...

Vlo nieuws lady-diana-mercedes-wrak-ongeluk-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 27 augustus, 2017 door Danny Post

0

Auto waarin Lady Diana stierf naar museum?

Op donderdag 31 augustus is het precies twintig jaar geleden dat prinses Diana stierf tijdens een auto-ongeluk in Parijs. De eigenaar van de zwarte Mercedes waarin ze zat, wil het wrak nu ‘als teken van respect’ aan een Amerikaans museum schenken.

Het was zo’n deprimerende dag weet ik nog. Toen ik op de ochtend van zondag 31 augustus 1997 de televisie aanzette, kon ik mijn ogen niet geloven. Lady Diana dood. Verongelukt in een verkeerstunnel in Parijs. Wát??? Er volgde een turbulente week die ik nooit meer vergeten ben. Het verdriet van de wereld dat hysterische vormen aannam, de woede op de koninklijke familie (“Ze hebben haar vermoord!”) en de uitvaart in Westminster Abbey waarbij Diana’s broer fel van leer trok. Elton John’s eerbetoon Candle in the Wind bezorgde je een brok in de keel.
Ik beken eerlijk dat ook ik toen meegesleurd werd in dat collectieve verdriet. Ondanks het feit dat ik Diana daarvoor soms maar een klagerige manipulator vond. Dieptepunt: het tv-interview met journalist Martin Bashir in 1995 toen ze alle vuile koninklijke was buiten hing. Haar zielige Bambi-blik was zó ingestudeerd, ik heb er met mijn bestie Mandy hard om gelachen.

prinses-diana-ongeluk-parijs-mercedes-ritz-go-with-the-vlo

Op weg naar het einde…

lady-diana-lift-ritz-ongeluk-go-with-the-vlo

Diana en Dodi enkele uren voor hun dood in het Hôtel Ritz in Parijs.

diana-dood-ongeluk-parijs-go-with-the-vlo

Links: tijdens dát interview in 1995. Een overdosis zieligheid. Prins Charles had geen schijn van kans.

Wat me zo raakte aan haar dood was het gewelddadige en onverwachte karakter ervan. Lady Di was er voor mijn gevoel altijd geweest en niets wees erop dat daar snel verandering in zou komen. Ze was pas 36, nog zo jong. Ik besefte weer even – ik was toen zelf pas 25 – dat het ineens over kan zijn. Ook voor wereldberoemde mensen, die onaantastbaar lijken. Diana stond op de drempel van een opwindend, nieuw leven. Ze was eindelijk bevrijd van prins Flapoor en kon doen wat ze wilde en met wie ze dat wilde. Alles lag weer open.
Toevallig was ik kort na Diana’s overlijden in Londen. Ik reisde met mijn vader en omdat hij dat graag wilde, namen we een kijkje bij haar officiële residentie Kensington Palace. Terwijl we voor de hekken van het verlaten paleis stonden, voelden we ons zo mistroostig. In mijn hoofd bleef ik de beelden van haar laatste uren terugspoelen. Als zij en haar minnaar Dodi Al-Fayed die avond maar in het Hôtel Ritz waren gebleven, als ze een andere route naar zijn Parijse appartement hadden genomen, als ze na hun vakantie op Sardinië direct meteen naar Londen waren gevlogen. Als, als, als. De gedachte dat één verkeerde afslag fataal kan zijn, achtervolgde me.

Blauwbloedspatten tellen?
Nu, met de twintigste sterfdag van de prinses in zicht, stijgt de Diana-mania weer tot koortsachtige hoogte. De media warmen dagelijks de beste en meest juicy anekdotes uit haar leven op en er worden allerlei programma’s over haar uitgezonden. Ik ben er zelf evenzeer mee bezig, merk ik. Ik ben deze aankomende week in Londen en op donderdag de 31e ga ik zeker even kijken bij Kensington Palace. Terug bij diezelfde hekken als toen. Een raar idee.
Het ongedierte kwam ook weer uit het riool gekropen. In het programma Lady Di & Dionne (kan Dionne Stax iets minder idolaat kirren?) zagen we de gluiperige kraaloogjes van Paul Burrell. Diana’s oude butler verdiende miljoenen aan het venten van haar geheimen, maar herhaalde dat hij het gewoon belangrijk vindt om het ‘ware’ verhaal te vertellen. Kromme tenen-tv.
Een nieuwe rat is de Franse Jean-Francois Musa. Hij runde in 1997 Etoile Limousines, de firma die het vervoer regelde voor de gasten van het Hôtel Ritz. De zwarte Mercedes S280 waarin Diana, Dodi, hun chauffeur Henri Paul en bodyguard Trevor Rees-Jones (de enige overlevende, zijn gezicht lag aan gort) reden, kwam uit zijn garage. Jean-Francois eist de Mercedes, of wat er nog van over is, nu terug. Hij wil het wrak aan een Amerikaans museum schenken zodat het daar als een ‘teken van respect’ voor de dode Diana tentoongesteld kan worden.

lady-diana-parijs-ongeluk-mercedes-go-with-the-vlo

Jean-Francois Musa eist het wrak nu op. Hij wil dat het in een museum tentoongesteld wordt.

lady-diana-moord-noel-botham-briefje-go-with-the-vlo

Carcrash, ernstig hoofdletsel, alles uit dit briefje van Diana kwam uit. Was het toch opzet?

lady-diana-ongeluk-kensington-palace-go-with-the-vlo

Bloemenzee bij Kensington Palace, september 1997. Hoe druk zal het donderdag zijn? (Flickr/David Holt)

Jean-Francois wacht al twee decennia op zijn Mercedes. De wagen stond eerst bij de Parijse politie en verhuisde in 2005 naar hun collega’s in Londen zodat er nieuw forensisch onderzoek verricht kon worden. Dit vanwege de hardnekkige verhalen dat het geen ongeluk maar een moordaanslag was. “Ik ben nog steeds de wettelijke eigenaar van de auto,” zegt Jean-Francois. “Zelfs al heb ik hem bijna twintig jaar niet meer gezien.”
De Fransman beweert dat hij beslist geen geld voor het wrak zal vragen, maar weinigen geloven hem. Volgens John Markey van het Britse veilinghuis H&H Classics kan de Mercedes wel tien miljoen pond opbrengen. “Er is overal een markt voor, maar geen respectabele veilingmeester zal zo’n object willen veilen. Ik veroordeel zo’n verkoop ook ten sterkste.” Diana’s ex-bodyguard Ken Wharfe vindt het hele idee om de auto tentoon te stellen sowieso walgelijk. “Er wordt totaal voorbijgegaan aan Diana’s familieleden. Zij zouden het extreem pijnlijk vinden wanneer zieke lijkenpikkers dit verontrustende stukje geschiedenis kunnen bezoeken.”
Het gerucht gaat dat Diana’s zoons William en Harry het liefst willen dat de Mercedes stilletjes vernietigd wordt, maar Jean-Francois laat niet los. “In landen als Amerika zijn de mensen zeer geïnteresseerd in dergelijke historische auto’s. De Mercedes kan gebruikt worden om stil te staan bij een ​​vreselijke tragedie. De Britten moeten de auto gewoon teruggeven.”

Vanavond wordt op BBC One de documentaire Diana, 7 Days uitgezonden. Daarin praten Diana’s zoons, broer en zus, maar ook ex-premier Tony Blair en leden van het hof over de helse week die volgde op haar overlijden. Aanvang: 20.30 uur Nederlandse tijd. Meer info vind je op bbc.co.uk.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑