...

Retro-tic

Gepubliceerd op 19 mei, 2015 door Danny Post

3

Blij dat ik Volkswagen rij

Het Volkswagen-evenement Aircooled Scheveningen was dit weekend weer een groot succes. De eigenaren van maar liefst achthonderd oude Kevers en spijlbusjes parkeerden hun kindjes in lange rijen langs het strand. Wij toeterden uitbundig mee. 

Met dank aan Sharon Hes

Het strand van Scheveningen staat niet bepaald bekend om haar klasse (ik noem een strandtent genaamd Peukie), maar als ik afgelopen zondag de boulevard oploop, gaat mijn hart sneller kloppen. De normaal zo ordinaire betonjungle is getransformeerd tot een grote openlucht showroom van de mooiste Kevers en Volkswagenbusjes. Zo moet het hier in de sixties en seventies uitgezien hebben. De jaren waarin het nog geen doodzonde was om in een bikini of zwemshort van last season langs de vloedlijn te lopen, er werd gepraat in plaats van ge-appt en strandtenten nog eenvoudig voer serveerden in plaats van faux Ibiza-kost.

Aircooled Scheveningen Volkswagen busjes op het strand

Het ijskoude bier staat al klaar.

Scheveningen nostalgie

Toen Scheveningen nog geen Schreeuweringen was.

Aircooled Scheveningen Kevers en meer

Volkswagen is meer dan alleen Kevers en busjes. Soms.

Ons kent onze oldtimer
Voor de Hilversumse Sharon Hes is het de tweede keer dat ze Aircooled Scheveningen bezoekt, vertelt ze me vanuit haar luie klapstoeltje. Toen zij en haar man Marcel vorig jaar voor het eerst in hun Kever naar Scheveningen tuften, beviel dat zo goed, dat ze opnieuw van de partij zijn. Het Volkswagen-evenement, dat zijn naam dankt aan de Volkswagens met luchtgekoelde motoren, is een viering van alles Volkswagen en dé gelegenheid om onbeschaamd met je oude Kever of spijlbus te kunnen pronken. En waar niemand verwilderd met zijn ogen knippert als je zegt dat je al heel lang een dashboard met dagteller voor je T2ab zoekt. Tijdens Aircooled Scheveningen heeft men aan een half serienummer genoeg om exact te weten wat je bedoelt.

Aircooled Scheveningen Volkswagen busjes boulevard

Te koop: vintage koffers om je strandherinneringen in op te bergen.

Aircooled Schevingen Sharon Hes en gezin

Hes-tag Kever. Sharon en Marcel hebben naast hun zoon nog een tweede kindje.

Aircooled Scheveningen Volkswagen busje

Deze kampeerbus glimt van trots bij het horen van alle complimenten.

Aircooled Scheveningen Kevers

Wat ons betreft mag deze beregezellige Keverplaag vaker uitbreken.

Sharon: “Dit evenement oefent op mijn man een enorme aantrekkingskracht uit. Marcel is bezeten van oude auto’s en het opknappen ervan. Kevers, de klassieke VW-busjes, maar ook Karmann Gia’s werken op hem als een magneet.” Ze schiet in de lach. “Ik zeg weleens dat oude auto’s na mij en onze zoon Luuk zijn grote liefde zijn. Tenminste, dat hoop ik dan maar, haha.”

De familie Kever
De Kever waarin ze vanmorgen aan kwamen rijden, is dan ook al de zoveelste, zegt ze. “Marcel raakte op zijn zestiende besmet met het Volkswagen-virus door de Kever van zijn toenmalige vriendinnetje. Die vond hij zo mooi, dat zijn eerste eigen auto een groene Kever uit 1968 werd. Daarna volgde een witte Kever uit 1967. Na de Kevers maakte hij een uitstapje naar een citroengele Karmann Gia uit 1971, een soort plat geslagen Kever met het gepruttel van een Kevermotor. Omdat deze sportauto niet zo handig bleek met een gezin, kwam er uiteindelijk toch weer een Kever. Een Kever cabrio uit 1960 ditmaal. De restauratie ervan duurde ongeveer 3,5 jaar, maar zoals je kunt zien: het was alle moeite meer dan waard.”

Aircooled Scheveningen oranje Volkswagen busje

Stuur kopen?

Aircooled Scheveningen busje Shell logo

In deze Shell-schelp kun je de zee horen ruisen.

Aircooled Scheveningen busjes op een rij

Ineens speelt dat plan om met een stel vrienden in een busje naar Frankrijk te rijden weer op.

Scheveningen badplaats vroeger

Tijdens Aircooled Scheveningen word je teruggeflitst naar een stranddagje in de sixties.

Terwijl Marcel op de achtergrond geanimeerd praat met andere Volkswagen-discipelen, bekent Sharon dat zij voornamelijk vanwege de gezelligheid komt. De combinatie van oldskool Volkswagens en het strand brengen haar in een nostalgische vakantiestemming. Daarin lijkt Aircooled Scheveningen op het VW-strandfeestje Vintage at Zandvoort, dat altijd in april plaatsvindt. “Het is een beetje zoals vroeger toen je met je ouders een dagje naar zee ging. Tijdens Aircooled Scheveningen hangt er een sfeer van peace, love and happiness. Je kunt surflessen nemen, powerkiten, op je gemak struinen langs de kraampjes waar vintage spullen worden verkocht of gewoon lekker onderuit met een drankje. Heel relaxed allemaal. De mensen worden ook heel vrolijk van al die Kevertjes en busjes in pastel- en knalkleuren. Alle eigenaren hebben flink hun best gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen, want het publiek stemt de hele dag op hun mooiste of meest favoriete auto. De bloemetjes, vaasjes, picknicksets, strandstoeltjes en het vintage serviesgoed waarmee ze zijn aangekleed verhogen die retro-feel nog eens extra. Net als de sixties en seventies muziek. Ik kan iedereen deze dag aanbevelen, of je nu een Volkswagen-gek bent of niet.”

En ze Volkswagenden nog lang en gelukkig
Sharon hoeft niet lang na te denken over het hoogtepunt van de dag. Dat wordt het vertrek, hoe vreemd dat misschien ook klinkt. “Rond 17.00 uur vanmiddag is de grote uittocht. Dan rijden alle achthonderd auto’s en bussen in colonne van de boulevard af, met als voorste in de rij een Kever met een witte strik. Die wordt bestuurd door het pastrouwde ‘Keverpaar’ Leon en Romy. Zij hebben elkaar eergisteren het ja-woord gegeven en zijn ook gek van Volkswagens.”

Aircooled Scheveningen muziek

Gezellig! Deze beach boys hadden geen last van het zand in hun instrumenten.

Aircooled Scheveningen huwelijk

Waar Leon en Romy in bed over praten? Je raadt het al!

Aircooled Scheveningen uittocht 2

Daar gaat de Kever-bruid, we zwaaien haar uit.

“Ter ere van hun huwelijk creëren we de langste luchtgekoelde trouwstoet ter wereld. Alle wagens zullen een wit lint aan hun antenne knopen.” Sharons ogen beginnen te glanzen: “Het wordt een spectaculair gezicht.” Als ik ze enige uren later inderdaad en masse zie wegrijden, kan ik haar niet anders dan gelijk geven. Ik heb zelden zo’n blije file gezien.

Zin gekregen om Aircooled Scheveningen ook een keer meemaken? Houd de website in de gaten: aircooledscheveningen.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Blij dat ik Volkswagen rij

  1. Geweldig gedaan mijn complimenten het was ook een topdag 🙂

  2. Pim says:

    Mooi artikel, was een geweldige dag.
    Stond er zelf met een Kever (net twee dagen ervoor gekocht). Volgend jaar ben ik er zeker weer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑