...

Marktreview Apeldoorn antiekmarkt uilen

Gepubliceerd op 5 augustus, 2014 door Danny Post

0

Antiek deluxe

Waarschuwing: wanneer je overmorgen naar de grote antiekmarkt in Apeldoorn gaat, sluit dan nog even snel een persoonlijke lening af bij die goeie ouwe Dagobert Duck. De gezelligheid wordt namelijk duur betaald. 

Op donderdag 7 augustus is het alweer voor het laatst dat antiekhandelaars en -liefhebbers neerstrijken vooreen vintage showdown op het Marktplein in hartje Apeldoorn. Het zit erop voor de zomermarkt die traditiegetrouw driemaal plaatsvindt in juli/augustus. Jammer? Ja en nee. De markt is supergezellig, maar wie zich tot een aankoop laat verleiden is meteen failliet en kan zijn/haar lichaam verkopen achter het station. Wat is het hier blarentrekkend duurrrrr.

Antiekmarkt Apeldoorn Marktplein

“Kom, laat mama je meenemen naar een hééééle dure antiekmarkt.”

Cash & not carry
Ik word er gewoon bloedchagrijnig van wanneer ik twee weken geleden de 2e editie van deze zomer bezoek. Een niet eens zo oude spiegel die onder de noemer ‘brocante’ wordt verkocht: driehonderd euro. Een versleten, weinig antiek stoeltje dat je bij de kringloop ook ziet: tweehonderd euro. Zelfs een stapel Donald Ducks uit het toch niet zo heel erg historisiche jaar 1984 moet 17,50 euro opbrengen. Ik voel mijn humeur met iedere kraam verder dalen.

Antiekmarkt Apeldoorn goud en zilver servies

Naar verluidt vliegen royals uit Abu Dhabi speciaal over voor deze spotgoedkope happening.

Antiekmarkt Apeldoorn popjes

“Dus ik zeg ook tegen die klant: voor minder dan 100 euro ga ik niet met je mee hoor.”

Antiekmarkt Apeldoorn duur art deco beeld

Hap toe! Voor slechts een paar duizend euro is dit ‘volstrekt unieke’ beeld al van jou.

Antiekmarkt Apeldoorn

Ons ben niet zûnig op deze antiekmarkt.

De absolute rock-bottom bereik ik bij een hautaine dealer in thirties spullen. Hij heeft een zwaar metalen beeld staan van drie gestroomlijnde vrouwenfiguren die een bol omhoog houden. Als ik de prijs vraag, krijg ik een belerend en ellenlang verhaal. “Dit beeld is art deco, one of a kind,” snoeft hij, nog iets reutelend over Liberty. Dit wordt weer niet goedkoop. Ik voel dat ik langzaam begin te koken, en daar heeft de brandende zon niets mee te maken. “Noem die prijs nu maar”, verzucht ik geirriteerd. “Je moet denken aan vier getallen voor de komma,” antwoordt hij, zonder een greintje ironie. Wát?? Ik geloof mijn oren niet. “Dan zijn we uitgepraat”, kaats ik terug en loop nijdig weg. Dit is echt te krankzinnig voor woorden.

Antiekmarkt Apeldoorn overzicht

Deze flessen zelf ophalen in Frankrijk bespaart je véél geld.

Apeldoorn antiekmarkt gieter

Even een gietertje lenen (niet kopen) om af te koelen.

Apeldoorn antiekmarkt Moeder boekjes

Ach moederlief, ons hart bloedt. En onze portemonnee ook.

Apeldoorn antiekmarkt teil

Een microspiegeltje voor de kleine beurs?

Miljonair Fair
Begrijp me goed, ik snap dat alles een prijs heeft. En voor sommige, echt antieke stukken ligt die nu eenmaal een stuk hoger. Maar zo hoog? Zo herinner ik me deze markt, die ik een jaar of zeven geleden voor het laatst bezocht, helemaal niet. Vroeger kende ik het als een bonte mix van handelaren en blije christendames uit de regio die hier hun waren sleten. Soms duur, vaker betaalbaar of zelfs goedkoop. Ik kwam er graag. Wat is er met mijn oude liefde gebeurd? Of was ze altijd al zo’n kakmadam en ben ik haar teveel door een roze bril gaan bekijken?

Antiekmarkt Apeldoorn cricket

Er waren gelukkig ook handelaren die we niet met een vintage cricket bat neer wilden slaan.

Antiekmarkt Apeldoorn kofferset

De prijs van een kleine eengezinswoning.

Apeldoorn antiekmarkt föhn

Jeetje, een retro föhn van een tientje. We moeten even aan de beademing.

Antiekmarkt Apeldoorn roekeloos

De laatste seconden voordat roekeloze Anja in de schuldsanering belandde.

“Welnee”, zegt een antiekhandelaar die ik ken. “Je hebt gelijk. Het is hier ontzettend achteruit gegaan.” Volgens hem komt dat omdat de markt nu wordt georganiseerd door Van Aerle. Normaal één van de betere marktorganisatoren, maar in Apeldoorn slaan ze de plank flink mis. Men denkt kennelijk dat dit een markt is voor leden van de Quote 500, in plaats van modale dagjesmensen die een gezellig vaasje komen scoren. Bovendien: doordat men veel van de eigen handelaren meenam (ik meende ze inderdaad al te herkennen), was er voor veel  ouwegetrouwen geen standplek meer, beweert hij. Daarmee verdween het kneuterige, maar ook diverse karakter. Hij houdt zijn duim omlaag. “Nee, deze markt is niks meer.”

Museum de ouwe zak
Een blonde vrouw achter een kraam even verderop is niet veel positiever. Ze stelt dat de poenerige sfeer kopers afschrikt. Na een aantal kramen zijn veel mensen zo getraumatiseerd, dat ze zelfs haar redelijk geprijsde opgezette uilen en Franse meubels angstig voorbij zoeven. “Ik stond gisteren op een antiekmarkt in Zwolle en daar verdiende ik veel meer. Hier moet ik hard werken om mensen mijn kraam in te trekken.” Ze schiet in de lach en fluistert samenzweerderig: “Het zijn ook veel ouwe zakken die hier staan, eerlijk gezegd. Ik ben zelf ook niet meer de jongste, maar je moet van je kraam geen museum maken waar de mensen alleen nederig langs mogen schuiven. Een kraam moet leven, toegankelijk zijn. Zet dozen vol spullen neer, breek de boel open. Mensen willen zelf kunnen rommelen.”

Antiekmarkt Apeldoorn vrouw

Zoek dat ene betaalbare item, toe dan.

Apeldoorn antiekmarkt foto's en jurk

Kijken, kijken, helaas niet kopen.

Apeldoorn antiekmarkt kraampjes

“Of ik iets goedkoops heb? Misschien kan ik een platte mop vertellen?”

Apeldoorn antiekmarkt Dior beeld

Blèèègh, door alle frustratie had Miss Dior het nakijken.

Wat de redenen ook zijn, ik ben op dat moment al lichtelijk afgeknapt op deze kapitalistische bedoening. Ik raffel de driehonderd kramen er in nog geen twee uur doorheen. Ik vis voor één euro een antieke uitgave van Oscar Wildes befaamde boek De Profundis uit een doos (die moet per ongeluk door de prijscontrole zijn geglipt, kan niet anders), maar dat is het wel. Ik ben zo moegestreden dat ik de koopjes die er her en der heus wel zijn, voorbij loop. Zelfs een fenomenale reclamebuste van Dior laat ik staan. Deze rode uitvoering van het beeld dat je op markten meestal in het zwart tegenkomt is tamelijk uniek en nog helemaal gaaf, zegt de verkoper. Maar ik heb vandaag iets teveel van zulke superlatieven gehoord. ‘Heel oud’, ‘100% origineel’, ‘echt uniek’, hou op! Inmiddels heb ik best spijt. Het beeld was met negentig euro nog scherp geprijsd ook. Of wacht eens, slikte de verkoper niet per ongeluk een nul in en zei hij negenhónderd euro? Ja, de antiekmarkt in Apeldoorn kennende, moet dat het natuurlijk zijn.

De antiekmarkt op het Marktplein in Apeldoorn duurt van 09.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Meer weten? Check vlooienmarkten.nl voor alle informatie.
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Antiek deluxe Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑