...

Tip! Salvage Hunters jagen antiek

Gepubliceerd op 23 december, 2014 door Danny Post

13

Op antiekjacht met Drew Pritchard

In het programma Salvage Hunters opent antiekdealer Drew Pritchard de jacht op alles wat antiek en industrieel is. Wekelijks stroopt hij vele kastelen, loodsen en tweedehands winkels af voor zijn high profile klanten. “Ik heb de beste baan ter wereld.”

De laatste jaren worden we overspoeld met tv-programma’s over vintage. De meeste tonen een opgeklopte werkelijkheid en zijn (zoals inmiddels is bekend door mensen die aan deze shows meewerkten) compleet fake.Wie kijkt naar Storage Wars of Bid & Destroy gaat bijna geloven dat er in elke opslagbox of kelderruimte wel een verloren Picasso of onbetaalbare diamanten collier te vinden is. Onzin. Toch zijn er ook programma’s die een eerlijker beeld schetsen, en niet zelden zijn die Brits. Bovenaan mijn kijklijst prijkt Salvage Hunters op Discovery Channel. Daarin trekt de joviale handelaar Drew Pritchard er wekelijks op uit om nieuwe spullen te vinden voor zijn populaire antiekwinkel in Conway (Noord-Wales).

Salvage Hunters antiekprogramma

On the road. Voor Drew is een dag niet gejaagd, een dag niet geleefd.

Drew Pritchard antiek schouw

Voor zo’n schouw wil je meteen een bijpassend landhuis kopen.

Drew heeft echt een droomjob. Van een morsig opslagterrein waar tussen het hoge gras oldtimers wegroesten tot imposante kastelen waar Drew mag stropen omdat de eigenaar hard geld nodig heeft voor het onderhoud ervan, hij bezoekt de meest unieke locaties. “Ik prijs mezelf zo gelukkig,” stelt de rossige Brit. “Dit is de beste baan ter wereld. Ik mag in de meest prachtige gebouwen ronddwalen, antiekcollecties bekijken die ware tijdcapsules zijn en dan ook nog eens iets geweldigs kopen. Ik mag er vervolgens eventjes van genieten, waarna ik er mijn brood mee verdien. Mooier kan niet!”

Sla je industriële slag
Toch is Drew geen doorsnee antiekhandelaar. Hij omschrijft zichzelf als een ‘decorative salvage dealer’. Voor hem geen lieflijk brocante gedoe, hij zoekt stoere, liefst ongewone items die hij kan opknappen. Metalen reclameborden, oude fabriekslampen, eiken bibliotheekkasten, gietijzeren hekken, gotische tuinornamenten, kappersstoelen, zelfs hele delen van een oude Engelse strandpier, Drew ziet overal de schoonheid van in. Terwijl collega’s die doorgezakte fauteuil op een stoffige zolder passeren, ziet tovenaar Pritchard in gedachten hoe de bank na enige magie van hem en zijn medewerkers weer in oude glorie hersteld is. Het is zijn gekke, maar feilloze gevoel voor smaak waarom A-namen als Ralph Lauren en Jim Carrey fan van hem zijn.

Drew Pritchard borden

Metroborden, radiatoren, Drew kickt op oldskool metaal.

Antieke fauteuil

Drew róók gewoon dat dit een designklassieker was.

Salvage Hunters dodenmaskers honden

Gezellig! Een stel dodenmaskers voor op de vensterbank.

Glas in lood Salvage Hunters

“Hmmmm zéér interessant, nu even mijn pokerface opzetten…”

Drew Pritchard kastje

Terwijl de kast door zijn team wordt opgeknapt, rijdt Drew alweer weg.

Dat oog voor detail erfde hij van zijn vader, die schilder was. Het was Pritchard senior die hem alles leerde over perspectief, schaal en vormen. “Ik kan nog steeds niet schilderen, maar als ik naar iets kijk, weet ik vrijwel meteen of het goed is of niet.” Drew is een snelle beslisser. Indien een kast of stoel hem bevalt, draait hij er niet omheen. “Het gaat altijd erg organisch, ik laat het gebeuren,” zegt hij. Zijn beste deal? “Een complete kerk, vol met het beste glas-in-lood, van William Morris ontwerpen tot de Hardman Studios. Een fantastische deal die het begin was van mijn eerste winkel en me het geld gaf om er echt voor te gaan.” En wat te denken van de honderdzestig jaar oude karren gemaakt van ponyhuiden en met massieve gietijzeren wielen? Drew sprong gelijk in zijn bestelbus toen hij ervan hoorde. “Ik kocht er zestien.” Al weten trouwe kijkers van het programma dat hij zelden tegen het plafond stuitert van enthousiasme. Anders dan zijn Amerikaanse collega’s van bijvoorbeeld Storage Wars gedraagt hij zich niet als een sprinkhaan op XTC wanneer hij iets bijzonders spot. De twinkeling in zijn ogen is het enige dat zijn enthousiasme verraadt. Het zou je onderhandelingen alleen maar schaden, nietwaar?

Stropen bij Queen Liz
Drews deelname aan het programma Salvage Hunters is supergoed voor de zaken. Zijn winkel die hij runt met zijn echtgenote Rebecca, verkoopt inmiddels aan klanten van over de hele wereld. Toch is er ook een keerzijde. Na vier seizoenen is hij zo bekend geworden dat incognito struinen door de zolders van eeuwenoud landgoederen (de leukste afleveringen!) er niet meer in zit. Als hij en zijn witte bestelbus ergens komen aanrijden, is de kasteelheer al naar de kapper geweest en staat de duurste cognac klaar. Verrassend genoeg heeft dat geen nadelig effect tijdens eventuele prijsonderhandelingen. Integendeel. “Sommige mensen zijn nu sneller geneigd om een dealtje met me te sluiten omdat ze de show zo leuk vinden.”

Deuren Drew Pritchard

Zin om de kasteelheer of -vrouwe uit te hangen? Drew heeft de juiste deuren in huis.

Liberty Drew Pritchard

Zo hot is Drew dat hij nu in het Londense warenhuis Liberty zijn eigen shop-in-shop heeft.

Drew Pritchard

Vrrrrroem. In zijn rijke fantasie racet Drew met dit wrak de loods uit.

Salvage Hunters jagen

Gotcha! Kermisspullen die even prehistorisch zijn als clown Bassie.

Salvage Hunters website

“Woef, is dit mijn nieuwe hok?” Ook Drews hond is hooked aan antiek.

Het enige waar Drew wel van baalt, is dat hij nu soms dingen bezit die hij eigenlijk helemaal niet wilde kopen. “Ik word heel vaak door jongeren benaderd, die me hun vondsten tonen. Ze hebben iets ongewoons in handen en omdat ik hun passie voor antiek wil aanmoedigen, zijn we opeens aan het onderhandelen en trek ik uiteindelijk mijn portemonnee. Maar dat is prima hoor. Het helpt om een volgende generatie ‘salvage hunters’ te vormen.” Heeft hij eigenlijk nog een droomlocatie waar hij graag eens zou willen rondneuzen? “Jaaaa, Buckingham Palace! Ik durf te wedden dat de bijgebouwen vol met toffe spullen staan. Dat zou voor mij de ultieme vintage jachtpartij zijn….by royal appointment.”

Surf naar yourdiscovery.com voor meer informatie over Salvage Hunters en de uitzendtijden. Shoppen bij Drew Pritchard? Zijn winkel is open: drewpritchard.co.uk.

 

Bankje Drew Pritchard

Wie vertrouwt op Drews goede smaak kan zijn hoofd voortaan thuislaten.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur13 Responses to Op antiekjacht met Drew Pritchard

 1. martha van leeuwen says:

  koopt U ook antiek in Nederland op.

 2. Chris says:

  Is dit antiek .??

 3. J.F.G. Meurs says:

  Is er een reden waarom Drew Pritchard nooit zelf rijdt in de bestelbus?

 4. B. Dauphin says:

  Ls, Graag breng ik het museum de Roosenburch, Grote Stern 2 Rozenburgonder uw aandacht. Het is zeker de moeite waard om eens te komen kijken naar diverse ingerichte kamers uit de naoorlogse periode.
  De kamers zijn geheel ingericht met gebruiksvoorwerpen uit de jaren 1940 – 1960.
  Hier kunt u zien hoe men leefde in die jaren en welke gebruiksvoorwerpen men had om het leven aangenamer te maken.
  Leuk en wetenswaardig ook voor scholieren.

 5. Pingback: Vivre Interieur Authentique in hogere sferen | Go with the Vlo

 6. Mooi programma maar het is jammer dat. Het telkens herhaald word

 7. Jammer steeds herhalingen

 8. Pingback: Vivre Interieur Authentique in hemelse sferen | Go with the Vlo

 9. Catharina Franken says:

  Ik ben een enthousiaste kijker van het programma.
  Steeds opnieuw inspirerend
  Heb evt een originele Art Deco kast , er is nooit iets aan “ verprutst”
  Drew zou er mijns inziens voor vallen
  Jammer dat ik mijnfoto niet kan versturen via deze reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑