...

MCB

Gepubliceerd op 27 oktober, 2014 door Marie-Cecile Beniers

Alles uit de kast in Almkerk

Kruip door, sluip door. Als fervent kringloopbezoekers zijn we gewend aan voorzichtig manoeuvreren tussen nauwe paadjes en tafels vol oude spullen. Maar Kringloopwinkel Altena is anders. Als een doos van Pandora opent zich hier achter elke deur of hoek een nieuwe kringloopverrassing.

Almkerk. Heel eerlijk hadden we niet eerder van dit plaatsje onder de rook van Gorinchem gehoord. Laat staan van de kringloopwinkel die er is gevestigd. Maar als we door Nanne Meulendijks, een dame met een goede neus voor tweedehands, worden getipt over de zaak aarzelen we geen moment en rijden we direct naar dit dorpje toe.

Almkerk-pand

Prettige verrassing: Altena zit in een prachtig oud pand.

She had us at hello
De eerste aangename verrassing is dat de winkel eens níet is gevestigd in een sfeerloze loods op een armoedig industrieterrein. Nee, deze kringloper staat out and proud in een groot oud pand met schuur in het centrum(pje) van het rustige Almkerk. Het gemoedelijke plattelandssfeertje wordt verhoogd als we bij aankomst een oudere boerendame ijverig de ramen zien zemen van het oude pand er tegenover. + 1 voor Almkerk.

Kringloop Altena Almdijk stijlkamer

Elk huisje heeft zijn kruisje. Kringloopwinkels hebben er twee. Minstens.

Almkerk-servies

Alles uit de kast. Hier weten ze hoe ze hun koopwaar moeten presenteren.

Maar dat is allemaal slechts buitenkant en natuurlijk draait het allemaal om wat er binnenin dit grote oude pand zit. Vol verwachting stappen we over de drempel. Binnen moeten we onszelf als verwende randstedeling gewonnen geven: dit is groooot. Het bijzondere van het oude pand is dat de (meeste) oude muren niet zijn weggebroken en veel originele ruimtes bewaard zijn gebleven. Stuk voor stuk zijn ze met veel zorg en aandacht ingericht.

Kringloop Altena Almdijk kamer

Aan een van de medewerkers is een groot etaleur verloren gegaan.

Kringloop Altena Almkerk gang

We vielen van de ene verbazende retro broodtrommel in de andere.

Kringloop Altena Almdijk stijlkamer

Ga lekker zitten, boerin Dirkje komt zo bij je met de koffie.

Wandelend, of beter gezegd dwalend, van het ene naar het andere stijlkamertje kom je ogen tekort. Tafels zijn gedekt, kasten staan open en zijn vol met keurige stapels oude serviezen of linnengoed. Er knappert nog nét geen haardvuur. Hier weten ze hoe je de klant aait en paait. Liep een van de verkoopsters misschien ooit stage bij Riviera Maison? Alles is af.

Brocante galore
Het aanbod in Almkerk laat zich het beste omschrijven als brocante. Eén kamer heeft retro meubilair en accessoires, maar verder is het Frans, landelijk en romantisch wat de klok slaat. Oude linnenkasten, nachtkastjes met een marmeren top, lampen, vazen en veel, heel veel serviesgoed. Een gouden tip: neem de tijd voor deze kringloopwinkel. Er is zo veel te zien en elke kamer verrast je qua aanbod en hoeveelheid. Met een bliksembezoekje van een klein uurtje doe je deze winkel eigenlijk tekort, zo weten wij helaas uit ervaring.

Almkerk-retro

In de categorie inpakken en wegwezen: deze prachtige glazen salontafel.

Almkerk-sixties

Gelukkig voor ons is er ook één kamer in retrostyle. We like!

Kringloop-Altena-Almkerk-overzichtje

Bij Altena struikel je over de potten, pannen en lampetkannen.

Veel vrouwen schuifelen rustig door de gangpaden en rommelen tussen de talloze kopjes, bordjes en ander keramiek/porselein dat deze kringloper herbergt. Op zoek naar dat ene unieke gebloemde kopje? Suikerpotje? Soepterrine? Wat je ook zoekt, voor brocantefans is de kans van slagen groot. Dat maakt deze kringloop een absolute ‘to do’ voor deze groep.

Lex is flex 
Ook koningsgezinden komen hier ruimschuits aan hun trekken. Het Koningshuis is in deze streek kennelijk mega hot. Er is gewoon een aparte kast ingericht vol met borden en mokken met hun beeltenis erop. Wie altijd al droomde om de lippen tegen Lady Wella Extra Strong a.k.a. Beatrix of royal stud Wim-Lex te zetten, heeft hier prijs. Gegarandeerd.

Kringloop Almkerk koningshuis

Voor Oranje-freaks is deze kast Máximaal genieten.

Kringloop Altena Almkerk Ogentroost 2

Zelfs de prijzen zijn lief voor de ogen.

Kringloop Altena Almdijk bankstellen

Niks met brocante en meer een lederlooklover? Altena handelt ook in lelijkheid.

Over prijzen gesproken… In de kamertjes liggen de prijzen iets hoger dan gemiddeld maar ze zijn schappelijk. En je krijgt er een puntgaaf jaren vijftig koffietafeltje of een Amsterdamse School linnenkast voor terug. Want de kwaliteit is hier hoog. Het oud-Hollandsche sfeertje wordt afgemaakt door de zwaar religieuze moeder (met knot) met twee schoongeschrobte dochters die in ons kielzog door de kamertjes wandelen. Nog even en we horen door de oude radio’s good old koningin Wilhelmina het Nederlandsche volk toespreken.

Uitgespeeld
Iets troeperiger zijn de speelgoedruimte en de kledingafdeling in de aangrenzende schuur. Natuurlijk, porselein en oude kasten zijn dankbaardere objecten om een sfeervol tafereel mee te maken dan een trashy Bratz-pop met coupe klit of een afgeragde hometrainer. Toch is het contrast wel erg groot. Ik weet nog wel een oldskool bus van Fisher-Price naar boven te vissen. Voor de verdere rest: doorlopen.

Kringloop Almkerk Bratz

Sindy’s meubeltjes. Bratz kunnen slechts van zoveel seventies klasse drómen.

Kringloop Almkerk speelgoed

Organised chaos: de speelgoedafdeling.

Een kleine houten trap leidt naar de boeken- en platenzolder. Dat klinkt veelbelovend. Eenmaal boven gestommeld valt het echter tegen. Het hoge plafond, de sfeervolle ronde raampjes, die houten balken en een fijn leeszitje, het had zo mooi kunnen zijn. Superknus, maar de selectie is gewoon magertjes. De platen die gebruikt zijn om de ruimte te pimpen zijn leuker dan de platen die daadwerkelijk worden verkocht. Veel Heino, Rex Gildo, Mieke, Zangeres Zonder Naam en andere hoempapalegendes.

Kringloop Almkerk Moeder Geerte

Sex, drugs en loverboys. In Moeder Geerte lees je er alles over.

Kringloop Altena Almkerk tijdschrift

Goed nieuws: de boekenafdeling is ook weer snel te verlaten.

Kringloop Almkerk platenafdeling

Duitse geisha’s. Nooit geweten dat ze bestonden.

Jammer, want romantische visioenen van bijzondere vondsten na urenlang snuffelen op een boekenzolder spatten nu keihard uiteen. Danny vindt tussen de boeken nog wel een heel oud boekje over vooroorlogs Rotterdam. Dat dan weer wel. Bij de kassa smelt Danny’s hart ter plekke. Niet door de allervriendelijkste verkoopster (die voor haar opgewektheid een pluim verdient), maar door twee dingen: de oude filmpjes (zie foto) en een geweldige oude treinset. Alleen de doos is al het inlijsten waard. Toch blijft het bij kijken. Misschien de volgende keer? Als we meer tijd en geld hebben?

Kringloop Altena Almdijk film

Kwijlen 1: de oldskool filmset.

Kringloop Altena Almkerk Seven-Up optie 2

Kwijlen 2: de Seven-Up ijsemmer (nee, niet die schildpad).

Kringloop Altena Almdijk treinset

Kwijlen 3: oude treintjes!

Kringloopcentrum Altena
Kerkstraat 1
4286 BA Almkerk
Tel. 0183-403080
kringloopcentrumaltena.nl

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Alles uit de kast in Almkerk Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.5


Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑