...

Tip! VerzamelaarsJaarbeurs Bardot

Gepubliceerd op 4 april, 2015 door Danny Post

0

Aftellen naar de VerzamelaarsJaarbeurs

Die hard vintagefreaks en verzamelaars tellen alvast af. In het weekend van 11 en 12 april is het namelijk weer zover: de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht. Ik sprak organisator Cas Bosland én geef vrijkaarten weg voor deze vintage happening.

Cas Bosland is al jaren organisator van de Platenbeurs als hij in 2006 ook de organisatie van de VerzamelaarsJaarbeurs (kijk hier voor een verslag van het bezoek dat ik vorig jaar bracht aan deze beurs) op zich neemt. Hét one stop shop-evenement als je op zoek bent naar dat ene item om je vintage verzameling compleet te maken. Of het nu gaat om Star Wars-poppetjes, antieke kinderwagens, retro Adidas-jasjes of West Germany-vazen. Ruim 2000 stands verdeeld over vijf hallen. Begint het al een beetje te duizelen? Ik sprak Bosland over de beurs.

In de loop der jaren heb je natuurlijk heel wat verzamelingen voorbij zien komen, zoals muntjes van supermarktkarren. Welke verzameling vond jij nou de meest aparte?
“Nederlanders verzamelen graag. Maar ik vind niets te gek. Want wat ik gek vind, vindt een ander weer doodnormaal. Het is niet aan mij om daar over te oordelen. Ik zeg altijd: verzamelen houdt mensen bij de dokter weg.”

VerzamelaarsJaarbeurs theater

“Papierrr hierrrr.” Prachtig dit papieren theater, pas wel op voor ezelsoren!

VerzamelaarsJaarbeurs poppen

Stille getuigen…

VerzamelaarsJaarbeurs paradijsvogels

Sommige bezoekers zien er net zo nostalgisch uit als de spullen.

Vaste prik bij de VerzamelaarsJaarbeurs zijn de beroemdheden uit vervlogen jaren die hun oude fans begroeten en eindelijk voorzien van die felbegeerde handtekening.
“De bekende mensen die wij hebben gehad zijn heel divers. Op de Platenbeurs kan ik wel zeggen dat we vrijwel alle bekende Nederlanders op bezoek gehad. Acda en de Munnick, Barry Hay, Boudewijn de Groot, maar ook bandleden van de Sex Pistols, de eerste zanger van Iron Maiden. Op de VerzamelaarsJaarbeurs komt Richard Gibson van ‘Allo ‘allo altijd graag. En we hebben ook ooit Dirk Benedict van The A-Team gehad, dat was ook erg leuk.”

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-7

Dus hier is de familie van Bassie en Adriaans robot Robin gebleven!

VerzamelaarsJaarbeurs trein

VerzamelaarsJaarbeurs-express vertrekt vandaag precies op tijd.

En welke beroemdheden kunnen we dit jaar verwachten?
“Dit jaar hebben we zes Bondmeisjes: Caroline Munro uit The Spy Who Loved Me, Virginia Hey uit The Living Daylights. Madeline Smith uit Live and Let Die, Carole Ashby uit Octopussy en A View to A Kill, Valerie Léon uit The Spy Who Loved Me en Never Say Never Again en tot slot Martine Beswicke uit Thunderball en From Russia With Love.”

Hoe reageren deze artiesten als ze worden gevraagd? Ze leven natuurlijk alweer jaren in de luwte en de series, films of muziek waarmee ze beroemd werden zijn alweer jaren oud.
“Ze reageren vrijwel altijd positief. Ze vinden het leuk om hun fans te ontmoeten en ze staan toch weer een keer op het podium en in de belangstelling. Dat doet ze goed.”

Welke celebrity zou je nog eens naar Utrecht willen halen?
“We kunnen niet altijd iedereen betalen. Daar heb ik niet een, twee, drie over nagedacht.”

VerzamelaarsJaarbeurs hoofd en balletschoenen

Niet alleen de bezoekers verliezen hun hoofd. Is er een poppendokter in de zaal?

VerzamelaarsJaarbeurs freaky

De freakshow begint over drie kwartier.

VerzamelaarsJaarbeurs danseressen

So you think you can dance?

“In een vorige editie hadden we Carlton Wilborn, die heeft gedanst in grootste tournees van Madonna, dat was heel erg leuk. Ik denk dat ik wel graag Madonna zelf zou willen hebben. Maar of dat ooit lukt…?”

Zie je nu veranderingen in de soort verzamelingen?
“Vroeger waren het suikerzakjes en sigarenbandjes, dat zie je niet meer. Nu verzamelen mensen Nike-schoenen, oude telefoons en oude computerspelletjes. Ze zijn graag op zoek naar artikelen uit eigen jeugd. Vroeger kon je zo’n Batman-pop niet kopen omdat die te duur was, tegenwoordig kun je het je veroorloven. De hypes volgen elkaar steeds sneller op.”

En is die verschuiving ook te merken op de Platenbeurs?
“Ja. Rock ‘n’ roll zie je bijna niet meer, dat is bijna uitgestorven, terwijl dat vroeger heel populair was. Dat is verdrongen en nu zoeken mensen naar muziek uit de jaren tachtig en negentig. Dat is nu de grootste vraag en aanbod.”

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-1

Wedden dat… je hier zeker niet met lege handen naar huis gaat?

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-5

Mijn tegeltjeswijsheid? Kom vroeg en scoor veel.

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-2

Verzamelaars opgelet: altijd bij de les blijven.

Het lijkt alsof de VerzamelaarsJaarbeurs in de loop der jaren is verschoven van puur een verzamelaarsbeurs naar een allround vlooienmarkt, klopt dat?
“Het woord vlooienmarkt zullen wij nooit gebruiken. Want je zult op onze beurs nooit stands met bananendozen vinden. Wij hebben handelaren vanuit de hele wereld met de mooiste verzamelspullen. Het klopt wel dat je steeds meer design, glaswerk en meubels uit de jaren vijftig en zestig tegenkomt. Dat is ook wat men tegenwoordig zoekt, iets moois voor in je huis of kantoor. En vintage kleding, dat heeft ook een vlucht genomen.”

Nu is er ook een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor de vrijdag.
“Het klopt dat we een paar kaarten verkopen voor mensen die op vrijdag, als alles wordt opgebouwd, willen komen kijken en kopen. Maar het gaat om een beperkt aantal kaarten en ze zijn behoorlijk aan de prijzige kant, zo’n 57 euro. Ik persoonlijk zou het eerlijk gezegd zonde van mijn geld vinden.”

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-4

Wie een scherpe blik heeft, vindt altijd iets.

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-8

Vijf hallen, 2000 stands en héél veel moordende concurrentie.

“Mensen hoeven echt niet bang te zijn dat de mooiste spullen al weg zijn op zaterdag en zondag. Er zijn zoveel stands, mensen zien altijd wel iets over het hoofd. Dus er blijft nog genoeg moois over. Bovendien kun je beter afdingen op zondag. Met name de buitenlandse standhouders willen dan van de spullen af.”

Wat kunnen bezoekers, naast de enorme hoeveelheid stands, verder dit jaar verwachten?
“We hebben onder andere een jonge verzamelaar Teun Raaijmakers die een hele bijzondere verzameling heeft van vintage computers en vintage handgames, dat is echt het moderne verzamelen. Hij heeft oude spellen van Pong en Mario Bros. Verder hebben we ook een modeshow van de opkomende modebeweging Steampunk, dat is een nieuwe rage in de Verenigde Staten. Oude kleding wordt voorzien van dingen uit het stoomtijdperk.”

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-6

Ook eksters komen volop aan hun trekken.

Verzamelaarsjaarbeurs-Go-with-the-vlo-3

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is de grootste verzamelaar van het land?

Tot slot; verzamel je zelf nog iets?
“Jazeker! Ik verzamelaar filmposters uit de jaren vijftig en vinyl. Als het lukt loop ik zelf zondag nog even over de beurs heen.”

Kijk voor alle informatie en een plattegrond van de beurs op: verzamelaarsjaarbeurs.nl.

Let op! Go with the vlo mag 4×2 vrijkaarten (á € 13,00) voor deze fantastische happening weggeven!
Wil je kans maken op een vrijkaartje voor jou én je favoriete collega-vlooier?
Zo doe je mee via Instagram en/of Twitter:

Via Instagram:
1. Volg Vlo op Instagram
2. Plaats onderstaande foto met de schedel op je eigen Instagram account (door middel van een screenshot)
3. Gebruik @dannypostgowiththevlo #gowiththevlo #verzamelaarsjaarbeurs in je bijschrift (zo kan ik zien dat je mee hebt gedaan)

Via Twitter:
1. Volg Vlo op Twitter
2. Twitter de link van dit artikel
3. Gebruik @Dannypost72 #gowiththevlo #verzamelaarsjaarbeurs in je bericht (zo kan ik zien dat je mee hebt gedaan)

Meedoen kan tot en met dinsdag 7 april, op woensdag 8 april maak ik de winnaars bekend.

 

Verzamelaarsjaarbeurs-taxidermy

Na een dag hard shoppen op de VerzamelaarsJaarbeurs vallen de meesten dood neer.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑