...

Tip! Gouden regels rommelmarkt banner go with the vlo

Gepubliceerd op 18 januari, 2016 door Danny Post

4

Vijf gouden regels voor een gelukkiger rommelmarktleven

Mensen vragen vaak aan mij of ik bepaalde tactieken hanteer als ik naar een rommelmarkt ga. Duh, natuurlijk! Dit zijn mijn do’s and dont’s. Volg ze op en je zult maximaal knallen.

Openingsfoto: IJ-Hallen

1. Vier je innerlijke zwerver
Ga nooit te goed gekleed naar een rommelmarkt. Die les leerde ik enkele jaren geleden op een rommelmarkt in Gorinchem. Toen ik de onwetende man wilde spelen die terloops informeerde naar de prijs van een bronzen art deco beeld, barstte de eigenaar in lachen uit. “Hou toch op,” antwoordde hij. “Ik zie toch gelijk wat je bent? Jij bent een intellectueeltje!” Mijn mooie en veel te hippe winterjas verraadde dat ik wel degelijk kennis van zaken had. Trek daarom je lelijkste kloffie aan om verkopers op een dwaalspoor te brengen. Voor wie durft: stap er ’s ochtends in zonder jezelf eerst te wassen of je tanden te poetsen. Zodra de verkoper je zure oksels of drakenadem ruikt, zal hij met iedere prijs akkoord gaan om jou maar uit zijn buurt te krijgen.

Gouden regels rommelmarkt zwerver go with the vlo prinses

Tip van Eddie Murphy voor nog meer zieligheidskorting: ga als zwerver zonder benen.

 
2. Ding af, maar doe het netjes
Nee, afdingen is niet armoedig, het is geen zeuren, it’s part of the flea market game. En het is al helemáááál niet zielig, zeker niet in het geval van professionele handelaren. Zoals één van hen me ooit influisterde: “Denk je nu werkelijk dat ik akkoord zou gaan met een lagere prijs dan waarvoor ik een object zelf inkocht? Natuurlijk niet.” Moraal van dit verhaal: als een handelaar akkoord gaat met een in jouw ogen lage prijs, maakt hij altijd nog winst. Heus. Ding echter wel af op een nette manier. Met “Ik geef je er een tientje voor, niet meer” maak je geen vrienden. Ding af in de vragende (en nederige) vorm: “Zou u die vaas misschien ook voor tien euro aan mij willen verkopen?” Goede kans dat je daarmee zelfs de meest nuffige ijspegel ontdooit.

Gouden regels rommelmarkt geld go with the vlo

Smijt niet onnodig met geld. Doe als Dagobert Duck. Met een dubbeltje kom je een heel eind.

 
3. Zet je p-p-p-pokerface op
Toen mijn vriendin Marie-Cecile ooit een zak vol met Fisher Price poppetjes -haar grote fetisj- zag bij een kraam, beleefde ze een tamelijk luid orgasme. Grote ogen die bijna uit hun kassen spatten, een flush in de nek en een gilletje van extase. Niet handig. Zodra een verkoper merkt hoe graag je iets wil hebben en dat je er zelfs je schoonmoeder nog voor zou inruilen, verdrievoudigt hij de prijs. Beter is het om als een verveelde adelaar over de kraam te cirkelen. Pak eerst wat dingen op die je niet wil, vraag naar de prijs en informeer dan pas naar het item dat je wél wil. Gebruik daarbij verkleinwoordjes: dat lampje, die schilderijtjes, dit dingetje. Dat maakt items ook minder belangrijk in het hoofd van de verkoper. Het kost wat moeite om je ogen op standje ongeïnteresseerd te zetten als je hart in je keel bonst en je handen zweten, maar probeer het. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Gouden regels rommelmarkt pokerface go with the vlo hartjes

Niet doen. Jouw hartjes bezorgen de verkoper dollartekens in de ogen.

 
4. Ga vroeg, blijf niet meuren in bed
Alleen recreatieve rommelmarktbezoekers maakt het niet uit hoe laat ze gaan. Die komen meer voor de sfeer dan het scoren. Wie zeker wil weten dat hij eerste keus heeft, zorgt dat hij meteen bij de aanvang op het terrein of in de sporthal staat. En eigenlijk het liefst nog iets eerder wanneer de verkopers aan het uitpakken zijn. Ik noem het de lastige-vlieg-techniek: doordat het mensen het superirritant vinden dat je onmiddellijk tussen hun spullen staat te graaien en dan ook niet rustig na kunnen denken, verkopen ze een object sneller en goedkoper aan je ‘om maar van je af te zijn’. En als het niet daarom is, is het wel omdat elke verkoper het fijn vindt om al iets verdiend te hebben voordat de markt goed en wel begonnen is. Dan is de kop eraf.

Gouden regels rommelmarkt vroeg go with the vlo

Zo vroeg opstaan dat je als Von Wallenstein over de rommelmarkt stommelt? Het is het waard.

 
5. Stel jezelf geen enkel doel
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, je gaat immers naar een rommelmarkt omdat je op zoek bent naar iets. Toch is het beter om van tevoren niet tegen jezelf te zeggen: ik wil vandaag dit of dat vinden. Zo voorkom je teleurstellingen, want als je heel fanatiek naar iets specifieks speurt, kom je meestal met lege handen thuis. Verder beperk je jezelf dan ook teveel en heb je geen oog voor andere zaken. Een rommelmarkt is avontuur. Laat jezelf verrassen en betoveren door dingen waarvan je het bestaan niet eens kende en die misschien nog wel unieker zijn dan dat ene Pastoe-stoeltje dat je per se wil hebben. Ik zeg weleens: de spullen kiezen jou en niet andersom. Wie weet wat er ergens op de bodem van een oude doos nog op je wacht…

Gouden regels rommelmarkt geen doel go with the vlo

Niet obsessief gaan zoeken, laat de rommelmarkt een groot en spannend vraagteken zijn.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Vijf gouden regels voor een gelukkiger rommelmarktleven

 1. Ik moet mijn zoon hier nog in trainen. We gingen samen naar de Verzamelaarsjaarbeurs en er is geen mogelijkheid tot serieus onderhandelen, als er iemand naast je al trappelend (en hardop zijn muntgeld tellend) naar een stapel stripboeken wijst.

  • Danny Post says:

   De zoon van Marie Cecile was nog erger. Die zei gewoon: jij spaart dit toch mama? Of iets van gelijke strekking.

   • Oooh, de horror! Dan maak je geen serieuze kans meer nee. Misschien kun je een kinderhandleiding schrijven? Bovenstaande punten in Jip & Janneke taal en wat de consequenties zijn als DE regels niet worden nageleefd.
    “Dan heb je maar 1 stripboekje I.p.v. 4 voor hetzelfde geld. En nu gaan we uitrekenen hoeveel zakgeld jij krijgt en hoeveel stripboekjes je daarvan kunt kopen voor de vraagprijs en voor de onderhandelprijs en dan gaan we daarna een spelletje pokerface en zwijgen oefenen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑