Allereerste kleurenfoto’s Rotterdam in één boek
Het boek Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945 is dit jaar een van de mooiste kerstcadeaus die je kunt geven. Bij voorkeur aan jezelf.
Ik merk aan de reacties dat velen van jullie mijn fascinatie voor vooroorlogse kleurenfoto’s delen. Daarom ik ga nog even vrolijk door. Voor het eerst zijn de oudste kleurenfoto’s van Rotterdam gebundeld in het boek Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945. Ze tonen hoe de oude stad écht was. We zien onder meer de Boompjes in de ijzige tonen van de winter, het bonte uitgaansleven rond het Hofplein en de Wijn- en Veerhaven onder een blauwe wolkenlucht. Maar ook de asgrijze puinhopen na het bombardement van 14 mei 1940.
Voor Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945 is een selectie gemaakt uit een verzameling van driehonderd vroege kleurendia’s die in het bezit zijn van het Stadsarchief Rotterdam. Het archief begon enkele jaren geleden met het restaureren en digitaliseren van deze zeldzame beelden en gaf me eerder toestemming om ze op Go with the Vlo te plaatsen (hier, hier en hier). Naast het Stadsarchief wordt er geput uit externe collecties, zoals die van Hugo Jaeger en Alphons Hustinx, bekend van zijn kleurendia’s van vooroorlogs Nederland.

Coolsingel. Beste uitgever, ik snak naar een deel twee met de rest van die driehonderd kleurenfoto’s!
Een belangrijk deel van de kleurenfoto’s in het boek werd gemaakt door de Rotterdamse ondernemer Richard Boske. Hij woonde voor de Tweede Wereldoorlog op de hoek van de Scheepmakershaven en de Bierstraat en trok er met zijn camera veelvuldig op uit. In 2014 bracht zijn kleinzoon, die ook Richard heet, de dia’s naar het Stadsarchief Rotterdam. Daar waren ze er tot zijn grote verbazing dolblij mee. “Als kind moesten we altijd naar die dia’s kijken en dan zaten we altijd te geeuwen als ze voor de honderdste keer voorbij kwamen,” vertelde Richard aan RTV Rijnmond. “Ze hebben jarenlang in diaboxen in de kussenkast gelegen en verhuisden steeds mee. Pas later heb ik van het Stadsarchief begrepen hoe uniek ze waren.”
Wat ze zo bijzonder maken, is ten eerste het feit dat kleurenfoto’s van voor de Tweede Wereldoorlog schaars zijn. Kleurenrolletjes (dia’s) kwamen pas in 1936 op de markt en waren vrij prijzig, waardoor de meeste mensen het bij zwart-wit hielden. Slechts een klein groepje enthousiastelingen stortte zich erop. Maar de beelden krijgen door het bombardement een extra, nog veel specialere lading. Je kijkt naar een verdwenen stad en dat is zeker voor Rotterdammers een bitterzoete ervaring. Zo dichtbij en tegelijkertijd zo ver weg.
Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945
Joop de Jong en René Spork
Uitgeverij Diafragma
ISBN 978 94 906 3121 5
Prijs: € 20,00
uitgeverijdiafragma.nl
Pingback: De laatste glorieuze jaren van Oud-Rotterdam | Go with the Vlo