...

Gespot

Gepubliceerd op 11 maart, 2017 door Danny Post

0

Acht kroonluchters die licht brengen in je leven

Kroonluchters zijn er in alle soorten en maten. Je hebt de bekende kitschvariant, maar origineler zijn de kroonluchters uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Ik presenteer je er acht.

Ik heb al twaalf jaar een geweldige kroonluchter boven mijn eettafel hangen. Mensen die voor het eerst bij me thuis komen, maken er altijd een opmerking over. “Zohee, die zie je niet vaak,” zeggen ze dan terwijl ze hem voorzichtig aanraken. Klopt. De meeste kroonluchters zijn de welbekende orgiën van goud en krullen. De mijne niet. Gefabriceerd in de jaren zestig, bestaat hij uit een reeks glazen cilinders die in een grafisch patroon aan een ketting hangen. Ik heb er destijds financieel even voor moeten bloeden, hij kostte me zeshonderd euro of zo, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Elke avond geniet ik weer van het licht dat hij afgeeft. Chique en modern op een James Bond-manier. De Sean Connery-Bond, niet de Daniel Craig-Bond.

kroonluchter-james-bond-sixties-go-with-the-vlo

Sixties chandeliers are forever. Deze kroonluchter gaat nooit meer weg.

Op Marktplaats en bij enkele tweedehandswinkels zijn er nu acht soortgelijke kroonluchters te koop. De meeste stammen ook uit de jaren zestig, een enkele uit de jaren vijftig of zeventig. Allemaal hebben ze een karakteristiek uiterlijk. De prijzen zijn ernaar (al heb ik ook een paar goedkopere ertussen gezet), maar niet gelijk gaan klagen. Zo’n kroonluchter doet zo veel voor je huis en je zult hem waarschijnlijk net als ik je hele leven houden. Tot je eigen licht dooft. Dusss….

1. Murano-kroonluchter Paolo Venini
Voor de kroonluchter die Habbekrats in Zeist aanbiedt, heb je een hoog plafond nodig. Deze jongen is twee meter lang en dat is nog zonder de ketting. Maar wat een prachtobject is dit. Ontwerper Paolo Venini heeft in de sixties goed zijn best gedaan. De ruitvormige kristallen staven glitteren alle kanten op. Een waterval van licht! Prijs op aanvraag. habbekrats-zeist.nl

kroonluchter-paolo-vanini-sixties-go-with-the-vlo

Een flonkerend kunstwerk. Let op de sterretjes.

 

2. Murano-kroonluchter, Carlo Scarpa voor Venini
Bij Bestwelhip in Geleen hangt nog zo’n Italiaanse kroonluchter. Hij is een ontwerp van Carlo Scarpa voor Venini en dateert uit de jaren vijftig of zestig. Het mondgeblazen glas verkeert in gebruikte conditie. Enkele glaasjes vertonen een breuk en er zijn her en der wat kleine stukjes af. “Maar dit verdwijnt in het geheel van de lamp zodra hij hangt,” aldus Bestwelhip-eigenaresse Sil Snijkers. En wanneer het licht aangaat en de gouden gloed zich over je huiskamer verspreidt, piep je helemaal nergens meer over. Prijs: 1.445 euro. bestwelhip.nl

bestwelhip-kroonluchters-go-with-the-vlo

Bestwelhip had twee van deze schoonheden, maar één is er al verkocht.

 

3. Space age kroonluchter
Ik wil bolletje! Die woorden schieten meteen door je hoofd als je deze space age kroonluchter uit de jaren vijftig ziet. Twaalf opaline bollen hangen in een strak doch sierlijk chromen frame geven een warm licht. De lamp is in goede staat en heeft alleen een paar kleine plekjes op het chroom. Verkoper Roestiek Industrieel Uniek in IJzendijke biedt nog een paar kroonluchters aan. Zeker de moeite om die ook even te bekijken. Prijs: 825 euro. roestiek.nl

space-age-kroonluchter-go-with-the-vlo

Een tros lichtgevende druiven. Zet jij jouw tanden erin?

 

4. Kinkeldey-kroonluchter
Misschien wel de mooiste van het stel. Deze kroonluchter van Kinkeldey uit de jaren zestig is een juweel voor je huis. Het kristalglas schittert als de diamanten ring van een verwende socialite. Wauw, wauw, wauw. Bieden vanaf 150 euro. De verkoper heeft nog een Kalmar-lamp van ijsglas die ook niet te versmaden is. Van Gent via Marktplaats. Klik hier voor de advertentie.

kinkeldey-kroonluchter-vintage-go-with-the-vlo

Shine bright like a diamond….

 

5. Sciolari-kroonluchter
Er wordt momenteel fanatiek geboden op deze zeldzame oude kroonluchter van Geatano Sciolari. De teller staat voorlopig op 680 euro, maar verkoper Vincent wil er minimaal duizend euro voor hebben. “Dit model is zeer zeldzaam,” stelt hij in de advertentie. “Er staat er nu één op 1stdibs voor 4.800 dollar.” Messing met rookglas en dertien lichtpunten. Jaren zestig/zeventig. Reserveglaasjes en extra ketting aanwezig. Vincent via Marktplaats. Klik hier voor de advertentie.

sciolari-kroonluchter-sixties-go-with-the-vlo

Dit schitterende collector’s item is iedere cent waard.

 

6. Minimalistische kroonluchter
Bescheidenheid siert de volgende kroonluchter. Hij heeft slechts vijf lichtpunten, maar is daarom niet minder fraai. Zwart met chroom. Prijs: 115 euro. Zoek je toch iets uitbundigers? Verkoper Jaco zegt dat hij zo’n vijfhonderd andere vintage kroonluchters op voorraad heeft. Jaco via Marktplaats. Klik hier voor de advertentie.

retro-kroonluchter-sixties-go-with-the-vlo

Ook de prijs is minimalistisch.

 

7. Elegante Murano-kroonluchter
Niet alle Murano-kroonluchters zijn van die joekels zoals je hierboven zag. Dit exemplaar heeft een omvang die een beetje makkelijker te hanteren is. De lengte is ‘maar’ 92 centimeter. Het melkachtige, ietwat roze licht geeft de lamp een chique uitstraling. Leuk voor in de slaapkamer? Kun je iedere nacht glaasjes in plaats van schaapjes tellen. Vraagprijs is 895 euro, maar vrij bieden is toegestaan. Guusje & Mario Bronce via Marktplaats. Klik hier voor de advertentie.

kroonluchter-murano-sixties-go-with-the-vlo

Hier droom je gelijk bij weg.

 

8. Retro kroonluchter
Het blijft bijzonder als een oud object nooit van eigenaar gewisseld is. Deze kroonluchter had dat geluk. Gemaakt rond het einde van de jaren zestig woonde hij altijd op hetzelfde adres. Nu pas mag hij verhuizen. De vraagprijs is 350 euro, lager bieden staat vrij. Wie weet hapt de verkoper wel toe. Tisja via Marktplaats. Klik hier voor de advertentie.

kroonluchter-jaren-zeventig-go-with-the-vlo

Een nieuw huis. Oef, dat wordt wennen voor deze honkvaste kanjer.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑