...

Opknappertje adopte-un-chateau-frankrijk-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 25 september, 2017 door Danny Post

2

Adopteer een vervallen Frans château

Frankrijk heeft ruim dertigduizend kastelen en een groot deel is er helaas beroerd aan toe. De jonge organisatie Adopte un Château wil hier verandering in brengen en bedenkt creatieve manieren om ze weer tot leven te wekken. Help je mee?

In een land met zoveel châteaus is het eigenlijk niet verwonderlijk dat er zoveel verlaten en vervallen zijn. Het kost een vermogen om ze te onderhouden. Maar moeten we zulke kastelen, de meeste eeuwenoud, dan maar overlaten aan de elementen? Ze verder zien afbrokkelen en instorten totdat er niets meer van over is? Nee, vindt het in 2015 opgerichte Adopte un Château. We moeten dit culturele erfgoed redden voordat het te laat is. Met een team dat bestaat uit ervaren en enthousiaste ingenieurs, architecten, historici en erfgoedexperts helpt Adopte un Château eigenaren en gemeenschappen bij de vaak complexe restauraties van châteaus. Bovendien doen ze hard hun best om nieuwe financieringsmethodes te bedenken.

adopte-un-chateau-chateau-de-montivert-go-with-the-vlo

Château de Montivert in de Ardèche is blij met de hulptroepen van Adopte un Château.

chateau-de-meauce-frankrijk-go-with-the-vlo

Oprijzend uit de mist der tijd. Château de Meauce in Nièvre.

adopte-un-chateau-frans-go-with-the-vlo

Dankzij jouw één euro per maand heeft Château de Pisy in Yonne een grotere kans om te overleven.

Adopte un Château is op dit moment betrokken bij ongeveer veertig kastelen die dringend liefde en aandacht nodig hebben, waaronder Château de la Fay, Château de Cadrieu, Château de Montivert, Château de Montbrian en Château de Pisy en Château de Meauce. De organisatie roept iedereen op, Frans en niet-Frans, om hun goede zaak te steunen en donateur te worden. Dat kan al voor één euro per maand. Een schijntje als je je bedenkt dat je daarmee misschien honderden jaren aan historie veiligstelt voor toekomstige generaties.

Kasteeltje kopen voor vijftig euro?
Een hoop aandacht trok de reddingsactie die Adopte un Château bedacht voor het Château de Paluel. Dit vijftiende-eeuwse Doornroosje-kasteel in de Dordogne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in brand gestoken. Op 21 september werd de ruïne geveild en om mee te kunnen bieden sloeg Adopte un Château de handen ineen met crowfunding platform Dartagnans. Mensen werden gevraagd om op Dartagnans minimaal vijftig euro te doneren. Ze haalden 540.000 euro op, bijna drie ton boven de reserveprijs van 250.000 euro.

adopte-un-chateau-frankrijk-go-with-the-vlo-2

Château de Paluel had zo in De Efteling kunnen staan.

adopte-un-the-chateau-frankrijk-kasteel-go-with-the-vlo

Het kasteel kwam zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog.

adopte-un-chateau-chateau-saint-vincent-le-paluel-go-with-the-vlo-2

Adopte un Château had de ruïne graag overgenomen, maar een andere bieder ging ermee aan de haal.

chateau-saint-vincent-le-paluel-adopte-un-chateau-go-with-the-vlo

De donkere wolken trekken weg. Château de Paluel is gered.

Helaas bleek dit bedrag niet genoeg. Bij de veiling gooide de 31-jarige Etienne Cluzel maar liefst 853.000 euro op tafel. Toch had Adopte un Château niet van een betere partij kunnen verliezen. Etienne komt uit de regio en is vastberaden om zijn nieuwe domein zo liefdevol mogelijk te herstellen. “Dit gaat een levenswerk worden,” liet hij na afloop weten. “De eerste prioriteit is nu het afdekken van het kasteel, zodat het niet verder achteruitgaat. Totale instorting blijft een risico. Vervolgens gaan we bekijken wat we aan de binnenkant kunnen doen.”
Julien Marquis, de algemeen afgevaardigde van Adopte un Château: “We zijn niet teleurgesteld, integendeel. Het Château de Paluel is de winnaar en dat is het belangrijkste.” En het spreekt voor zich: indien Etienne nog advies nodig heeft, dan mag hij Adopte un Château altijd bellen.

Donateur worden van Adopte un Château? Of wil je gewoon meer lezen over alle kastelen die ze proberen te redden? Surf naar adopteunchateau.com.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Adopteer een vervallen Frans château

  1. A. Kersten says:

    Ik ben opzoek naar een vervallen chateau in de omgeving van Verdun ivm met een foto reportage voor mijn eind examen bij het foto vak school in Amsterdam. Kunt u mijn helpen aan een adres?
    Met vriendelijke groet,
    A. Kersten

  2. Pingback: Nederlandse dromers redden Italiaans spookdorp | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑