...

Marktreview Delft antiek en curiosamarkt borden

Gepubliceerd op 6 juni, 2014 door Danny Post

1

Antiekbui? Do Delft!

Iedere zaterdag (en donderdag) zijn de grachten in Delft compleet afgezet met antiek. De hele zomer lang stallen handelaren hun beste waren uit. Maar wees er vroeg bij voordat Japanse toeristen zich een weg ellebogen naar die ‘velly old Delf blue plate’.

Wie een goede slag wil slaan op de Delftse antiek- en curiosamarkt moet tegelijk met de haan opstaan. Niks genieten van een luie zaterdagochtend in bed. Hup, ijskoude douche, even een cafeïnebommetje drinken dat de laatste slaperigheid laat ontploffen en dan snel de stad in. Zo doet de Delftse Marjo het al jaren. Zij en haar vriend zorgen dat ze stipt om acht uur arriveren, klaar om keihard toe te slaan. “Het is echt ons ochtendritueel”, lacht de brunette, die bijna geen zaterdag overslaat. “We houden er op vrijdagavond zelfs rekening mee. Dan maken we het expres niet te laat.” Want op deze zomermarkt, die van april tot eind september iedere zaterdag en donderdag (dan is er een kleinere editie) plaatsvindt, worden early birds rijkelijk beloond. “Dan kunnen we zien welke nieuwe dingen er allemaal zijn en snel scannen.” Lees: scoren.

Delft antiek en curiosamarkt grachten

Heel veel pracht aan de gracht.

Delft antiek en curiosamarkt goedkope borden

Pssst, Delfts blauwe borden kopen? Ge-ga-ran-deerd twee jaar oud.

Delft antiek en curiosamarkt houten paard

Spotten we in de hoek een antieke Super de Boer-tas?

Iets dat vanaf een uurtje of tien een stuk minder makkelijk gaat. Dan wordt deze populaire markt namelijk overspoeld door busladingen toeristen, op zoek naar antieke Hollandse souvenirs. Amerikaanse vreugdekreten als “Ooooooh my God, that teapot is just soooo tiny and cute” scheuren je trommelvliezen aan flarden. En dan de Japanners die zich giebelend storten op de faux Delfts blauwe Blokker-borden die niets met the real thing van doen hebben…ach gossie. Maar laat dat je plezier niet bederven zegt Marjo. “Natuurlijk is het een handicap dat er veel toeristen komen. Daardoor staan sommige handelaren elke keer met dezelfde spullen, die soms weinig met antiek te maken hebben en ook nog eens veel te duur zijn. Maar die skip ik gewoon. Mijn vriend en ik hebben onze vaste adresjes.”

Vinylverslaafd
Marjo vindt het niet moeilijk om de beste van de 120 kramen te noemen. “Topfavoriet is de kraam van Jacinto & Pam tegenover restaurant het Postkantoor, met waanzinnige spullen uit de fifties en een leuke platencollectie.” Want oldskool vinyl, daar zijn zij en haar vriend lichtelijk verslaafd aan. Noem het een gezonde obsessie, die elke week weer gevoed moet worden. Gelukkig zijn de handelaren hen daarbij graag van dienst. Marjo heeft er drie waar ze standaard aanwaait. “Omdat we vaste klant zijn, zetten ze meestal wat platen opzij in een apart bakje zodat anderen er niet aan kunnen komen. Soms gaan ze zelfs speciaal voor ons op zoek naar dingen. Zoals een bepaalde vintage pick-up of zeldzame plaat.” Als Delftse incrowd mogen ze de kramen zelfs hardcore plunderen. “Dan trekken we eerst alles eruit dat maar enigszins interessant oogt en gaan we erna op ons gemak door die stapel heen. Checken we iedere plaat en kiezen we de beste uit.”

Antiek en curiosamarkt Delft Dusty Springfield

Van Dusty Springfield tot dusty lampenkappen.

Delft antiek en curiosamarkt visser

Beelden die wachten op een koper gooien een hengeltje uit om de tijd te doden.

Delft antiek en curiosamarkt Dinky Toys

Een retrodiva met beperkt budget koopt een mini-oldtimer om haar look compleet te maken.

Delft antiekmarkt

Antiekrondje om de kerk.

Ze herinnert zich plotseling nog een aanrader. Enthousiast: “Er staat ook een man die inkoopt in Engeland. Daar gaat hij regelmatig een paar weken naartoe en dan keert hij met de meest bijzondere gebruiksartikelen terug: Engels serviesgoed, kandelaars, antieke brillen… Een hele spannende kraam vind ik dat. Ik kocht bij hem ooit vijf fantastische oude Martini-glaasjes. Ik had er al één bij kringloop Emmaus in Haarzuilens gekocht en ik wilde een set van zes. Bij hem vond ik op een dag gewoon de andere vijf. Hoe toevallig!”

Kouwe antiekkak
Soms zijn Marjo en haar vriend wel vier uur aan het speuren, maar de omgeving nodigt dan ook uit om te blijven plakken. De combinatie van grachtenpandjes, ruisende bomen en langgerekte linten van kramen maakt dat je je vooral op warme dagen in het buitenland waant.

Delft antiek en curiosamarkt schilderijen en kant

La douce France? Non, dealen in Delft.

Antiek en curiosamarkt in Delft Afrikaanse beelden

Steeds geliefder: een vintage Shaka Zulu in de huiskamer.

Delft antiekmarkt medailles kraam

En de medaille voor vrolijkste antiekmarkt van Nederland gaat naar…

Delft antiekmarkt 2

…Delft!

Om nog maar te zwijgen over enkele handelaren die minstens zo kleurrijk zijn als de antieke waren die ze slijten. Zoals de oudere man tegenover de Oude Kerk wiens foute dubbelzinnige grappen je bij zijn koperen vazen cadeau krijgt. En ook de bekakte vrouw die handelt in serviesgoed en antieke glaasjes is larger than life. Ze is superaardig, maar haar stem klinkt… nou ja, fascinerend. Alsof ze drie kilo gloeiend hete aardappelen inslikte. Het geluid doet haar kristal gevaarlijk rinkelen. “Je moet er echt een dagje van maken,” tipt Marjo. Zelf eindigt ze vaak op een van de vele terrasjes rond de markt. Eventjes proosten op die arme toeristen die geen idee hebben welk goud ze die ochtend allemaal hebben gemist. Cheers!

De Delftse antiekmarkt vindt van april tot eind september plaats op elke zaterdag en donderdag. Meer weten? Kijk op delft.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Antiekbui? Do Delft! Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑