...

Expositie zilveren-munten-schat-filips-ii-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 31 maart, 2017 door Danny Post

0

Archeologen vinden 16e-eeuwse muntenschat

Drie archeologen vonden op een akker in het Noord-Hollandse Westwoud bijna negentig zilveren munten. Ze dateren uit de woelige periode 1542-1571. De kostbare schat is vanaf zaterdag 1 april te bewonderen in het Westfries Museum.

De vondst van een grote partij oude munten. Het klinkt als iets uit een spannend jeugdboek, maar in het Noord-Hollandse dorpje Westwoud (gemeente Drechterland) gebeurde het echt. Drie amateurarcheologen troffen in de bodem zeer waardevol cash geld aan. De zilverschat van Westwoud bestaat vrijwel volledig uit hele en halve philipsdaalders. Deze munten werden geslagen in de periode 1557 tot 1571 en dragen de beeltenis van de Spaanse koning Filips II. Bij de gevonden munten zit verder nog één karolusgulden (1542-1552) en één henricusdaalder (1558-1568). Naast de munten werden ook de resten gevonden van een zogeheten steengoed kannetje met eikenbladmotief. Waarschijnlijk zijn de munten hier ooit in begraven.

zilveren-munten-schat-kruik-go-with-the-vlo

Bij het zien van zo’n bodemschat vraag je je gelijk af: wat zit er nog meer in de Hollandse klei?

philipsdaalder-zilveren-munten-schat-go-with-the-vlo

De Hollanders voelden weinig liefde voor koning Filips II. Dit resulteerde in de Tachtigjarige Oorlog.

Michiel Bartels, directeur van de dienst Archeologie West-Friesland, noemt de munten een vijfsterrenvondst. “En dan gaat het om de hoeveelheid, de zeldzaam goede conditie van de munten en de maatschappelijke en historische context.” De archeologische dienst stelde burgemeester Michiel Pijl van Drechterland op de hoogte van de ontdekking, zoals wettelijk verplicht is. Deze maakte een sprongetje van geluk toen hij het goede nieuws kreeg. Opgewonden: “Deze vondst bevestigt dat Drechterland een hele rijke geschiedenis kent. Het geeft ons inzicht in een belangrijke periode uit ons verleden.”

Bankkluis in de grond
Het Westfries Museum deed onderzoek naar de tijd waarin de munten in de grond belandden. De jongste munt dateert van 1571. Volgens Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, is dat een aanwijzing dat deze muntschat ín of kort ná dat jaar begraven werd. “Ze werpen een fantastisch licht op de dynamische periode 1570-1575, die de start vormde voor de grote bloeitijd van Hoorn en Enkhuizen.” Het was een tijd van religieuze spanningen, geuzenterreur, plundering en brandstichting, nietsontziende Spaanse belastingmaatregelen en strafexpedities. “Onder die omstandigheden is het heel goed te begrijpen dat een arme boer in Westwoud op een dag besluit zijn kapitaal in een pot te stoppen en te begraven voor betere tijden.”

muntschat-westwoud-koning-filips-ii-go-with-the-vlo

En dan besluit je ineens dat je deze zomer op vakantie gaat in Westwoud. (Wikipedia/Dolfy)

Twee van de drie vinders hebben hun munten voor twee jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. De derde vinder wilde zijn vondst laten veilen, maar het museum kon deze 38 munten met steun van de Vrienden van het Westfries Museum gelukkig aankopen. Burgemeester Michiel Pijl van Drechterland is daar ontzettend blij mee. “Zo bleef de hele schat bij elkaar en kan het museum de zilverschat van Westwoud nu publiek tentoonstellen.”

De presentatie Verborgen voor de geuzen – De zilverschat van Westwoud is van 1 april tot 1 september te bekijken in het Westfries Museum. Leuk: in het kader van de Nationale Museumweek en de vondst van deze bijzondere zilverschat organiseert het Westfries Museum op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 april munttaxatiedagen. Tijdens deze dagen kan iedereen zijn oude munten, penningen of bankbiljetten laten taxeren. Alle info vind je op wfm.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑