...

Kringloopreview

Gepubliceerd op 22 mei, 2014 door Danny Post

Baron Von Vintage-Meukhausen

Vroeger vond je hun langzaam afbrokkelende loodsen en winkeltjes op iedere straathoek. Nu zijn ze een uitstervend ras: de zelfstandige handelaren in oude rommel en vergeten spullen. Enkelen houden stug stand. Zoals ‘de Baron’ op het Noordereiland in Rotterdam.

Tot zo’n tien jaar geleden had elke plaats er wel een paar: mannen die een handeltje dreven in ouwe meuk. Bij wie je bijna een gespleten hersendak opliep zodra je je in hun volgeladen winkeltje of loods begaf. Helaas zie je ze steeds minder. Verdreven door grote kringloopketens, ingehaald door internet of gewoon omdat ze wel iets lucratievers te doen hebben dan het handelen in restpartijen en oude rommel. Gelukkig heeft Rotterdam ‘de Baron’ in de Van der Takstraat. Gehuisvest in een smal pand in een rij oude gevels die wachten op de sloop.

De Baron rommelzaak Rotterdam

Dat deze scharrelaar zelfs zijn grootvader nog zou verkopen, neemt hij wel erg letterlijk.

Casa di Rommelberg
Bij binnenkomst is mijn eerste indruk niet best. Het winkeltje bezwijkt bijna onder de rotzooi, ik weet niet waar ik moet kijken. Is een afvalcontainer hier soms over zijn nek gegaan? Jeeze. Moeizaam wring ik mezelf door de morsige pijpenla. Het geluid dat uit de oude radio komt is bijna symbolisch: door de ruis hoor je amper de muziek. Inmiddels is de eigenaar uit zijn kantoortje achterin tevoorschijn gekomen. Net zo sjofel als zijn winkel. Maar net als zijn zaak blijkt hij onder de oppervlakte zeer aardig. Ik mag alle dozen, deurtjes en laatjes opentrekken. Langzaam maar zeker geeft de winkel haar geheimen prijs. Wanneer ik een kastdeurtje open, tref ik een puntgaaf plastic figuurtje aan van Snoopy uit 1966. Voor 50 cent mag ik hem meenemen. Houten retropuzzels van Simplex voor 20 cent. Ik begin er lol in te krijgen.

De Baron Snoopy en GGD beker tweedehands

Snoopy van een beker. Twintig cent!

The Price is rrrright
Hoog aan de muur hangt een oude schoolplaat met afbeeldingen van wouddieren. “Ja, wel jammer van die vochtplekken aan de zijkanten. Voor vijf euro is ‘ie van jou.” GWTV-partner Danny staat inmiddels met een mintgroene retromok in zijn hand. “Ik heb nog meer van die GGD koppies, maar kan ze even zo snel niet vinden.” Joh. “Maar als je terugkomt, zal ik er nog een paar voor je opzoeken.” Kijk, dat is nou service. Het rondneuzen loont, want uiteindelijk vind ik diep weggestopt de absolute topper van de dag: een brandschone en ongeschonden brandweerwagen van Fisher-Price. Voor 50 cent!

De Baron tweedehands winkel Rotterdam puzzel

Een puzzel waar je minder lang mee bezig bent dan met de 10.000 stukjes in de winkel.

Weet hij zelf eigenlijk wat hij allemaal heeft, vraag ik hem. “Ja hoor,” pocht hij. “Ik weet precies waar alles ligt.” Wijzend naar wat torens ondefinieerbare kledingpakketten: “Er ligt nu ook wat werkkleding dat niet zo hard loopt. Daarmee moet ik binnenkort even op een rommelmarkt gaan staan, dan is er weer wat meer ruimte.”

De Baron tweedehands winkel Rotterdam scharrelaar

Met zo’n stoffige pruik tover je jezelf in een klap om in een swingende Amadeus.

Gaandeweg het gesprek blijkt dat ‘de Baron’ nog een zaak heeft. Dit antikraakpand is slechts een dependance van een enorm tweedehands imperium. “In Rozenburg is mijn andere winkel. Die is precies zo, maar dan veel groter. Honderden vierkante meters.” Onze nieuwsgierigheid is in ieder geval geprikkeld. De Baron besluit triomfantelijk: “Die zaak heet Dumpy. Die naam is van een oud café in de buurt dat ging sluiten. Ik kon de lichtbak overnemen, ja handig toch? En Dumpy is wel toepasselijk.” Ik kan niet anders dan hem groot gelijk geven.

De Baron tweedehands zaak Rotterdam

Blaffende handelaren bijten niet. Of toch…?

De Baron
Van der Takstraat 111 (de Baron resideert sinds 2015 aan de Maaskade 97)
3071 LK Rotterdam
tel. 06-30906477
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑