...

MCB

Gepubliceerd op 6 december, 2014 door Marie-Cecile Beniers

2

Vintage per Kilo-feest

Kun je fan zijn van een markt? Jazeker! Ik ging voor het eerst naar een Vintage per Kilo sale en ben hooked. Fijn aanbod, fijne mensen en natuurlijk: fijne prijzen. Is er dan helemaal geen addertje onder het gras…?

Vriendin Charlotte waarschuwt me van te voren: “Ze hebben hele leuke spullen, maar ik paste niks. Het lijkt wel alsof in de jaren zeventig iedereen 1 meter 40 was met size zero.” Mijn verwachtingen zijn niet al te hoog als ik op zaterdagochtend naar Amsterdam-Noord rijd. Maar ik blijf positief: als het kijken, kijken, niet kopen wordt, is dat wel zo vriendelijk voor mijn portemonnee en kan ik in ieder geval een leuk stukje voor Go with the vlo maken. Het loopt echter anders…

Second hand heaven
Eenmaal binnen gekomen en ontdaan van mijn jas en tas (die moeten beide -tegen betaling van één euro- in een kluis worden opgeborgen) stap ik het tweedehands walhalla binnen dat vintage per kilo heet. Meevaller 1: niks geen gedrang of geduw, op de een of andere manier was dat mijn idee, maar een bijna serene rust. Meevaller 2: brede gangpaden, de kleding netjes aan rekken en fijne muziek (vooral nineties hits) op de achtergrond.

Kilo-Ingang

Gateway to heaven: achter deze deur schuilt een shop-paradijs.

Kilo-klantjes

Rustig zoeken naar dat nieuwe pareltje voor in je kledingkast. Wat een feest.

Kilo-sjaals-zomerjurk

Zomerjurkjes hangen gezusterlijk tegenover wollen wintersjaals.

Het is rustig, dus weinig concurrentie en alle tijd en ruimte om alles goed te bekijken. En dat is nodig, want -meevaller 3- wat is er veel! In tegenstelling tot wat Charlotte vertelde blijkt het helemaal geen size zero-parade, maar is er juist ontzettend veel keus in mijn maat (maatje 38). Blij flip ik langs de kledinghangers met dikke breisels, ga uitgebreid door de sportjasjes (en vis er een geweldig grasgroen exemplaar tussenuit) en vergaap me aan het aanbod jurkjes en rokken. Dit valt absoluut niet tegen. Het is helemaal niet allemaal retroblousjes met puntkraag en bloemenprint wat de klok slaat. Integendeel: deze Vintage per Kilo-sale is heel gevarieerd met legerjassen, leer, veel wol en met collecties uit de jaren vijftig, zestig, zeventig én tachtig. Wat een feest.

Vintage verbroedert
Achterin is een hoek ingericht met spiegels, waar je je vondsten kunt passen. Geen aparte pashokjes dus, maar dat scheelt ook weer wachttijd en zo samen voor de spiegel verbroedert enorm. De vrouw rechts van me past een sjieke witte blouse met een strik bij de nek (damn, waarom zag ik die niet?) en het meisje links past een te gek chunky vest waar ik ook naar op zoek ben.

Kilo-truitje-jurkje

Rainbow warrior of lady in red? Waarom niet allebei?

Kilo-shoppers

Bag lady, al je kleding bewaar je in een witte plastic tas.

Kilo-genoeg-voor-iedereen

Geen zorgen, er is genoeg voor iedereen.

Helemaal leuk wordt het als een vrouw een jasje past wat ik ook ontzettend leuk vind. Zij vindt dat het haar niet staat (onzin, maar dat terzijde) en geeft het daarom aan mij. Yes! Kortom, de sfeer is top! Ook het personeel is aardig en behulpzaam. Als ik aan het begin een beetje mok dat ik jas én tas moet afstaan, zegt de jongen: “Maar u krijgt wel een heel mooi kluisje.” Schattig! En als ik me afvraag of de zilvergrijze stof van de dropwaist jurk die ik pas, ook geverfd kan worden, is het meisje bij de pashoek zo lief dat aan een collega te vragen.

Mag het een onsje meer zijn?
Het blijkt dat er aardig wat vaste klanten zijn. Zoals de vrouw die net het wollen jasje aan mij heeft gedoneerd. Zij zegt: “Ik kom hier elke maand. Ze hebben echt altijd een ontzettend uitgebreid aanbod. Mijn streven is om mijn aankoop op één kilo te houden. Aan het einde ga ik altijd kritisch door de spullen om te kopen wat ik echt leuk vind. De rest hang ik terug.” Goed advies. Omdat alles goedkoop is, kan de Primark-neiging opspelen: kopen om het kopen, ‘want de prijs is zo laag’.

Kilo-sportjasjes

Van Adidas tot Hummel: de sportjasjes zijn goed vertegenwoordigd.

Kilo-vesten

De garderobe winterklaar maken met lekker stevige vesten.

Kilo-sportbroeken

Vintage shoppen = topsport.

Verwacht overigens geen high end merken tussen de stapels kleding te vissen. Hoewel er hier en daar wel merken bij hangen (Adidas jasjes en broeken, een Betty Barclay-rok en een Jaeger-jurk), vind je hier vooral onbekende merken uit met name Duitsland en Scandinavië.

Die-hards
Als kilosale-rookie heb ik ook geen idee wat nou een kilo precies is. Ik kijk naar mijn score tot nu toe: een jasje, een dik vest (zwaar!), een blouse en een top. Heel prettig is dat je gewoon naar de weegschaal kan lopen die -gemakt dienst de mens- staat ingesteld op 15 euro per kilo. Je legt je kleding erop en ziet meteen wat ‘de schade’ is. Omrekenen is niet nodig, heerlijk voor mensen zoals ik die hoofdrekenen lastig vinden. Ik blijk op 27 euro te zitten. Dat valt alles mee! Dus ik ga doorrrrr.

Kilo-Michael

Beat it, Michael Jackson was here.

Kilo-legerjasjes

Spiksplinternieuwe legerjasjes voor de liefhebbers.

Kilo-Eighties

Eighties esthetisch, ook Joke uit de Jordaan kan hier goed slagen.

Eén meisje is samen met haar vriendin en petekindje. “Haar moeder belde dat ik vandaag op haar zou passen. Helemaal vergeten! Ze mag hier een prinsessenjurk uitkiezen en dan gaan we daarna lekker de stad in,” zo vertelt ze vrolijk. Het kleine meisje gaat langs de galajurken en kiest uiteindelijk een rood exemplaar. Zelf heeft ze ook het nodige uitgekozen. “Ik zal hierna heel veel achter de naaimachine zitten,” verzucht ze. Want van hier en daar passend maken of customizen is deze dame niet vies.

Schoenenreus
Ruim twee uur later ben ik klaar. Ik loop alles nog een voor een na om te controleren op gaatjes of scheuren en of ik het écht te leuk vind. Een meisje loopt voorbij met een tas voor schoenen. “Ik koop ook voor mijn moeder, mijn zus en een vriendin,” verontschuldigt ze zich al bij voorbaat. Ook zij is een vaste klant en is enthousiast over het aanbod.

Kilo-schoenen

Geen centje pijn, want hier kun je schaamteloos je inner-Imelda Marcos naar boven halen.

Kilo-shopgirls

Duizenden kilo’s fashion schoon aan de haak.

“Die eighties laarsjes die ze hier hebben zijn precies wat ik zoek: hak is niet te hoog en ook niet te laag en dat bewerkte leer, dat zie je nu niet meer. Dat wil zeggen, niet voor dit geld.” Want ja, ook met schoenen geldt: 15 euro per kilo. “Op Marktplaats betaal je er al gauw 45 euro voor.” zo weet ze te vertellen. “Jammer dat er vandaag niet zoveel schoenen bij staan.” Oh? Ik vind het aanbod nu al fantastisch, maar blijkbaar is het normaal gesproken meer. Beter!

3000 gram geluk
Als ik alles aan een nauwe keuring heb onderworpen sta ik opnieuw bij de weegschaal en reken ik af: een dik wollen vest, een wit wollen jasje, een jurk, blouse, top, retro sportjack en een wollen trui voor mijn man. De prijs? 45 euro! Ik moet oppassen niet te gaan jubelen. Wat is dit een goede sale. Ik. ben. fan.

Kilo-busje

Zoals het hoort bij een oldskool feestje, word je keurig thuis gebracht. Nou ja, bijna dan.

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Hoewel ik een fantastische trui voor mijn man eruit viste, zou het aanbod voor heren wat uitgebreider kunnen. Zoals vaker met shoppen, trekken ook hier de mannen aan het kortste eind. En ik zou kunnen inbrengen dat de kilosale op een desolate plek wordt gehouden, maar dat vind ik alles behalve negatief. Geen parkeerissues en nog gratis ook! En voor de OV-mensen onder ons: een busje brengt autoloze vintageshoppers veilig en droog naar het pontje, zodat je in no time op Amsterdam CS staat. Gratis. Wat een service! Deze Vintage per Kilo heeft er een fan bij. Volgende maand gewoon weer!

Vintage per Kilo
vintageperkilo.com
Grasweg 48 – 52 1031 HX
Amsterdam Noord
De sale wordt op wisselende locaties gehouden: check de site voor data en plaats.
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑