...

#tbt Baddie Winkle banner 3

Gepubliceerd op 10 september, 2015 door Danny Post

0

Baddie’s got (nineties) style

Voor de 87-jarige Baddie Winkle geen ‘greige’ regenjassen. De Amerikaanse draagt veel liever raver kleding. Op deze Throwback Thursday genieten we van de krankzinnige outfits die Baddie vanuit haar kast tevoorschijn tovert. De nineties herleven!

Foto’s: Baddie Winkle/Instagram, Danielle Levitt, DimePiece

Als ik moet aangeven welke jaren me vormden tot wie ik vandaag ben, zijn dat zonder twijfel de nineties. Het waren de jaren waarin ik uit mijn schulp kroop, ging studeren in Amsterdam, daar het spannende uitgaansleven ontdekte (iT! RoXY!) en ging experimenteren met mijn uiterlijk. Opgebleekt blond haar, vintage leren jasjes, overhemden met zulke drukke prints dat mijn leraren op de hbo er ‘duizelig’ van werden en natuurlijk blokhakken. Ach ja, die goeie ouwe blokhakken. Als een kreupele giraf strompelde ik langs de grachten, want ze liepen natuurlijk voor geen meter, maar wat vond ik mezelf het mannetje. Ik was cool, ik was eigenzinnig, en om het ultieme modewoord van die tijd te gebruiken: ik was ‘excentriek’.

Baddie Winkle nineties outfit

“Weet iemand nog een vet feest dit weekend?”

Baddie Winkle schoenencollectie go with the vlo

Baddie ass raver. Alsof ik mijn hele nineties garderobe terugzie…

Danny LoveParade Baddie Winkle

Ik in 1997 op de Love Parade in Berlijn. Baddie had zich er beslist goed vermaakt.

Baddie Winkle blowen

Marihuana glam.

Baddie Winkle outfits

Waarom die mond daar zit? Zulke dingen vraag je een oude dame niet.

Zowel innerlijk als uiterlijk ben ik sindsdien wat gekalmeerd en mijn Glorix-kapsel is vervangen door coupe kaal met een compensatiebaard, maar de liefde voor dat tijdperk zit in mijn hart. Dat de blokhak nu een stevige revival doormaakt en tweedehands nineties platen aan populariteit winnen doet me dan ook goed. Maar waar ik écht blij van word is de Instagram-account van Baddie Winkle. Met haar krankzinnige outfits verovert deze Amerikaanse oma momenteel de wereld. In een periode waarin we verpest raakten door Sex and the City en Gossip Girl en alles ‘stylish verantwoord’ of van een merk moet zijn, brengt Baddie de fun van de nineties keihard terug. Mode mag best gek zijn, je mag bést op je bek gaan en van je leeftijd moet je je al helemaal niets aantrekken, luidt haar boodschap. Ondanks haar 87 lentes feest ze iemand van 18 er nog uit. Haar slogan? “Stealing your man since 1928.” Baddie is hot!

Liever een it-oma dan een duffe it-bag
Ruim 1,6 miljoen volgers heeft de uit Tennessee afkomstige Baddie nu en dat aantal stijgt nog dagelijks. De groeispurt die haar Instagram-account doormaakte, is des te verbluffender wanneer je je bedenkt dat Baddie hem pas 1,5 jaar geleden aanmaakte. Het begon allemaal toen haar achterkleindochter Kennedy op een dag thuiskwam van school en Baddie betrapte in haar tie-dye shirt en jeansshortje. Kennedy maakte voor de grap een foto, plaatste die op haar eigen Instagram en kreeg zo’n respons dat zij en Baddie de Baddie Winkle Instagram-account startten. Zodra de eerste beelden erop stonden, begon de teller als een dolle te lopen. Voordat de grijze paradijsvogel het wist, was ze wereldberoemd. Over die beginperiode: “‘Oma, je hebt er gewoon weer vijfduizend volgers bij,’ zei Kennedy dan. Het was een opwindende tijd.”

Baddie Twinkle eerste foto

Kort na die eerste foto (links) gingen Baddie en haar booty los op social media.

Baddie Winkle rapper

Thug life.

Baddie Winkle Instagram

“Waarom haten die bitches mij? Ik snap er *kuch* niks van.”

Baddie Winkle en Kennedy

Kennedy is dol op de bejaarde toverbal.

Baddie Winkle Instagram volgers

Volg Baddie op Instagram. Je leven wordt er een stuk leuker van.

Baddie Winkle thuis

De smiley: symbool van de nineties house scene én van een hele blije oma.

Baddie begon zich zo opvallend te kleden na een moeilijke periode in haar leven. “Ik verloor mijn man in 1983 en mijn zoon in 1999. Ik kan niet uitleggen wat hun dood met me deed, ik kon mezelf er niet mee verzoenen.” Baddie was kapot van verdriet en zonderde zich af van de buitenwereld totdat ze er ineens genoeg van had. “Ik wilde niet langer de hele dag thuiszitten en de ogen uit mijn kop janken.” Ze besloot om van haar resterende jaren een feestje te maken en daar hoorde een even zo feestelijke garderobe bij. Helen van Winkle, zoals ze eigenlijk heette, werd Baddie Winkle. Een badass fashionista die iedereen wel even een poepie zou laten ruiken.

Old Spice
Volgens Baddie hielp haar kleurrijke alter ego haar om zichzelf terug te vinden. “Ik heb geleerd dat je moet leven en ook moet laten leven,” zegt ze. “Ik zou heel graag een rolmodel voor oudere mensen willen zijn. Je bent hier maar één keer dus maak plezier.” En daaraan heeft zij in ieder geval geen gebrek. De dame die er meestal uitziet als een raver tijdens een acid party aan het begin van de nineties, of de liefdesbaby van My Little Pony en een toverbal, houdt van kleur, héél veel kleur. Op haar zuurstokroze Spice Girls-plateauzolen twerkt ze erop los. Even lekker die booty losgooien. “Of ik erna geen last heb van mijn heupen en rug? Welnee!”

Baddie Winkle Instagram sensatie go with the vlo

Achter de geraniums? Doei! Cashen via Instagram zul je bedoelen!

Baddie Winkle bad ass rapper

“50 Cent noemde me een sexy bitch. Hij ligt nog zijn tanden uit te spugen.”

Baddie Winkle twerking

You better twerk. Zou ze zich ook laten daggeren?

Baddie Winkle Dimepiece

“A pineapple a day, keeps Magere Hein away!”

Baddie Winkle zonnebril

“Red Bull geeft je zonnebril vleugels.”

Door haar enorme aanhang staan talloze grote merken te trappelen om Baddie te mogen kleden. Ze sturen haar voortdurend kleding toe. Maar Baddie is kritisch. “Sommige dingen draag ik, andere niet. Meestal haalt Kennedy de leukste dingen er voor me tussenuit. Zij is mijn stylist nu en helpt me vaak.” Lachend: “Natuurlijk wil ze ook weleens dat ik dingen aantrek die ik niet wil, maar dat maakt niet uit.” Waar voor Baddie de grens ligt? “Ik zou nog niet dood gevonden willen worden met tepelstickers of superkorte shorts waar de helft van je kont uit hangt. Ik heb wel foto’s waarop ik zulke dingen draag, maar dat was puur voor de grap.” De typische kleurloze ‘ouwewijvenkleren’ komen er al helemáál niet in. “Ik heb zulke dingen nooit gedragen.” Want Baddie voelt zich niet oud. “Ik ben geen bejaarde, nooit geweest ook. Ik doe gewoon mijn ding.”

Miley loves Baddie
Baddie’s populariteit maakt ook dat er allerlei deuren opengaan naar een glamourwereld die ze voorheen niet kende. Dit voorjaar poseerde ze o.a. in badpak voor een campagne van het streetstyle label DimePiece. En toen het New Yorkse agentschap GRIT hun nieuwe website lanceerde, huurde men Baddie in om die te promoten. Op de foto’s van fotografe Danielle Levitt kroop de prettig gestoorde diva in de huid van sterren als Kate Moss, Kurt Cobain en droeg ze bovendien een fan-tas-tisch shirt met allemaal de Kim Kardashian-hoofdjes erop. Over sterren gesproken: die omarmen haar massaal. Rapper Drake, Rihanna en Nicole Richie zijn grote fans. Nicole: “Baddie stuitert van de energie. Ik hoop dat ik later ben zoals zij. Geweldig!”

Baddie Winkle Dimepiece campagne

Oma’s van Nederland opgelet: zo kun je ook aan het zwembad liggen.

Baddie Winkle fotoshoot

Kate Moss en Kut Cobain nadoen? Alleen als ze haar peuk mag blijven roken.

Baddie Winkle Kim Kardashian

Boodschap aan Kim Kardashian: je bent een jankerige Kitty Klaagzang.

Baddie Winkle Nicole Richie motor

Old free and single. Op de motor met Nicole Richie.

Baddie Winkle Miley Cyrus MTV achter de schermen

Miley is geschokt als ze hoort dat haar nieuwe bff ook weleens uit de kleren gaat.

Baddie Winkle naakt

“De clip Wrecking Ball was zo braaf. Dat kan ik beter en heter!”

Ook Miley Cyrus is dol op Baddie. “Baddie en ik hebben dezelfde smaak,” aldus de zangeres. “We shoppen bij veel van dezelfde winkels.” Onlangs nog dolden de twee backstage tijdens de MTV Awards. Voor Baddie werd het een avond die ze nooit meer zal vergeten. Ze weet dat veel mensen vinden dat ze in een verzorgingshuis thuishoort, maar ze kunnen de pot op. “Sommige critici willen me zelfs dood hebben, maar daarop zeg ik: get a life.” Miss Baddie Winkle wil nog zoveel doen voordat ze haar laatste adem uitblaast: meer fotoshoots, misschien een boek en een eigen realityshow lijkt haar ook wel wat. Oh, en ze wil nog skydiven. “Wat zal ik zeggen, ik ben altijd een rebel geweest. Als mensen zeiden dat ik iets niet kon doen, dan móest ik het tegendeel bewijzen. Nee, er zijn niet veel 87-jarige grootmoeders zoals ik. Ik ben uniek!”

  

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑