...

#tbt

Gepubliceerd op 10 december, 2015 door Danny Post

0

100 jaar Sinatra: come swing with me!

Frank Sinatra is weer helemaal hot. Op 12 december zou de zanger 100 jaar geworden zijn en dat wordt overal ter wereld groots gevierd. Ook ik ben fan en daarom loop ik op deze Throwback Thursday door zijn leven en carrière. De vrouwen, de maffiaconnecties, zijn depressies: aan de hand van zijn grootste hits laat ik het ‘The Voice’ zelf vertellen. 

Openingsfoto: Capitol Records Archive

Had je me twintig jaar geleden gezegd dat ik ooit nog eens fan zou zijn van Frank Sinatra, dan had ik je hard uitgelachen. Het waren de jaren waarin ik mezelf met tenminste 120 beats per minute het weekend door liet beuken, voor een lager tempo stapte ik niet de dansvloer op. Frank Sinatra? Was dat niet die oude bok die mijn oma leuk vond? New York, New York en My Way kon ik nog wel waarderen, maar verder reikte mijn interesse niet. Totdat ik enkele jaren geleden op een rommelmarkt een oude lp van hem zag liggen. Only The Lonely heette de plaat en ik vond de hoes zo mooi, dat ik hem besloot te kopen. Leuk om op mijn dressoir neer te zetten, oordeelde ik. Daar bleef hij een tijdje staan en op een dag besloot ik hem voor de grap eens te draaien. En toen gebeurde het. Vanaf de eerste seconde drong Sinatra’s fluwelen stem in mijn hoofd, kringelde hij door mijn gedachten en liet hij niet meer los. Wat was dit magisch, ontroerend en ongekend goed. Ik begon als een dolle zijn andere platen te verzamelen. De teller staat inmiddels op zo’n tachtig albums en ik kan eigenlijk nog steeds geen kringloop of rommelmarkt bezoeken zonder te kijken of er ergens nog een Sinatra ligt die ik niet heb. Of je nu extatisch bent van geluk of bent weggezonken in een put van gitzwarte somberheid, Frank heeft voor elke stemming wel iets in huis. Hij begrijpt je, streelt je ziel als deze troost nodig heeft en heeft de lekkerste liedjes om op te werken. Veel van de artikelen op Go with the Vlo zijn geschreven onder aanmoediging van zijn legendarische stemgeluid.

Frank Sinatra platen rommelmarkt Only the Lonely

Depri of blij, Frank heeft voor elke bui iets in de aanbieding.

Frank Sinatra boek 100 jaar geboortedag go with the vlo

Als je één fotoboek koopt dit jaar, zorg dan dat het dit juweeltje is.

Frank Sinatra boek studio opnames

Stylish de studio in. Sinatra zong nooit in een uitgelubberde joggingbroek.

Frank Sinatra Ava Gardner huwelijk

Met echtgenote nummer 2, Ava Gardner. Ze knokten elkaar de tent uit maar wat waren ze mooi samen.

Daarom vind ik het zo leuk dat Frank Sinatra momenteel weer volop in de belangstelling staat. Op 12 december zou hij 100 jaar geworden zijn en dat wordt uitbundig gevierd. In Nederland organiseert de American Songbook Foundation deze dagen een serie speciale concerten waarbij Hadewych Minis, Moke-zanger Felix Maginn en The Voice-finaliste Leonie Meijer zijn grootste hits zingen. Verder is er de tentoonstelling Sinatra: An American Icon in het GRAMMY Museum in Los Angeles en bracht Andrew Howick het stunning fotoboek Sinatra, The Photographs uit met daarin vele, nooit eerdere gepubliceerde kiekjes van de zanger. Maar wat je echt niet mag missen is de recente documentaire Sinatra: All or Nothing at All. Deze zeer visuele (en zeer lange) film is volledig uit archiefbeelden gecomponeerd, waarbij het voelt alsof ‘Ol’ Blue Eyes’ je zelf over zijn leven vertelt. Ook zijn directe naasten (onder wie echtgenotes Nancy Barbato en Mia Farrow, dochters Nancy jr. en Tina en zoon Frank jr.) werkten eraan mee. In de nacht van twaalf op dertien december wordt de documentaire uitgezonden op NPO2. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de muziek van Frank Sinatra opzetten. Daarin komt zijn hele leven voorbij. Ik heb tien nummers geselecteerd die allemaal iets zeggen over de man en zijn larger than life persoonlijkheid. Mocht je na het beluisteren van deze classics ook fan worden en op een strooptocht langs de rommelmarkten en kringlopen gaan, blijf dan weg uit de buurt van Rotterdam. Ik kan niet voor mezelf instaan als je net die ene zeldzame persing voor mijn neus wegkaapt. En het zou zo lullig zijn als je met een eigen ‘old blue eye’ huiswaarts keert.

1. Kind van New York
Francis Albert “Frank” Sinatra is de zoon van Italiaanse immigranten en wordt op 12 december 1915 geboren in Hoboken, New Jersey. Aan de overkant van de Hudson liggen de bright lights van New York City. Daar wil Frank heen. Hij wil entertainer worden. Frank begint op te treden in clubs en op de radio en als de bazen van Columbia Records zijn unieke stemgeluid horen, bieden ze hem in 1943 een contract aan. Drie jaar later komt zijn eerste album uit, The Voice of Frank Sinatra, en klinken zijn liedjes in de huizen van New York en ver daarbuiten. A star is born. 

2. Charismatische glijer
Frank Sinatra is geen stoot, maar hij bezit iets veel belangrijkers dan looks: charisma. Met zijn energie, humor en vlotte babbels pakt hij iedereen in. En laten we zijn doordringende blauwe ogen en zijden stem niet vergeten. Zijn bijnamen worden niet voor niets ‘Ol Blue Eyes’ en ‘The Voice’. Je moet zeker als vrouw wel heel stevig in je schoenen staan om hem niet onder je huid te laten kruipen. Franks vierde echtgenote Barbara: “Je hoefde maar te kijken naar hoe hij zich bewoog en gedroeg om te weten dat hij een fantastische minnaar en ware gentleman was.” 

3. Onverzadigbare womanizer 
Frank Sinatra verslijt zijn piemel niet met plassen. Hoewel hij in 1939 trouwt met Nancy Barbato, de moeder van zijn drie kinderen Nancy, Frank Jr. en Tina, zal hij haar geen moment trouw blijven. De verleidingen zijn te groot. Al verschaffen al die passerende scheepjes in de nacht hem niet veel inzicht in de vrouwelijke psyche, grapt hij: “Ik zou een doctoraat op het gebied van vrouwen hebben. De waarheid is dat ik vaker op mijn bek ging dan niet. Ik ben dol op vrouwen, bewonder ze. Maar net als alle mannen begrijp ik geen bal van ze.” 

4. Koekje van eigen player-deeg
In 1951 scheidt Frank van Nancy en trouwt hij met de sexy Hollywood-actrice Ava Gardner. Hun huwelijk wordt al snel een slopende mix van vechtpartijen en alcohol. Want Ava is net als Frank een notoire vreemdganger die precies doet waar ze zin in heeft met wie dan ook. Na zes jaar bakkeleien verlaat ze hem en blijft Frank gebroken achter. Hij was stapelgek op de ontembare Ava. Nelson Riddle van Capitol Records zal later zeggen: “Het was Ava die hem leerde om torch songs (sentimentele liedjes) te zingen. Ze was de liefde van zijn leven en hij verloor haar.” 

5. Niet altijd lachen met die Sinatra
De zanger glijdt na de breuk met Ava weg in een diepe depressie en probeert meerdere keren zelfmoord te plegen. Het is niet voor het eerst dat de somberheid regeert. Frank heeft een donkere kant die weinigen kennen. Hij is naar eigen zeggen een 18-karaats manisch depressief persoon. Frank drinkt, is moeilijk in de omgang en gaat gebukt onder stemmingswisselingen. Tegelijkertijd komt er uit zijn geestelijke problemen heel veel moois voort. Zoals het duistere album No One Cares. Frank noemt het liefkozend zijn collectie ‘zelfmoordliedjes’. 

6. Taaie vechtersbaas
Maar hoe diep Sinatra soms ook zinkt, hij krabbelt altijd weer op. Dat is de straatvechter in hem. Als zijn carrière rond 1952 in het slop raakt en Columbia Record hem dumpt, knokt hij zichzelf terug naar de top. Hij tekent een contract bij Capitol Records en wat niemand verwacht: hij wordt succesvoller dan ooit tevoren. In 1961 start Frank zelfs zijn eigen platenmaatschappij Reprise Records. Dat is het leven, zegt hij. Je krijgt klappen en staat weer op. Over de mensen die klaarstonden om hem af te schrijven: “De beste wraak is gigantisch succes.” 

7. Koning van The Rat Pack maar ook een maffiavriendje 
Met een aantal bekende vrienden zoals Dean Martin en Sammy Davis Jr. vormt Frank tussen 1955 en 1965 The Rat Pack. The Rat Pack wordt gezien als het summum van cool en treedt onder meer op in Las Vegas. Wat hen bindt? Hun liefde voor drank en vrouwen en hun schijt-aan-de-wereld-mentaliteit. Toch blijft het niet bij kwajongensgedrag op het podium. Achter de schermen is Frank bevriend met maffiabaas Sam Giancana en andere notoire gangsters. Zijn verweer? “Ik kan niet iemands verleden controleren als ik hem voor het eerst de hand schud.” 

8. Showman pur sang
Frank is een ouderwets podiumdier. Hij treedt tot op zeer hoge leeftijd op. ‘Ol’ Blue Eyes’ houdt van de intimiteit van een optreden in een nachtclub, maar geniet evenzeer van de opwinding van een groot concert. “Laten we zeggen dat de locatie niet zozeer belangrijk is, als wel dat iedereen het naar zijn zin heeft,” zegt hij hierover. Zijn succesingrediënt? Je moet het beste uit jezelf halen voor je publiek. “Je kunt in artistiek opzicht de meest perfecte performer ter wereld zijn, maar een publiek is als een vrouw. Behandel haar onverschillig en het is klaar.” 

9. Papa Sinatra
Zo slecht als Frank zijn eerste echtgenote Nancy behandelt, zo dol is hij op de drie kinderen die zij hem baart. Het zal zijn oudste dochter Nancy zijn die in 1966 in zijn voetsporen treedt en een wereldhit scoort met These Boots Are Made for Walkin’. Plotseling is Frank ‘de vader van’. Hij vindt het te gek. Nancy: “Hij begon zich overal te introduceren als Nancy Sinatra’s vader.” Een jaar later nemen de twee het duet Somethin’ Stupid op. Het wordt het enige duet tussen een vader en dochter dat ooit op de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100 belandt. 

10. Hij deed het op zijn manier
Op 14 mei 1998 sterft Frank Sinatra na een zware hartaanval. Zijn laatste woorden: “Ik ben aan het verliezen.” ‘The Voice’ is uitgezongen, maar zijn stem leeft voort op zijn platen. Als we tegenwoordig aan Frank denken, denken we aan een van zijn grootste hits My Way. Het nummer gaat over een man die aan het eind van zijn levensweg is aangekomen en vaststelt dat hij misschien niet altijd het juiste deed, maar in ieder geval uniek was. Het is Frank ten voeten uit. Hij was geen lieverdje, maar het was met hem tenminste nooit saai. He did it his way! 

Voor een uitgebreid overzicht van het leven en de carrière van Frank Sinatra: sinatra.com.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑