...

Gespot Antieke lessenaar art nouveau kringloop Piekfijn go with the vlo

Gepubliceerd op 13 mei, 2019 door Danny Post

0

Als deze stokoude lessenaar toch eens praten kon

Bij kringloop Piekfijn duiken de meest onverwachte dingen op. Gedecideerd staat een honderd jaar oude lessenaar tussen de IKEA-banken. Je ziet en voelt zijn leeftijd. 

De eikenhouten lessenaar staat sinds vandaag in de winkel van Piekfijn in Rotterdam-Charlois. Wie hem binnenbracht en waar hij precies vandaan komt? De verkoper kon het me niet zeggen. Je bent geneigd om te geloven dat hij begin twintigste eeuw op een lagere school stond. In gedachten zie je hoe de leraar vanachter zijn lessenaar vorsend (door zo’n meubel ga je automatisch ouderwets praten) een klaslokaal vol met sidderende Kruimeltjes en Pietjes Bell opnam. Welke boef was de lul en moest naar voren komen voor een mondelinge overhoring?
Toch hinten de gracieuze art-nouveaudetails aan de voorkant naar een betere afkomst. Een universiteit of stadhuis? Voor 95 euro kun je de lessenaar kopen en zelf op onderzoek uitgaan.

Antieke lessenaar jugendstil art nouveau kringloop Piekfijn go with the vlo

In het hout kun je de elleboogafdrukken nog zien.

Lessenaar jugendstil art nouveau kringloop Piekfijn go with the vlo

Zulke gebruikssporen maken de lessenaar des te aantrekkelijker.

Antieke lessenaar jugendstil vintage kringloop Piekfijn go with the vlo

Ik hoop dat een restaurant zich meldt. Daar zou hij perfect passen.

Dat de lessenaar historie heeft, is zeker. Het hout draagt de sporen van gemorste inkt en bovenop zitten aan weerszijden donkere plekken waar de leraar of spreker zijn ellebogen liet rusten. Het zijn zulke details die extra tot de verbeelding spreken. Die moet je tijdens het opknappen ook niet uitwissen, vind ik. Behandel de lessenaar alleen met was of olie, verder niks. Niet met grijze of roze verf gaan klooien. Het hout is mooi van zichzelf.
Waar je de lessenaar voor kunt gebruiken? Hij zou het goed doen als ontvangstpunt bij de ingang van een restaurant, waar de ober de gasten verwelkomt en de reserveringslijst bewaart. Of je gebruikt hem als rekwisiet tijdens stoute rollenspelletjes. “Meester, ik heb mijn huiswerk niet gemaakt. Wat nu?” “Dan krijg je voor straf billenkoek, meisje.” “Oh meester….!”

Piekfijn Charlois
Wolphaertsbocht 246
3083 MV Rotterdam
Tel. 010-2677771
rotterdam.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑