Wéér oldtimers ontdekt in een schuur
De Amerikaanse autoverzamelaar Antonio Brunet sprong een gat in de lucht toen hij in een Texaanse schuur vijf auto’s aantrof van voor de Tweede Wereldoorlog. Dik onder het stof, maar ze verkeerden nog in prima staat. Geschatte waarde? Zo’n zes ton…
Foto’s: Motostalgia Auctions
Oké, zo’n gigantische verzameling oldtimers als er vorig jaar op het Franse platteland werd gevonden is het niet. Maar we zijn toch behoorlijk jaloers op Antonio Brunet. De vijf nog intacte oldtimers die hij opdook in een Texaanse schuur zijn niet de minste: een 1932 Cadillac 370B V-12 Victoria Convertible, een 1933 Cadillac Model 370C V-12 Town Coupe, 1938 Cadillac V-16 Series 90 Fleetwood Limousine, 1923 Milburn Electric Model 27L en de oudste, een 1908 REO Model G Boattail Roadster/Sedan Convertible. Het zijn namen waar kenners acuut van gaan flippen.
Ook Antonio, eigenaar van het veilinghuis Motostalgia Auctions in Austin en een fervent autoverzamelaar, greep naar de kalmeringstabletten toen hij de wagens voor het eerst zag. Elke haar op zijn lichaam stond overeind. “Het is de Heilige Graal voor elke autofanaat,” vertelt hij. “Dat moment waarop je de deuren opent en het interieur ziet dat bedekt is met stof en al jaren niet meer is aangeraakt… Het voelt alsof je in een teletijdmachine zit.”
Cadillacs? Hier? In de buurt??
De vondst is des te opmerkelijker omdat de schuur zich op nog geen tien kilometer afstand van Antonio’s classic autoshowroom (ja die runt hij ook nog) Motoreum bevond. Hij had de Cadillacs gewoon kunnen ruiken. Pas twee jaar geleden hoorde hij toevallig dat ene Jack (hij wil niet dat zijn achternaam bekend wordt) de vijf wagens op zijn erf had staan. Toen Antonio er een kijkje ging nemen, wist hij niet wat hij zag. “Jack had in de loop der jaren een stel fantastische voertuigen vergaard met de bedoeling om ze op te knappen wanneer hij er de tijd en het geld voor had,” aldus Antonio. “Maar zoals zo vaak gebeurt, vond hij die tijd nooit.”
Meer dan veertig jaar stonden de auto’s onaangeroerd in Jacks schuur. Behalve een nieuwsgierige wasbeer die zijn pootafdrukken op de stoffige motorkap van één van de Cadillacs achterliet, was niemand er meer binnen geweest. Toch was het duidelijk dat de oldtimers een speciale plek in Jacks hart hadden, zegt Antonio: “Jack had duidelijk ontzettend zijn best gedaan om ze zo goed mogelijk te stallen. Ze stonden allemaal op houten blokken met genoeg ruimte ertussen, wachtend op de dag dat ze de weg weer op zouden gaan.”
Ouwetjes rijden weer
Die dag is nabij, want op 12 juni gaan de oldtimers onder de hamer bij Antonio’s veilinghuis. Jack heeft de hoop opgegeven dat hij ze ooit zelf nog zal opknappen. Hij behield twee andere auto’s vanwege de emotionele waarde die ze voor hem hebben, maar deze vijf mochten gaan. De enige voorwaarde die Jack stelde was dat Antonio de wagens voor de veiling weer aan de praat kreeg. Een belofte die Antonio nu bijna helemaal heeft ingelost. “Het was Jacks droom om ze terug op de weg te zien. Omdat hij ons de eer gaf om de wagens te mogen veilen, beloofden we hem op onze beurt om ze weer tot leven te wekken.” De zeldzaamste wagen van het stel is een 1932 Cadillac 370B V-12 Victoria Convertible. Er werden er maar vier van gemaakt en dit is de enige met een V-12 motor. De auto heeft slechts drie eigenaren gehad en is nooit eerder op een veiling te koop aangeboden. De waarde wordt geschat op 285.000 à 350.000 dollar.
Behalve de auto’s vond Antonio in de schuur ook nog een 1937 Kozy Coach caravan, die eveneens geveild zal worden. “Vintage caravans van die leeftijd zie je weinig. Ze zijn gemaakt van masonite (geperste houtplaten) en veel van de oudere exemplaren rotten weg. Maar deze trailer heeft zo lang in een schuur gestaan dat ‘ie nog steeds in een topconditie verkeert. Het mahoniehout binnenin is fenomenaal. Het is een museumstuk.”
Doe ons ook zo’n schuurvondst
Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de veiling op de 12e en dat snapt Antonio wel. Het woord ‘schuurvondst’ blijft in autokringen iets magisch houden. “De voornaamste reden waarom schuurvondsten zo opwindend zijn, is omdat autoverzamelaars van originaliteit houden,” legt hij uit. “Auto’s die veertig, vijftig, tachtig, honderd jaar of zelfs nog veel ouder zijn, transformeerden van doorsnee vervoersmiddelen tot verzamelobjecten. Tijdens die transformatie worden de meeste van zulke auto’s gerepareerd en hier en daar zelfs aangepast.”
“Maar in het geval van een schuurvondst is het alsof de klok is stilgezet. De auto’s zijn ouder geworden, maar niet veranderd. Ze zijn nog hetzelfde als op de dag dat ze werden opgeborgen, tot aan de geur toe. Het is ongelooflijk.”
Kijk voor meer informatie over de veiling op: motostalgia.com.