...

Vlo travel 1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-14

Gepubliceerd op 2 april, 2019 door Danny Post

3

Backpacker Dean en zwerfkatje Nala samen op reis

Toen de Schot Dean Nicholson aan een fietstocht rond de wereld begon, wist hij niet dat hij onderweg een schattige metgezel zou krijgen. In Bosnië ontmoette hij het zwerfkatje Nala, dat per se met hem mee wilde. Nu fietsen ze samen van land naar land. 

Foto’s: 1bike1world/Dean Nicholson

Dean Nicholson had schoon genoeg van zijn baan als lasser, dus vorig jaar nam hij een drastisch besluit. Hij zei zijn saaie 9-tot-5-leventje vaarwel en begon op 1 september aan een fietstocht rond de wereld. Hij verliet zijn woonplaats Dunbar in Schotland en fietste naar Newcastle waar hij de ferry naar Nederland pakte. Vervolgens fietste Dean door België, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Kroatië. Het was een mooie tocht, maar ook een eenzame tocht. Hij had niemand om zijn avonturen mee te delen. Totdat hij in december door Bosnië crosste. “Ik reed een steile heuvel op terwijl de muziek uit mijn speaker tetterde,” aldus Dean. “Plotseling hoorde ik een wanhopig gemiauw achter me. Ik zag dat het een kitten was en stapte van mijn fiets af om haar te aaien. Dat was het, erna wilde ze niet meer bij me weg.”

1bike1world Dean Nicholson Nala go with the vlo

De eerste ontmoeting in Bosnië.

1bike1world Dean Nicholson Nala go with the vlo 2

Nala sprong een gat in de lucht toen ze hoorde dat ze met Dean mee mocht.

1bike1world Dean Nicholson Nala go with the vlo 3

Deze powerpoes heeft geen watervrees.

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-8

TomTom Kitty. “Sla hier rechtsaf, alsjeblieft.”

Een kitten als reisgenoot hoorde eigenlijk niet bij Deans plan, maar hij smolt. “Ze was een mager klein ding en ver verwijderd van de bewoonde wereld. Ze was duidelijk door iemand gedumpt. Ik wilde haar eerst niet meenemen, maar werd al snel verliefd op haar. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om haar daar achter te laten.”
Dean liet het katje onderzoeken door een dierenarts en ontdekte dat ze zeven weken oud was. Ze had alleen goede voeding nodig, verder was ze gezond. Hij liet haar ontwormen, chippen en gaf haar de naam Nala. Sinds vier maanden zijn ze onafscheidelijk. Ze reisden samen al door Montenegro, Albanië (waar Nala met Dean ging kanoën!) en verkennen op dit moment het Griekse eiland Santorini. Dean: “Ik heb voor Nala zelfs een eigen paspoortje geregeld.”

Miauw, ik hoor bij jou
Overal waar ze komen, trekt Nala veel aandacht. “Iedereen valt als een blok voor haar zodra ze haar koppie uit de tas aan mijn stuur zien steken,” zegt Dean. “Mensen vragen voortdurend of ze een foto van Nala mogen nemen. Het is best gek. Er zijn zelfs mensen geweest die in hun auto langsreden en spontaan stopten en uitstapten. Puur om haar even te kunnen zien.”
Nala is zo trouw als een hond. “De eerste avond dat ik mijn tentje opzette, week ze geen seconde van mijn zijde. Alles wat ik doe, moet ik samen met haar doen. Ze vindt het heerlijk om in onze tent slapen. Ze wil per se bij me in de slaapzak, het liefst opgerold onder mijn oksel.”
Tijdens het fietsen, gemiddeld zo’n zeven uur per dag, is Nala superkalm en ontspannen. “Ze vindt het alleen niks om over keien te rijden. Dan springt ze onmiddellijk op mijn schouder.”

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-4

Nala is gek op kamperen.

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-5

“Leuk hoor, dat gefiets door eeuwenoude stadjes. Alleen trillen die keien de snijtanden uit mijn bek.”

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-6

Dean kan zich een leven zonder Nala niet meer voorstellen. Voortaan houdt hij haar goed droog.

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-9

Samen van elke seconde genieten is nu belangrijker dan vaart maken.

De afgelopen maanden verliepen niet helemaal zonder problemen. “Op een dag kwamen we tijdens het fietsen in een zware storm terecht. Nala raakte doorweekt. Enkele dagen later kreeg ze een kleine luchtweginfectie. Paniek. Ik wil haar niet kwijt, schoot het door me heen. Ik hou van haar karakter, ze is een briljant beest.” Dean laste een pauze van drie weken in en logeerde in een hostel totdat Nala beter was. “Het gaat nu gelukkig weer hartstikke goed met haar.”
Hij nam wel een besluit: voortaan staan het geluk en comfort van Nala voorop. “Voordat ik haar tegenkwam, was ik alleen maar bezig met mijn fietstocht en hoe snel ik de wereld rond kon.
Nu interesseert het me niet meer hoe lang het duurt. Een aangenaam en rustig tempo is prima. Zo kan ik lekker naar Nala kijken terwijl ze geniet.”
En na afloop? Dan gaat ze natúúrlijk gezellig mee terug naar Schotland.

Je kunt de avonturen van Dean en Nala volgen op Instagram: 1bike1world. Een hartverwamende video van de twee staat in de Facebook-groep Soulmates. Dean en Nala sponsoren tijdens hun reis? Dat kan via hun GoFundMe-pagina.

 

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-12

Op dit moment binden ze op het Griekse eiland Santorini samen de strijd aan tegen zwerfplastic.

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-11

Na hun reis neemt Dean Nala mee terug naar Schotland.

1bike1world-dean-nicholson-nala-go-with-the-vlo-13

Maar eerst moet ze met haar poezenpaspoort nog door heel wat douanes. De wereld wacht.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Backpacker Dean en zwerfkatje Nala samen op reis

  1. Anoniem says:

    Waar leeft Dean van onderweg? Soms een tijdelijke baan misschien?

  2. Anoniem says:

    Bedank voor het antwoord. Ik heb geen instragram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑