...

Gespot vintage-bankstel-kringloop-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 15 oktober, 2016 door Danny Post

4

Twee beauty’s voor de eigenzinnige bankzitter

Iedereen jubelt altijd zo over vintage Scandinavisch design. Ja, het is mooi, maar er is zoveel meer. Twee banken voor de diva of divo die niet bang is om tegen de massa in te gaan.

Begrijp me niet verkeerd. Ik hou absoluut van Scandinavische meubels uit de jaren vijftig en zestig. De strakke lijnen, de vrolijke kleuren, práchtig. Maar ik vind dat woontijdschriften en zogenaamde ‘kenners’ de laatste jaren soms teveel doorslaan in hun enthousiasme hierover. Alsof zulke meubels de enige ware schoonheden zijn en de rest eigenlijk oninteressant en lelijk is. Ik ben het daarmee pertinent oneens. Op vlooienmarkten en in kringloopwinkels staat nog een heleboel ander moois en je doet jezelf tekort als je daar de ogen voor sluit. Wie zich durft te laten verrassen, kan hele originele stukken voor zijn of haar huis vinden. Doe me een lol en neem even een minuutje om deze twee banken te bekijken. Ik trof ze aan bij Kringloopwinkel Delft (het grotere filiaal aan de rand van de stad, niet de intieme zaak op de Beestenmarkt in het centrum). Ze zijn niet ‘fashionable’, maar juist daarom vind ik ze leuk.

Loungen op z’n thirties
Bij het zien van deze bank – prijs 295 euro – sloeg mijn fantasie op hol. Ik rook aan de muffe stof (sorry, een rare tic van me, soms móet ik die lekkere ouderwetse geur opsnuiven), sloot mijn ogen en liep plotseling rond in het Berlijn van de late jaren twintig en vroege jaren dertig. Het zal er vast mee te maken hebben dat ik vorige week de filmklassieker Cabaret keek, maar zo’n bank kan best eens in de kleedkamer van een gevierde nachtclubzangeres hebben gestaan. Of sierde hij wellicht het atelier van een bohémien kunstenares uit de hogere kringen? Strekte ze zich er verleidelijk op uit terwijl haar minnaar met zijn hoofd in haar schoot lag? En zo kan ik nog wel enkele sexy scenario’s bedenken. Dat doen haar wulpse rondingen met je. Vintagepuristen zullen zeggen dat je de vermoeide bekleding erop moet laten zitten, dat je de historie van de bank best mag zien. Waar zou jij voor kiezen? Vervangen of intact laten?

bank-twenties-kringloop-delft-go-with-the-vlo

Deze antieke kanjer is van goede komaf.

bank-twenties-kringloop-delft-go-with-the-vlo-2

Zag de oorspronkelijke eigenaresse er ongeveer zo uit?

 

Spreken is zilver, zitten is goud
Google ‘seventies interieur’ en je krijgt standaard van die oranje woonkamers voorgeschoteld. We vergeten weleens dat toen in menig huis ook een hele andere stijl hoogtij vierde. Ik noem die altijd het ‘kitschclassicisme’: zware notenhoutenkasten, protserige beeldjes van herderinnen, porseleinen fruitschalen met bloemenranden en overdadige bankstellen die het stempel klassiek kregen. Ik kan het weten, want mijn eigen ouders maakten even zo’n periode door. Het funky Barbarella-interieur dat ze sinds hun trouwdag in 1971 hadden, werd circa 1978 rücksichtslos vervangen door een Jordaan-light boudoir. De bank die we toen hadden lijkt op deze golden girl. Ontdaan van alle zooi die er vroeger omheen heeft gestaan, is ze superleuk. Licht beschadigd staat er op het kaartje, maar ik kon geen enkel mankement ontdekken. Is het omdat de zitkussens een ietsiepietsie vaal zijn? Voor 65 euro valt daar uitstekend mee te leven.

bank-kringloop-delft-seventies-go-with-the-vlo

Toen ik de bank op Instagram zette, werd er volop gereageerd. Meer mensen gaan voor goud.

bank-kringloop-delft-johnny-jordaan-go-with-the-vlo

Thuis bij Johnny in de Jordaan had iedereen zo’n chique driezitter.

 

Kringloopwinkel Delft
Rotterdamseweg 404
2629 HH Delft
Tel. 015-2563838
kringloopdelft.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Twee beauty’s voor de eigenzinnige bankzitter

  1. Heleen says:

    Gaaf!!! Vooral die eerste vind ik prachtig.

  2. Elles says:

    Hartstikke leuk. Ook de verhaaltjes erbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑