...

Marktreview Rotterdam Binnenrotte brocante rommelmarkt poppen

Gepubliceerd op 31 mei, 2014 door Danny Post

0

Antiek en brocante aan de Binnenrotte

Waait er een frisse vintagewind door Rotterdam? Werd de Binnenrotte in het centrum eergisteren bezet door een gigantische rommelmarkt met écht leuke spullen, in de historische Laurenskerk vindt er zowaar een heuse brocantefair plaats.

Wat vintagemarkten betreft, heeft Rotterdam nog altijd niet die ene grote publiekstrekker in huis. Waar Londen Spitalfields Market heeft, Amsterdam de IJ-hallen-markt en New York de Antiques Garage, blijft de havenstad toch een beetje achter. Tuurlijk, er worden genoeg markten georganiseerd, en die zijn meestal prima, maar voor zo’n enorme stad kan het beter. Stukken beter. Daarom reageer ik lichtelijk sceptisch wanneer ik de wervende tekst zie van BB-Evenementen: donderdag 29 mei MEGA vlooienmarkt op de Binnenrotte. Op de plek waar normaal elke dinsdag en zaterdag ‘de rommelmarkt’ (één van mijn favorieten) plaatsvindt naast de gewone markt, gaat de organisator flink uitpakken. Er worden 100 tot 250 kramen beloofd.

Rotterdam Binnenrotte rommelmarkt antiek

Voor één keer moeten we de gereedschapskramen met een lampje zoeken.

Rotterdam rommelmarkt Binnenrotte schilderijen

Volks-expressionisme. Hollandse meesters voor weinig.

Binnenrotte rommelmarkt tapijten

Reizen per slee? Pardoes pakt liever een vliegend tapijtje naar de Efteling.

Sure, MEGA-overdreven denk ik nog, maar die woorden moet ik MEGA-snel inslikken. Omg, de markt is gewoon echt heel groot. En –shock horror!– zie ik daar nu gewoon….antiek?? Want daarin heeft Rotterdam helaas wel een lange traditie opgebouwd: ‘rommelmarkten’ waar je om de oren wordt geslagen met gereedschappen, boeddha-schilderijen met ingebouwde strassklokken, licht ontvlambare telefoonhoesjes, braderiespullen en de onvermijdelijke worstenkraam. Zeker BB-Evenementen is nooit vies geweest van een beetje mix and match. Maar ze hebben (tijdelijk?) hun leven gebeterd. Dit is leuk! Ik zie zelfs nieuwe gezichten achter de kramen en aan de accenten van sommigen te horen, komen ze van buiten de stad.

Retro schaamhaar
Ik koop twee platen van The Pet Shop Boys en Ike & Tina Turner voor een euro per stuk en een remix-album van Milli Vanilli voor 50 cent. Voor een groep die nooit één noot zelf zong is de halve prijs wel toepasselijk vind ik. Uit mijn ooghoek zie ik nog een gruwelijk foute platenhoes uit de vrijzinnige seventies. Drie blote dames met woeste retrobush die een ode brengen aan de zanger in de het midden. Eén van hen lijkt verdacht minderjarig. Muzikale kinderporno?

Rommelmarkt Binnenrotte Rotterdam Pet Shop Boys lamp

De lamp is zéér verleidelijk, maar de buit bleef dit keer bescheiden.

Rotterdam Binnenrotte rommelmarkt helicopter

Doordat er weinig afgedankte Blokker-troep lag, hoefde de trauma-helicopter niet uit te vliegen.

Rotterdam Binnenrotte rommelmarkt speelgoed menu passagiersschip

Een copieus vintage menu dat Sneeuwwitje én alle zeven dwergen kon vullen.

Bij twee Hagenezen die een soort vrolijke uitdragerij runnen, tik ik voor één euro een zonnebril uit de jaren dertig op de kop, nog in zijn originele doosje. Beste één euro deal is een menukaart uit 1954 van de Franse art deco oceaanstomer Ile de France. Ik trek hem plompverloren uit een doos waar verder weinig bijzonders in zit. Hoe komt zo’n item waar verzamelaars op Ebay grif dertig euro voor neertellen in godsnaam hier terecht? Vintage works in mysterious ways.

Rommelmarkt Binnenrotte Rotterdam E.T.

Je eigen E.T.-persiflage maken? Voor een prikkie kan het.

Even cirkel ik nog rond een loodzwaar bronzen beeld van een fluitspeler. Niet dat ik een kans maak. Een blondine is al druk aan het onderhandelen. De handelaar wil er tweehonderd euro voor hebben. “Prachtding hè? De hele dag vroegen we er 250 voor, maar omdat jij het bent, mag ‘ie voor minder weg.” Ze schiet in de lach. Tegen hem en zijn doorrookte maatje: “Dit hebben jullie zeker vooraf zo afgesproken met elkaar?” Maar in haar ogen zie ik de twinkeling die zegt dat ze hopeloos verloren is. Dit is vintageliefde op het eerste gezicht. Ik besluit bij de volgende ‘mega-topper’ die BB op 9 juni (Tweede Pinksterdag) op deze locatie organiseert, zeker weer van de partij te zijn. Dat dit maar een lange, mooie traditie mag worden.

Brocante gekte
Maar ook de 30e en 31e mei blijken goede dagen voor vintageminnend Rotterdam. In de Laurenskerk organiseert Corrie Heugens van website De Zoete Inval Brocante een grote tweedaagse brocantefair met zeventig kramen. Zelf een enorme brocantefreak –“Ik kan me niet meer voorstellen om te leven zonder brocante. Het is echt mijn lust en mijn leven.”– vond Corrie het hoog tijd om een grote binnenmarkt voor medejunkies op poten te zetten. En dat dat er nogal wat zijn, blijkt gisteren tijdens de opening uit de lange rij voor de deur.

Brocantemarkt Rotterdam Laurenskerk

De Laurenskerk had op tijd alles aan ‘kant’.

Brocante in de Laurenskerk markt antieke stoel

Tussendoor werd de musical Belles & het opgezette beest opgevoerd.

Brocantemarkt Laurenskerk Rotterdam kussens

Te cool om een kussengevecht mee te houden.

Rotterdam brocantemarkt Laurenskerk ballerina's

De perfecte kraamstyling doet elke stadseend dromen van een carrière als balletzwaan.

Zelf voel ik de liefde iets minder moet ik eerlijk bekennen. Zeker de afgelopen jaren ben ik brocante steeds meer gaan associëren met whitewash meubelen (waar komt die afgrijselijke traditie om zelfs antieke Louis XIV meubels nog wit te willen kalken toch vandaan???), een overkill aan frutseltjes en popperig Laura Ashley-gedoe. Wanneer ik een groep vrouwen zich op een kist met kant zie storten en achter me een ander hoor tetteren: “Oh meid, ik heb alles crèmekleurig in mijn huis, hééééérlijk!” moet ik dan ook zachtjes grinniken.

Verleid door Piaf
Maar gaandeweg word ik toch ontzettend blij van deze markt. Er heerst een supergoeie sfeer, de locatie past perfect en het aanbod is groot en divers. En belangrijkste, merk ik: brocante kan ook industrieel zijn. Bij een van de eerste kramen gaat mijn hart direct sneller kloppen van een Franse staande lamp. Gelukkig is hij met 225 euro iets boven budget, dus de keuze om door te lopen is snel gemaakt. Maar het gevaar is niet geweken. Keer op keer hengelen de handelaren me met hun gelikte presentaties weer hun kramen binnen. Iedere plank is een nostalgische zolderkamer, elk hoekje een stilleven. Wat nog eens wordt verstrekt door de Franse chansons van Edith Piaf die worden gedraaid. Ik zie dingen waarvan ik weet dat ik ze op een reguliere rommelmarkt voor bijna nop kan kopen (lang niet alles is zo antiek als het lijkt), maar ze worden zo verdomd lekker gepresenteerd, dat de verleiding ondragelijk is.

Rotterdam brocantemarkt Laurenskerk Binnenrotte lamp

De Franse industriële lamp waarvoor ik bijna een persoonlijke lening afsloot.

Brocantefair Rotterdam Laurenskerk pop en paard

Never grow up. Veel bezoekers spelen nog steeds met poppen.

Brocante fair Rotterdam poppen

Niet geschikt voor mensen met snel afbrokkelend tandglazuur.

Brocantemarkt Laurenskerk Rotterdam Parijs prenten

Omdat Gaultier zelf verhinderd was, vroeg hij zijn Hollandse neef Jan-Paul om een riedeltje te spelen.

Bij één van de laatste kramen bezwijk ik finalement: ik koop voor vijftien euro een groot portret van een Rotterdamse societydame. Hoe lief ze ook glimlacht, ik heb haar zó niet nodig. Ik heb er bovendien nul plek voor aan de muur. Maar de setting van Parijse gravures waarin ze staat te lonken en de tekst op de achterzijde ‘Photographie W.M. Ganter – Hofleverancier van wijlen Z.K.H. Prins Hendrik der Nederlanden’ doen me de das om.

Brocante in de Laurenskerk portret

Gezocht: opvanghuis voor dame op leeftijd. Houdt niet van ordinair sjoelen.

Terwijl ik deze woorden tik, ontwaak ik uit mijn softfocus Frans-romantische roesje en spoelt de ontnuchtering keihard over me heen. Eh… iemand nog een oude foto van een chique madam kopen? Met prachtige crèmekleurige lijst!

Let op: de fair Brocante in de Laurenskerk is ook vandaag op zaterdag 31 mei nog geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is 4 euro. Adres: Grote Kerkplein 27.

Meer weten over de MEGA-rommelmarkt op de Binnenrotte? Surf naar bb-evenementen.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Antiek en brocante aan de Binnenrotte Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.8


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑