...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 27 juni, 2016 door Danny Post

0

Filmtip: afscheid van een geniale loner

Afgelopen weekend blies de 87-jarige Bill Cunningham zijn laatste adem uit. Hij was misschien wel de grootste straatfotograaf die de wereld ooit gekend heeft. In 2010 werd er een indrukwekkende documentaire over hem gemaakt. Ontroerend om terug te zien.

Hij was een eenling, had buiten zijn werk niets en sliep in een piepklein hok tussen zijn archiefkasten. Het is een understatement om te zeggen dat Bill Cunningham een vreemde snuiter was. Toch hield iedereen van hem. Wanneer hij op zijn fietsje kwam aangevlogen bij een modeshow, societyfeest of ander belangrijk event, sprongen alle aanwezigen met heel veel liefde voor hem in de houding. Want als Bill een foto van je maakte, wist je dat je er goed op kwam te staan. Maar je moest zijn aandacht wel verdienen. Het kon de fotograaf niks schelen of iemand beroemd was. Als je er niet uitzag, kon je een plekje in zijn On the Street-rubriek in The New York Times gewoon vergeten. Je moest werk maken van je look. En dat deden de mensen. Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour zei hierover ooit: “We kleden ons allemaal voor Bill.”

Bill Cunningham overleden go with the vlo

Bills rubriek in The New York Times bleef tot het einde inspireren.

Bill Cunningham straatfotografie go with the vlo

Niemand wist echt wie hij was, maar zijn foto’s kende iedereen.

Bill Cunningham straafotograaf go with the vlo

Meester Cunningham haatte afzeikfoto’s. Als je niks leuks droeg, dan kiekte hij je gewoon niet.

In zijn woonplaats New York was Bill Cunningham een levende legende, maar bij het grote publiek werd hij pas bekend toen er in 2010 een documentaire over hem werd gemaakt. Om deze markante man te herdenken, stofte ik gisteren Bill Cunningham New York af en keek hem nog een keer. Voor wie deze prachtfilm nog niet eerder zag: haal de schade zo snel mogelijk in. Je zult Bills kinderlijke enthousiasme en puurheid ontwapenend vinden. Ook zul je diep geraakt worden door het fragment waarin de interviewer vraagt naar zijn liefdesleven. Bill, die overduidelijk gay was, bekent dan eerlijk dat hij nog nooit een relatie met iemand heeft gehad. Zogenaamd omdat hij “veel meer geïnteresseerd was in kleding en het veel te druk had”. Tussen de regels door voel je echter zijn worsteling met een dominante familie die zijn homoseksualiteit streng afkeurde. Hij raakt zelfs hevig geëmotioneerd als zijn katholieke geloof erna ter sprake komt. Het is duidelijk: ergens onderweg raakte Bill geestelijk ontzettend beschadigd. 
En nu is Bill uitgekiekt. Zaterdag stierf hij op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte. Nooit meer zal hij, gestoken in zijn iconische blauwe jasje en met een camera om zijn nek, door New York racen. Rihanna moet nog steeds aan de gedachte wennen, bekent ze op Instagram: “Regel één was altijd: als Bill vraagt om een foto dan poseer je bitch!!! Rust in vrede, legende! We gaan je missen op straat!!!”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑