...

Binnenkijker Hotel 40 Winks Londen David Carter vintage bed

Gepubliceerd op 22 december, 2015 door Danny Post

1

Logeren bij David in Wonderland

Je huis openstellen als hotel, je moet er maar zin in hebben. Gelukkig voor ons heeft de Londense interieurontwerper David Carter daar geen problemen mee. Zijn 40 Winks is zo’n design heaven dat gasten er nooit meer weg willen. “Bij mij loop je een droom binnen.”

Alle foto’s: 40 Winks

40 Winks is pas zeven jaar open voor gasten, maar in die korte periode is het sexy boektiekhotel in de Londense East End uitgegroeid tot een hedendaagse legende. Iedereen, jong en oud, bekend en onbekend, wil er een keertje slapen. Eigenaar en interieurontwerper David Carter krijgt elke dag wel tientallen telefoontjes van mensen die hem smeken of hij nog een plekje voor hen heeft. Want 40 Winks is niet zomaar een hotel. Het is een belevenis. “Bij 40 Winks bieden we geen doorsnee hotelervaring met een hoop gadgets, we bieden iets dat veel meeslepender, intiemer en emotioneel boeiender is,” vertelt David als we hem spreken. “Veel gasten zeggen dat een verblijf hier voelt alsof ze net als in Alice in Wonderland in een konijnenhal vallen en in een prachtige fantasiewereld terechtkomen. Sommigen noemen het zelfs een ervaring die hun leven veranderde.” Trots: “Ik denk dat maar heel weinig gasten weggaan zonder het gevoel dat ze net iets heel speciaals en unieks hebben meegemaakt.”

Hotel 40 Winks Londen kamer vintage

Kom binnen en doe alsof je thuis bent.

40 Winks hotel bed go with the vlo vintage antiek

40 Winks is oneindig veel spannender dan een gemiddeld Mercure hotel.

Hotel 40 Winks Londen David Carter

David wordt gek gebeld door mensen die bij hem willen logeren.

Hotel 40 Winks vintage meubels Londen East End go with the vlo

Interieurtruc: door je vintage stukken in een minimalistische setting te plaatsen, vallen ze meer op.

Hotel 40 Winks dressoir Londen vintage

In de gangen en kamers zijn wel 1001 bijzondere dingen te zien.

Waar dat aan ligt? In de eerste plaats aan de inrichting natuurlijk. De uitbundige kleuren, de opvallende meubels, de originele manier waarop vintage en kunstobjecten met elkaar gemixt zijn, na ieder verblijf ga je weg met een tas vol interieurideeën. Je krijgt onmiddellijk zin om je woonkamer een 40 Winks-sfeer te geven. Maar het meest unieke aspect is dat je bij David thuis logeert. 40 Winks is namelijk zijn woning. Jij bent zijn persoonlijke gast.

East End, west, thuis best
David zegt dat het idee om van zijn huis een hotel te maken, geleidelijk ontstond. Hij kocht het pand dat dateert uit 1717 ongeveer vijftien jaar geleden toen de Londense East End nog niet de hippe wijk was, die het nu is. Het is er één in een rijtje van vier Queen Anne townhouses die gebouwd werden voor vermogende handelaren en marineofficieren en een van de vroegste voorbeelden van zo’n type woning die er nog bestaan in Londen. Ondanks zijn rijke historie was het huis net als de rest van de buurt destijds zwaar vervallen. “Er zat geen dak meer op, de vloeren en plafonds waren verdwenen, maar het bezat niettemin een stille en mysterieuze elegantie die me aantrok.” Pas na twee jaar keihard buffelen was het eindelijk weer een beetje leefbaar. Toch kreeg de geldverslindende renovatie David er niet onder. “Het was een uitdaging, maar ik heb nooit de verleiding gevoeld om de handdoek in de ring te gooien. Door mijn werk als interieurontwerper ben ik wel gewend aan de problemen die het renoveren van een versleten gebouw met zich meebrengt.” Hij lacht. “Het enige is wel dat zo’n oud huis constant aandacht nodig heeft, ook nu nog. Wat dat betreft is het net een zeer veeleisende minnares.”

40 Winks hotel huiskamer stoelen vintage go with the vlo

Het is dat Londen zo leuk is, anders zou je nooit naar buiten willen.

40 Winks Londen hotel gasten vintage sexy

Zin om erbij te lopen als de maîtresse van Lodewijk XIV? Dat mag. Graag zelfs!

Hotel 40 Winks interieur Londen vintage

Bella kon niet kiezen welke sieraden ze moest dragen. Dan maar allemaal dacht ze.

40 Winks hotel Londen vintage huiskamer

De woonkamer is net zo extravagant als David zelf.

Hotel 40 Winks slaapkamer matroos Londen vintage sfeer go with the vlo

Wees niet verrast als je ineens een vintage matroos in je bed aantreft.

Veeleisende minnares of niet, David kreeg al snel in de gaten dat iedereen een keer met zijn meisje wilde slapen. Doordat hij zijn huis openstelde voor fashion shoots van onder meer Vogue en ELLE en fotoreportages met beroemdheden, kreeg hij talloze fotografen, stylisten en modellen over de vloer. Zij werden halsoverkop verliefd op zijn huis maar ook op de buurt die steeds meer uitgroeide tot dé creatieve hotspot van Londen. Op een van de meest bruisende locaties van de Britse hoofdstad verblijven in een van de kleurrijkste optrekjes, dat wilden ze allemaal wel. “Ze bléven maar vragen of ze bij me konden blijven overnachten,” aldus David. “In maart 2009 gaf ik mezelf tenslotte gewonnen en besloot ik 40 Winks te openen.” De naam komt van een Engelse uitdrukking: “‘Forty winks’ is het doen van een verkwikkend dutje… het duurt kort maar herstelt je toch. Datzelfde wil ik mijn gasten bieden: een kort verblijf dat je oppept.”

Shoppen voor een duistere baarmoeder
Oppeppend is een verblijf zeker. Zoals gezegd werkt de hoeveelheid eye candy in de kamers gigantisch inspirerend op de geest. Je hebt het gevoel dat de hersenhelft die verantwoordelijk is voor de inrichting van je huis jaren heeft zitten slapen als je Davids perfect gestylede kamers en hoekjes ziet. Heeft hij alle meubels en bijzondere objecten zelf gevonden? “Natuurlijk! Een van de beste aspecten van mijn beroep van interieurontwerper is het shoppen. Ik ben elke week wel ergens aan het winkelen.” David is gek op rommel- en antiekmarkten zoals de drukbezochte Spitalfields Market in de East End, maar koopt ook veel online. “Ik word aangetrokken door schoonheid. Vintage of nieuw, dat maakt me niet uit. En door internet is het nooit makkelijker geweest om mooie dingen te vinden dan nu.” Verder heeft de woongoeroe een indrukwekkend netwerk van dealers opgebouwd die hem veel spullen toeschuiven. Een deel houdt hij voor zijn eigen stulpje, de rest gaat naar de huizen die hij inricht voor zijn overwegend steenrijke cliënten.

Hotel 40 Winks badkamer vintage antiek sexy go with the vlo

Kan David even vertellen waar hij dit waanzinnige behang scoorde?

Hotel 40 Winks ladenkastje antiek Londen vintage

Lekker: als gast hoef je dit fraaie stilleven niet af te stoffen. Dat doet David voor je.

Hotel 40 Winks Londen vintage antiek slaapkamer

Een kaptafel die alleen uit spiegels bestaat. Ook leuk naast het bed tijdens een spannend nachtje.

Hotel 40 Winks portretten Londen

Zo lief als deze portretjes overdag zijn, zo creepy worden ze ’s avonds…

Hotel 40 Winks Londen contrasten vintage kunst

Kunst versus vintage, donker versus licht. David houdt van tegenstellingen.

Voor David is 40 Winks nooit af. “Ik voeg voortdurend dingen toe of haal iets weg dat me niet meer bevalt om ze nog mooier te maken.” Hij wil ruimtes creëren die zijn gasten pakken en verleiden. “Sommige kamers zijn heel erg donker, mysterieus en bijna een soort baarmoeder. Andere ruimtes baden in het licht. Ik houd van contrasten en vind het leuk om die naast elkaar te plaatsen. Het is gek, excentriek en glamorous op een speelse wijze.” Hij haat het als mensen vragen of hij de kamers inrichtte met een bepaald thema in het achterhoofd. “Ik doe niet aan thema’s en verafschuw ‘themahotels en -restaurants’. Nee, bij mij loop je een droom binnen. Je maakt een reis door een wereld die iemand anders creëerde, de mijne in dit geval.”

Feesten in vintage sferen
In 40 Winks kan meer dan alleen geslapen worden. David wil dat zijn creatie eveneens een ontmoetingsplaats is voor mensen uit de mode- en kunstwereld. Daarom geeft hij regelmatig thuisfeestjes die luisteren naar prikkelende namen als Tart, Coquette en sinds een tijdje Bedtime Story Nights en Saturday Super Salon. Genieten staat daarbij centraal. Denk aan cocktails en champagne, optredens, live-muziek en make-overs die bijvoorbeeld worden verzorgd door de vintage specialisten van Lipstick & Curls en Rag & Bow, The Roaming Vintage Store. “Sinds de opening van het hotel organiseer ik verschillende populaire events zodat meer mensen de kans krijgen om hier tijd door te brengen en iets van de 40 Winks-magie te ervaren. Iedereen is welkom, maar kaartjes hiervoor zijn meestal lang van tevoren uitverkocht. Dus heb je interesse: bezoek onze website en abonneer je op onze mailinglijst. Dan ben je tijdig op de hoogte.”

Hotel 40 Winks feestje meisje Londen vintage

Een feestje in een negentiende-eeuwse opiumkit? Nee, de magie van 40 Winks.

Hotel 40 Winks feestjes Londen hapje drankje vintage

Behalve thee en appels worden er ook cocktails geserveerd. Heus.

Hotel 40 Winks Londen boudoir vintage antiek

David heeft een zwak voor Oriëntaalse sfeertjes.

Hotel 40 Winks viool vintage kastje Londen go with the vlo

“Ik hoop dat ik in deze sfeervolle duisternis mijn snaren nog kan vinden.”

Hotel 40 Winks gang pop interieur vintage Londen go with the vlo

Zelfs de beelden aan de muur maken werk van hun uiterlijk, dus je kunt niet achterblijven.

Een superstrenge dresscode voor Davids thuisfeestjes is er niet, maar dit betekent niet dat je in je oude spijkerbroek en sneakers kunt komen opdraven. Dat is misschien acceptabel voor een Nederlandse filmpremière, maar je gaat in dit geval op visite bij een man die bekend staat om zijn flamboyante verschijning en persoonlijkheid en die de pagina’s van het pas verschenen fotoboek East End Fashionistas van Anthony Webb siert. Een beetje inzet van jouw kant wordt wel op prijs gesteld. En als je het niet voor David doet, doe het dan voor jezelf. Niemand wil het goedkope bosje tulpen van de benzinepomp zijn in een huis dat verder tot de nok toe gevuld is met excentrieke English roses en hun minstens zo coole vriendjes.

Creëer je eigen 40 Winks
David voelt zich nog altijd zeer gevleid door de lovende kritieken die zijn 40 Winks kreeg. Condé Nast Traveller schreef over het hotel: “Het is een ode aan de poëzie en speelsheid… het is aannemelijk dat zijn magische atmosfeer het hoofd, lichaam en de ziel aanzienlijk meer zal opfrissen dan een hotel dat vijf keer zoveel kost.” De Duitse Vogue schreef zelfs: “Dit is het mooiste kleine hotel ter wereld.” Waarmee we zijn aangekomen bij het enige minpunt van 40 Winks: het hotel telt slechts twee kamers. “Ik grap weleens dat 40 Winks ’s werelds eerste micro boetiekhotel is. Ik heb een tweepersoonskamer en een eenpersoonskamer. Meer niet. Ik kan dus maar aan drie mensen tegelijk onderdak bieden en moet wekelijks honderden mensen teleurstellen.” David piekert er niet over om te verhuizen naar een groter pand of om meerdere 40 Winks te openen. “Er wordt me vaak gevraagd waarom ik niet groter ga. Dat zou inderdaad een logische stap zijn indien 40 Winks bedoeld was om zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Dat is niet het geval. Bovendien zijn er zoveel andere projecten die ik ook nog wil doen.”

Hotel 40 Winks Londen keuken vintage

Welke Hollywood-diva’s in deze keuken een thee en een hapje lucht namen? We zullen het nooit weten.

Hotel 40 Winks Londen tasje vintage

Elke bezoeker neemt een tas(je) vol inspiratie mee.

Hotel 40 Winks Londen details kamer

In alle hoeken en gaten word je getrakteerd op visuele cadeautjes.

Hotel 40 Winks bankje antiek Londen vintage go with the vlo

Of zo’n pailletten kleed prettig zit? Het staat in ieder geval fabulous!

Hotel 40 Winks David Carter Londen feestje

David wil gasten best helpen met het pimpen van hun eigen casa.

Heeft David nog een advies voor lezers die na dit artikel ook een 40 Winks-interieur in hun huis willen creëren? Waar moeten ze op letten? “Een geslaagd interieur moet de passies en interesses tonen van de bewoner. Dat blaast het leven in en maakt het eigen.” Grijnst: “Maar als je niet het talent of het zelfvertrouwen hebt om dit zelf te doen, geen nood. Dan huur je gewoon lekker een goede interieurontwerper in, daar zijn we voor.”

Het magische 40 Winks-gevoel ook een keertje ervaren? Een overnachting in de tweepersoonskamer kost £ 195,- en de eenpersoonskamer is £ 120,- per nacht (inclusief ontbijt). Natuurlijk kun je ook een van Davids feestjes bezoeken of kiezen voor een persoonlijke rondleiding. Die organiseert hij eveneens. Voor £ 10,- per persoon trakteert de ontwerper je op een enthousiaste tour door zijn huis en trakteert hij je op een kopje thee. Meer info: 40winks.org.

 

Hotel 40 Winks gang Londen vintage

Als Charles Dickens nog geleefd had, zou hij 40 Winks geweldig hebben gevonden.

Hotel 40 Winks Londen muziekkamer go with the vlo

In de muziekkamer worden regelmatig optredens gegeven.

Hotel 40 Winks Londen haard goud waard

Davids haard is goud waard.

Londen 40 Winks hotel vintage kleding

Zin om te ontbijten in stijl? Ga ervoor.

Hotel 40 Winks slaapkamer Londen vintage bed

Sweet design dreams….

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑