwinkel droeg. Haar looks zijn behoorlijk indrukwekkend. Het helpt wel dat de dame in kwestie beschikt over een rank lijfje dat waarschijnlijk alles staat én dat ze hulp kreeg van twaalf professionele stylistes. Maar dan nog!

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑