...

Flea your style billentikker-vintage-gene-kelly-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 15 maart, 2017 door Danny Post

0

Pets! Blij met mijn vintage billentikker(s)

Iedereen verdient in zijn leven een goeie pets van een billentikker. Deze chique jasjes, die eerder gedragen werden door sterren als Fred Astaire, Joséphine Baker en Marlene Dietrich, geven je look een laagje oldskool glamour. 

Twee weken terug tufte ik met mijn vriendin Liesbeth weer eens naar de zaterdagverkoop van Emmaus Haarzuilens. Die blijft een van mijn favoriete Nederlandse kringlopen, de medewerkers scharrelen zulke verrassende spullen bij elkaar. Ook nu werd ik niet teleurgesteld. Ik kocht voor 1,75 euro het boek Koning van Katoren dat door Jan Terlouw himself gesigneerd was en voor drie euro een lappenpop uit de jaren vijftig. Vangst van de dag was een ouderwetse billentikker die ik opduikelde in de kledinghal (voor wie Emmaus Haarzuilens nog nooit bezocht: er zijn drie grote hallen). Het chique korte jasje met lange flappen aan de achterkant werd in de jaren zestig of zeventig gemaakt door Peek & Cloppenberg en zat als gegoten. Ik keek in de spiegel, draaide een keer goedkeurend en besloot dat ik hem zou kopen. Te mooi om te laten hangen.

billentikker-emmaus-huwelijk-dior-go-with-the-vlo

Voor de spiegel bij kringloop Emmaus Haarzuilens. Mijn lichtgrijze Dior moet leren om de aandacht te delen.

billentikker-historie-tailcoat-go-with-the-vlo

Voor echte heren kreeg een jas altijd een staartje.

billentikker-gene-kelly-go-with-the-vlo

Singin’ in the Rain deed je in stijl, vond Gene Kelly.

top-hat-astaire-film-billentikker-go-with-the-vlo

Hollywood-legende Fred Astaire kon niet zonder zijn billentikker op de dansvloer.

En zo gebeurde het dat ik nu drie vintage billentikkers in mijn kast heb. Want ja, ik had er al twee. De eerste, een lichtgrijs exemplaar van Christian Dior, kocht ik (ik houd er zo van om het absurd lage bedrag te noemen) voor zeventien dollar bij de tweedehandswinkel Flashbacks Recycled Fashions in San Diego. Zo cool vond ik hem, dat ik er in 2013 in ben getrouwd. De tweede was klassiek zwart en trok ik uit een bak van Listex. En nu heb ik dus nóg een zwarte.

Wapperen in galop
De vroegste billentikkers doken op in de betere Britse kringen van de achttiende eeuw. De jassen waren een manier om het paardrijden te vergemakkelijken. Door de korte voorkant had de drager meer bewegingsvrijheid en zag hij er toch gekleed uit. De billentikker, of tailcoat zoals de Britten hem noemen, evolueerde vanaf de tweede helft van de negentiende steeds meer tot een feestelijk kledingstuk. Bedoeld voor deftige diners, avonden in de opera, balfeesten, bruiloften, doopplechtigheden, de Ascot paardenraces, enzovoorts.

billentikker-pride-and-prejudice-go-with-the-vlo

Dankzij een billentikker kon je probleemloos paardrijden en hadden dames vrij zicht op je broekbobbel.

marlene-dietrich-blonde-venus-billentikker-go-with-the-vlo

Al bewees Marlene Dietrich in de film Blonde Venus dat zulke jasjes vrouwen minstens zo goed stonden.

billentikker-marlene-dietrich-josephine-baker-go-with-the-vlo

Girls will be boys. Marlene in de film Morocco. Joséphine Baker kreeg het er warm van.

morning-coat-billentikker-go-with-the-vlo

De morning coat. Waarom zien we deze bijna niet meer op Nederlandse bruiloften?

De twee bekendste typen billentikkers die we kennen zijn de morning coat (jacquet) en de dress coat (rokjas). De eerste sluit je met één knoopje en valt in een vloeiende lijn weg naar achteren. De tweede heeft meestal alleen sierknopen, draag je open en is aan de voorzijde rechter afgesneden. De dress coat geniet mijn voorkeur. De white tie glamour druipt er vanaf en ik associeer hem met het oude Hollywood. Gene Kelly en Fred Astaire pronkten ermee en ook Joséphine Baker en Marlene Dietrich. Beide diva’s veroorzaakten in de jaren twintig en dertig een sensatie door zo’n typisch mannelijk kledingstuk aan te trekken. En ook nog eens met een bijpassende broek plus een hoge hoed zoals de heren deden. Boy oh boy, wat waren ze sexy.

Hipperdebips
Billentikkers kom je zoals gezegd regelmatig tegen bij de kringloop. Ga eens neuzen bij kringlopen in een kakkineuze of juist boerse en religieuze omgeving. Mijn ervaring is dat je daar sowieso de beste vintage dames- en herenkleding vindt. Mensen bewaren dingen hun hele leven en zijn er veel zuiniger op. Pas na hun overlijden gaat alles naar de kringloop. Kostuums, jurken of blouses die al zestig jaar oud zijn, zien er niet zelden uit als nieuw. Het Gooi is een lekker jachtterrein, evenals de Veluwe, de noordelijke provincies en het diepe zuiden. En sla de kleinere plattelandsplaatsen rond de grote steden niet over. In kringloopwinkel De Paardestal in Berkel en Rodenrijs onder de rook van Rotterdam hangen af en toe prachtige klassieke stukken. Goed zoeken. Ik scoorde er voor een tientje een stokoud smokingjasje.

downton-abbey-tails-billentikker-go-with-the-vlo

Lord Grantham in Downton Abbey: even gestroomlijnd als zijn auto.

billentikker-tailcoat-historie-go-with-the-vlo-2

Het rechter exemplaar is gemaakt van wol en werd in 1939 gedragen door een vrouw met ballen.

laura-dols-trouwjurken-billentikker-go-with-the-vlo

Vintage heaven. De bruidswinkel van Laura Dols. Waarom trouw je niet in maagdelijk billentikkerwit?

tommy-page-vintage-herenkleding-go-with-the-vlo

Tommy Page heeft ook een passende hoge hoed bij je jasje.

Genoeg billentikkers ook in de betere tweedehandskledingboetieks. In de bruidszaak van Laura Dols in Amsterdam hangt er tussen de ruim tweeduizend antieke trouwjurken toevallig net een spierwit exemplaar. Helemaal Marlene Dietrich in Blonde Venus. Zo stijlvol. Een ander adres in Amsterdam waar je altijd wel een paar billentikkers vindt, is de winkel van mijn goede vriend Tommy Page. Hij is gespecialiseerd in vintage en antieke herenkleding. De van oorsprong Britse Tommy vindt het tof dat ik aandacht besteed aan de billentikker. “De tailcoat is echt een classic! Zelden kom je een kledingstuk van vroeger tegen dat zó goed in elkaar zit,” zegt hij. “Zeker in de Victoriaanse tijd waren tailcoats razend populair. Mannen lieten ze meestal maken door een kleermaker. Duur, maar zo’n tailcoat was de investering waard. Het was een edele jas voor de gentleman die rituelen en dresscodes respecteerde.”

Stoer leer of klassiek chique?
Je koopt met een billentikker echt een stukje kledinghistorie, stelt Tommy. Hij heeft er zelf ook meerdere in de kast. “Wanneer ik een bijzondere tailcoat in handen heb, wil ik hem altijd meteen adopteren. Ik beeld me de hele voorgeschiedenis in. In welk jaar gemaakt? Door wie? Voor wie? Waar allemaal gedragen? Muziek, gossip, een lach en een traan… het zit er allemaal in.” En soms zit er nog meer in dat. “Ik zoek altijd voorzichtig naar de verborgen zakken in het tail-pand. Ooit vond ik daar de bijpassende witte handschoenen en zijden sjaal. Een fantastische ontdekking.” Tommy betreurt het dat zulke formele, elegante kledingstukken nog maar weinig worden gedragen in Nederland. “In Groot-Brittannië is een grijze tailcoat in combinatie met een gestreepte broek bijvoorbeeld nog steeds een must tijdens bruiloften. Maar hier…? Nederland gaat prat op zijn moderniteit en ontleent daaraan de vrijheid om formele kleding aan de wilgen te hangen. Spijkerbroeken regeren, terwijl die meer voor tieners zijn. Naar mijn mening blijven te veel Nederlandse mannen hangen in hun kinderjaren als het op hun kleedgedrag aankomt.”

impero-london-all-saints-billentikker-go-with-the-vlo

Moderne billentikkers van Impero London en AllSaints. Kristen Stewart en Halle Berry dragen ze ook.

lili-marleen-rokjasje-feest-go-with-the-vlo

Party like it’s 1929 with Lili Marleen.

billentikker-tailcoat-nieuwe-stijl-go-with-the-vlo-2

Bezaaid met applicaties of clean, Denver Bespoke maakt elke billentikker die jij wil.

the-prestige-goochelaar-billentikker-go-with-the-vlo

Goochelen? Mijn vriendin Debby heeft iets te vaak naar The Prestige met Hugh Jackman gekeken.

Vind je een klassieke billentikker te stijfjes, maar het stijltje wel leuk? Verschillende merken maken nieuwe exemplaren met een modernere look. Impero London en AllSaints (alleen nog tweedehands te koop bij o.a. Theatre of Fashion) gaan voor stoer leer en Denver Bespoke verkoopt eigentijdse versies met militaire of steampunk-invloeden. Geheel op maat gemaakt. Voor mij persoonlijk gaat er echter niets boven de ouderwetse modellen. Hip ze op door ze te combineren met een jeans. Maar dan wel een zwarte, sputtert purist Tommy tegen. “Plus een lakschoentje of zo. Het is ook spannend om er een zwart concertshirt onder te dragen. Ik hou van gedurfde en verrassende combinaties, maar toon alsjeblieft wel een beetje historisch besef.” Tommy blijft erbij dat een billentikker het best tot zijn recht komt in een chiquere omgeving. “Met een Formule 1-auto ga je ook niet over de grachten rijden.” Hij weet de perfecte locatie. “Franz Morschi organiseert in Amsterdam geweldige nostalgische feesten met de naam Lili Marleen. Daar kom je als man zonder tails haast niet binnen.”

Spijtig genoeg ziet in mijn vriendenkring nog niet iedereen de schoonheid van een billentikker. Als mijn vriendin Debby me op Instagram spot in mijn nieuwste aanwinst, merkt ze fijntjes op: “Leuk. Ga je goochelen?” De blonde cultuurbarbaar kan me binnenkort op de stoep verwachten. Dan deel ik in stijl een corrigerende tik op haar billen uit.

 

lili-marleen-feest-billentikker-tailcoat-go-with-the-vlo

Vrouwen mogen met een blote rug naar de Lili Marleen-feesten, maar voor mannen is dat not done.

militair-tailcoat-billentikker-go-with-the-vlo

Voel je je in de militaire versie al gauw Michael Jackson? Ze zijn ook mooi als decoratiestuk.

billentikker-fred-astaire-mode-go-with-the-vlo

Mijn wens: meer billentikkers op straat!

billentikker-titanic-leonardo-dicaprio-go-with-the-vlo

Alleen geschikt voor het circus? Pfff, Leo in Titanic wist wel beter.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑