...

Opknappertje Art deco beeld mannelijk naakt jaren twintig go with the vlo

Gepubliceerd op 29 maart, 2019 door Danny Post

0

Hoe zouden jullie deze blote mooiboy repareren?

Gisteren kocht ik dit enorme art deco-beeld. Voordat hij weer kan chillen zoals in de jaren twintig, moet er een hoop gebeuren. Hebben jullie nog opknaptips?  

Ik ben momenteel druk in de weer voor de regionale zender RTV Rijnmond. Met presentatrice Chantal Quak maak ik kleine reportages over bijzondere vintage-adressen in de regio. We begonnen in Maassluis, waar de laatste tijd een hoop toffe nieuwe kringlopen openden (vooral De Doorsluizer is een aanwinst) en gisteren waren we in Dordrecht. We gingen op visite in het prachtige historische pand van kringloopkoningin Lola de Galan (misschien herinner je je haar naam nog van mijn Koningsdagverslag vorig jaar) – met recht een paleis voor een prikkie! – en voor een tweede reportage bezochten we enkele kringloop-/rommelwinkels in de stad. Onder meer Opnieuw & Co, de walhalla’s Pandora en Pandorus en de Curiosahal.
Natúúrlijk werd er door ons niet alleen gefilmd, er werd ook gekocht. Bij de Curiosahal viel ik als een blok voor deze blootloper uit de jaren twintig. Het is een flinke jongen, gemaakt van spelter en tachtig centimeter lang. Ik betaalde er tachtig euro voor. Heel redelijk, maar hiermee ben ik er nog niet. Zo ontbreekt de marmeren voet waarop hij zich oorspronkelijk uitstrekte. Wat nu?

Art deco beeld man jaren twintig RTV Rijnmond go with the vlo

Bibberend op het dak van onze auto. Zo groot dat ik eerst ruimte op de achterbank moest maken.

Art deco beeld man jaren twintig Frans go with thevlo

Op de site van Canonbury Antiques vond ik exact hetzelfde beeld. Zo hoort hij eruit te zien.

Art deco beeld man jaren twintig marmer go with thevlo

Waar haal ik een passend stuk marmer vandaan? Zelfde kleur doen of lichter?

Art deco beeld man jaren twintig naakt go with thevlo

Subtiel bouwvakkersdecolleté.

Art deco beeld man jaren twintig reparatie go with thevlo

Grootste probleem: de steen waar hij op leunt, ontbreekt. Hoe zal ik dit oplossen?

Zal ik een nieuw stuk marmer kopen of er een oud stuk uit dezelfde periode bij zoeken? Met nieuw marmer heb ik niet zulke denderende ervaringen. Voor een ander art deco-beeld dat ik bezit, liet ik een Rotterdamse marmerdealer een nieuwe voet fabriceren, maar hij maakte er een zooitje van. Vloertegels gingen hem toch beter af. Wanneer ik voor oud marmer kies, wat zijn dan goede adresjes? En kun je de gaten voor de schroeven makkelijk zelf boren of barst marmer snel en kun je dit beter aan een professional overlaten? Ik ben verschrikkelijk benieuwd naar jullie ervaringen met het herstellen van dit soort beelden.
Op de site van Canonbury Antiques vond ik een identiek beeld, zodat ik gelukkig een voorbeeld heb. Hierdoor weet ik dat de originele voet van zwart marmer is. Zal ik dit precies na-apen of voor een lichtere kleur gaan? Wit misschien? Het moeilijkst wordt nog om iets te verzinnen voor het ontbrekende rotsblokje waar de man op hoort te leunen. Een replica van spelter zit er niet in, dus wat dan? Een grijze kei? Of iets heel anders, bijvoorbeeld een dik stuk glas?
Alle tips en adviezen zijn welkom, kom maar door! info@gowiththevlo.nl

 

Art deco naakt beeld man jaren twintig go with the vlo

Voordat mijn beeld weer oogt zoals dit voorbeeld, zijn we een tijd verder. Wel een leuke opknapper!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑