...

Tip!

Gepubliceerd op 14 december, 2017 door Danny Post

1

1.067 vintage posters om je vingers bij af te likken

Bij veilinghuis Van Sabben in Hoorn gaan dit weekend meer dan duizend oude posters onder de hamer. De een nog kleuriger dan de ander. Je slaat steil achterover.  

Wil ik, wil ik, wil ik óók. Ik kreeg grote rode vlekken in mijn nek toen ik door de catalogus van Van Sabben bladerde. De 1.067 posters die op zaterdag 16 december worden geveild, zijn zonder uitzondering van de hoogste kwaliteit. Alle onderwerpen zijn vertegenwoordigd: beauty, erotiek, eten en drinken, politiek, film, muziek, sport, uitgaan, wonen en reizen. De posters zijn groot, verkeren in perfecte staat en ogen nog even fris als op de dag dat ze gedrukt werden.

vintage-posters-veiling-van-sabben-scheveningen-kurhaus-go-with-the-vlo

Scheveningen met klasse, het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen. 

van-sabben-posterveiling-vintage-go-with-the-vlo

Handle with care. Sommige posters zijn uiterst kostbaar. 

van-sabben-auctions-posters-vintage-mele-go-with-the-vlo

Richtprijs voor deze vier seizoenen (links): 18.000-30.000 euro.

van-sabben-auctions-veiling-vintage-posters-go-with-the-vlo

Alphonse Mucha was een van de meesters van de Jugendstil.

Van Sabben in Hoorn is een van de weinige veilinghuizen ter wereld die zich specialiseren in de verkoop van posters. In Nederland zijn ze zelfs de enige. Toen eigenaar Udo Boersma in november 1991 de eerste veiling organiseerde, haalde hij hiermee meteen het Achtuurjournaal. Destijds vond men het al heel bijzonder als een poster duizend gulden opleverde. Inmiddels liggen de bedragen behoorlijk hoger. Amper drie jaar geleden ging tijdens een andere veiling een poster de deur uit voor 250.000 euro. De koper lijstte hem vast met trillende handen in.

Van duur tot zeer betaalbaar
De veiling van zaterdag is de vijftigste en daarom wordt er extra uitgepakt. Er zullen enkele ware topstukken de revue passeren. Peperduur zijn de werken van Jugendstil-kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939). Zijn vier seizoenen op zijde moeten ergens tussen de 18.000 en 30.000 euro opbrengen. En een ander werk van hem tussen de 6.000 en 11.000 euro. Niet meteen teleurgesteld met je ogen gaan draaien. Er gaan genoeg posters onder de hamer die voor het gewone volk wel betaalbaar zijn. Voor 70 euro heb je ook al iets fraais aan je muur hangen.

van-sabben-auctions-hoorn-statendam-poster-go-with-the-vlo

Het had toch wat, reizen per luxe oceaanstomer.

van-sabben-auctions-hoorn-poster-veiling-go-with-the-vlo

Er zijn gelukkig ook posters te koop voor minder dan 100 euro. 

vintage-posters-van-sabben-hoorn-veiling-go-with-the-vlo

Veilinghuis Van Sabben handelt in alle tijdperken en stijlen.

posterveiling-van-sabben-hoorn-go-with-the-vlo

Heb je de kans, ga dan zeker even kijken!

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de reisposters. Ze zijn grafisch indrukwekkend, veelal kleurig en tonen scènes uit een tijd die (helaas) nooit meer terugkomt. Toen mensen nog per passagiersschip de oversteek maakten naar Amerika, vanuit Parijs de Oriënt-Express pakten naar Istanbul of een zomer lang luierden in de deftigste hotels aan de Côte d’Azur. De gehele catalogus kun je online bekijken, maar het is eveneens mogelijk om de posters van dichtbij te inspecteren tijdens de kijkmomenten op vrijdag 15 december van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 16 december 09.00 tot 10.30 uur. De veiling barst aansluitend los om 11.00 uur.

Van Sabben Poster Auctions
Appelsteeg 1-B
1621 BD Hoorn
Tel. 0229-268203
vansabbenauctions.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑