...

Marktreview Boekenmarkt Dordrecht Zomerpret

Gepubliceerd op 26 juli, 2014 door Danny Post

0

Fully Boeked!

Morgen, op zondag 27 juli, wordt voor de 16e keer de Zutphense Boekenmarkt georganiseerd. Volgende week gevolgd door het mega literaire orgasme dat Deventer heet. Ik kwam onlangs vast in de nerdy stemming op de Dordtse Boekenmarkt. 

To book or not to book? Het is een vraag die de laatste jaren steeds vaker met not wordt beantwoord. In de tijd van i-Pads, i-Phones en i-am-on-Twitter-24/7 kijken mensen verschrikt op als je zegt dat je nog boeken leest. Wat? Léés jij? Het is nog minder shockerend om te zeggen dat je geniet van een avondje crystal meth roken. Gelukkig bestaan er voor fans zoals ik plekken waar boekenwurmen nog ver in de meerderheid zijn: de vele boekenmarkten die iedere zomer overal in Nederland worden georganiseerd bijvoorbeeld. Voor mij begint het seizoen standaard met de grote boekenmarkt in de historische binnenstad van Dordrecht. Met bijna 600 kramen overschaduwt deze populaire markt op de eerste zondag van juli de ’maar’ 55 kraampjes in Zutphen moeiteloos, maar hij schiet toch nog zo’n 270 kramen tekort om de Deventer Boekenmarkt voorbij te streven als grootste boekenmarkt van heel Europa.

Boekenmarkt Dordrecht Theo en Thea

Bijna 600 kramen. Tandjes op elkaar, haviksogen aan en portemonnee open!

Boekenmarkt Dordrecht vintage leesplankje

Aap Noot Me Me Me!

Boekenmarkt Dordrecht erotiek

Van lieve erotiek tot hardcore in your face, er is in honderd jaar veel veranderd.

Boekenmarkt Dordrecht plein

Bibliomania! Alleen op dit plein ben je al een paar uur zoet.

Boekenmarkt Dordrecht pinnen

Met zoveel wereldaanbiedingen blijf je een slaaf van de pinautomaat.

Dordrecht boekenmarkt oude kinderboeken

O la la, de duizend-en-één nacht op z’n Frans.

Toch hebben de markten één ding gemeen, ze worden bezocht door dezelfde incrowd, die overwegend bestaat uit studenten, gezinnen, vrouwen van middelbare leeftijd en zonderlinge (wannabe) professoren. Vooral de laatste twee groepen zijn rijkelijk vertegenwoordigd zie ik bij het verlaten van het treinstation. Je hoeft slechts het gezellig babbelende lint van struise rugzakken, oh zo praktische marktkarretjes en leverkleurige jassen (matchen perfect met de linnen draagtasjes die vanzelfsprekend ook mee zijn) te volgen om rond tien uur ’s ochtends bij de eerste kramen in de Sarisgang aan te komen.

Eat my book, bitch
Daar is de onderlinge solidariteit meteen verdwenen. Vanaf nu is het iedere nerd voor zich. Een vrouw barricadeert zich vijandig voor een kraam die handelt in boeken over de klassieke oudheid. Wat ik ook probeer, ik kom niet om haar enorme zadeltassen heen. Ze heeft duidelijk de afgelopen maanden naar dit moment toegegeten. En als ik het toch waag om haar iets opzij te duwen, transformeert haar korte kapsel tot een geïrriteerd stekelvarken. De aubergine punten dreigen me woedend de ogen uit te steken. Move it Buster, hier ben IK aan het zoeken.

Dordtse boekenmarkt straat

De rugzak is een uitstekend wapen om eventuele concurrenten uit de weg te beuken.

Boekenmarkt Dordrecht oude kaarten

Slechts het geduld om oude kaarten te lezen? Check!

Boekenmarkt Dordrecht ansichtkaart

Eau de Meur. Sommige bezoekers ruiken zo muf als de antieke foto’s die je aantreft.

Dordrecht boekenmarkt schoolplaten 2

In Dordrecht ligt de schoonheid overal op straat.

Boekenmarkt Dordrecht Snark

Ook rond de kraam van Snark krioelde het van de boekenhaaien.

Ik snap haar wel. De grootste aantrekkingskracht van een boekenmarkt is het idee dat je er alles kunt vinden wat je al heel lang zoekt. Of het nu gaat om een laatnegentiende-eeuwse editie van Wuthering Heights of een gesigneerde eerste druk van Minoes, ergens moeten ze zich schuilhouden. En dan is enige concurrentie zeer ongewenst. Maar bij sommige bezoekers wil ik niet eens dichtbij komen. Verschillende mannen zien eruit als een natgeregende uil en ruiken alsof ze al heel lang geen washandje langs hun eigen antiquarische onderdelen hebben gehaald. Hopelijk scoren deze ransapen ergens een naslagwerk over intieme hygiëne vandaag. It would make the world a better smelling place.

Malle Pietje
Ondanks het geëlleboog sprokkel ik een goeie buit bijeen. De truc is om niet meteen bij de eerste de beste kraam los te gaan. De ervaring leert dat je sommige boeken heus nog wel één, twee of drie keer tegenkomt en vaak nog veel goedkoper ook. Een stokoude editie van Pietje Bell die ergens anders voor veertig euro wordt aangeboden, koop ik voor slechts vijf euro bij een vrouw die alle antiquarische kinderboeken tegen bodemprijzen aanbiedt. En ik kan mijn geluk niet op wanneer ik een vroege zwart-wit editie van Suske & Wiske in het vizier krijg. Twee euro, serieus??? Ik reken snel af voordat de verkoper wakker schiet uit zijn delirium.

Dordrecht boekenmarkt straatbeeld

Als je dat ene boek hier niet vindt, vergeet het dan maar.

Suske en Wiske Kuifje boekenmarkt Dordrecht

Kuifje en een antiquarische Sus & Wis, het knokken bij de kraam meer dan waard.

Dordrecht boekenmarkt Superman

Superman en Batman zijn speciaal ingehuurd om dieven af te schrikken.

Boekenmarkt Dordrecht Marilyn Monroe en Tom Poes

Stoeipoes of Tom Poes?

Dordrecht boekenmarkt stempels

Ook een goeie deal: deze houten stempels.

Boekenmarkt Dordrecht Bardot

Brigitte Bardot en Zwarte Piet. Allebei bejubeld en verguisd.

Beste deal is een origineel menu van het art deco passagiersschip Nieuw-Amsterdam. Ik mag hem gratis meenemen vanwege enkele vochtplekjes. “Die is toch onverkoopbaar”, zegt de vriendelijke verkoper terwijl ik het menu snel in mijn tas stop. Lekker, des te meer geld hou ik over om verderop talloze oude foto’s en een stapeltje pulpromannetjes van de Amerikaanse misdaadauteur Carter Brown te kopen.

Bibliofielengebabbel
De leukste activiteit op een boekenmarkt is zoals altijd het afluisteren van de gesprekken. Of het nu gaat om de vereenzaamde intellectuelen die de handelaren vervelen met hun eindeloze monologen over de farao’s van Egypte, omdat ze dolgelukkig zijn dat ze ein-de-lijk weer eens met iemand kunnen praten of het gereutel van verzamelaars onder elkaar (er bestaat zelfs een Biggles Association, who knew?), men raakt niet uitgekletst. “Weinig bloemenboeken vandaag”, merkt een vrouw uiterst verwonderd op. Alsof de hele wereld net als zij bezeten is van flora en fauna. Maar dat vind ik tegelijkertijd ook de charme van deze markt. Iedereen mag vandaag vrijuit zijn of haar nerdy interesse vieren en niemand veroordeelt elkaar. Het is de openlucht Tindr voor verzamelaars. Zodra men een mede-verslaafde van Victoriaanse insectenboeken of Bulgaarse bijbels bespeurt, vliegt men deze huilend om de hals. Eindelijk niet meer alleen!

Dordrecht boekenmarkt iedere interesse

Krijg je het warm van scheepvaartboeken? Snel last van een botanisch orgasme? Schaam je niet!

Boekenmarkt Dordrecht Biggles association

De Biggles Association heeft vast kantoren over de hele wereld.

Boekenmarkt Dordrecht Donald Duck

Een zwaar boek over de nazi-jaren poets je af met een luchtige jaargang Duckies.

Boekenmarkt Dordrecht Hollywoodsterren

Niet te hard in knijpen, boeken hebben een ziel hoor.

Boekenmarkt Dordrecht meisjes

Het meisje dat op de maan wachtte en het meisje dat de hele wereld haar sterretje toonde.

Grappig: sommige mensen praten over de boeken alsof ze van vlees en bloed zijn. Zo dweept de man achter een kraam met Hollywoodboeken over een dik koffietafelboek: “Prachtig is ie hè? Hij heeft helaas alleen wat probleempjes met de rug. Zo naar.” Nog even en hij biedt intense fysio of zelfs een herniaoperatie voor de stoffige patiënt aan. Maar dat is dan ook waar het vandaag allemaal om draait: de liefde voor boeken en het gedrukte woord. Overal op het Statenplein zie ik mensen lezen in hun aankopen. Respectvol raken ze de oude kaften aan. Fuck de e-reader, boeken moet je kunnen ruiken én voelen.

Uitgelezen winkeltip
En hebben je partner of vrienden wel iets met vintage, maar minder met boeken? Dan kunnen ze gewoon mee, want op deze dag openen ook de vele antiek- en rommelwinkeltjes van Dordrecht hun deuren. De meeste bevinden zich in het gebied rond de Voorstraat en Wijnstraat. Wip tussendoor eens binnen bij Buku & Kopi, Pandora en Pandorus of Wonen in de Winkel. Met name Pandora is zo enorm en staat zo vol, dat een vriendin die klaagt over je gedraal bij iedere kraam er moeiteloos een paar uurtjes geparkeerd kan worden.

Boekenmarkt Dordrecht antiek

Niet zo’n boekenwurm? Langs de route verwelkomen vele antiekwinkels je graag.

Boekenmarkt Dordrecht antiek en brocante

Brocante regeert in de kleine straatjes van Dordrecht.

Dordrecht antiekwinkels

In de antieklabyrinten van Pandora en Pandorus kun je jezelf compleet verliezen.

Boekenmarkt Dordrecht brug

Het loont om deze boekenmarathon helemaal uit te lopen.

Boekenmarkt Dordrecht lezende mensen

Sssssst!!! Hier wordt gelezen.

Dordrecht boekenmarkt schilderij

Verrijk je geest en boekenkast in Dordt, je hebt zeker weten een topdag!

Al hebben de meeste hardcore boekenwurmen geen tijd voor zulke antiekfratsen. Zij moeten door. Een vader inloopt innig gearmd met zijn puberdochter. Ze mag nog één boek van hem uitzoeken. “Al heb je tot nu toe hele goede titels gevonden”, zegt hij op leraren-toon. “Dit is wat ik bedoelde met klassiekers. Sommige boeken neem je heel lang mee in je leven.” Ik kan niet anders dan hem gelijk geven. De grootste wijsheid komt echter ’s middags van twee jongens. Wanneer de één vraagt of ze verder zullen gaan, antwoordt de ander: “Nee, beter van niet. Dat is veiliger voor mijn portemonnee.” Ik beschouw zijn woorden als een teken dat het ook voor mij tijd is om de geldkraan dicht te draaien. Genoeg geshopt. Tijd voor een terrasje.

Dordtse Boekenmarkt (elke eerste zondag van juli): dordtseboekenmarkt.nl.

Zutphense Boekenmarkt (elke laatste zondag van juli): boekenvreugd.nl.

Deventer Boekenmarkt (elke eerste zondag van augustus): deventerboekenmarkt.nl.

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Fully Boeked! Danny Post
Classic lit
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑