...

Vlo lit de-slegte-rotterdam-boekenmarkt-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 6 oktober, 2016 door Danny Post

0

Boekhandel De Slegte keert terug naar Rotterdam

Aanstaande zaterdag opent De Slegte een nieuwe vestiging in Rotterdam. De boekhandel, die enkele jaren terug uit het straatbeeld verdween, maakt een flitsende comeback. En dat vlak naast de leukste boekenmarkt van de havenstad. Combi-uitje!

Vorig jaar werd er al een vestiging in Leiden geopend en nu is Rotterdam aan de beurt. In de Hoogstraat, pal tegenover de Markthal, kom je vanaf zaterdag 8 oktober weer de naam De Slegte tegen. Ik ben er blij om, want ik heb de keten waar je tweedehands en ramsj-boeken kon kopen altijd gemist. Ik kwam er graag om tussen de fotoboeken en oude Engelse romans te snuffelen. Toen de keten in 2013 samenging met de Selexyz-boekhandels en de nieuwe naam Polare kreeg, vond ik dat zo’n stomme zet. Dat de boel een jaar erna klapte en failliet ging, verbaasde me dan ook niets. De Slegte had gewoon lekker zichzelf moeten blijven.

de-slegte-rotterdam-hoogstraat-go-with-the-vlo

De nieuwe De Slegte Rotterdam. Niet langer aan de Coolsingel, maar voortaan in de Hoogstraat.

de-slegte-rotterdam-boeken-go-with-the-vlo

De dino onder de boekhandels is er weer. Leu-euk!

mark-twain-de-slegte-rotterdam-go-with-the-vlo

Vanaf zaterdag 8 oktober kun je jezelf ouderwets verliezen tussen alle tweedehands boeken.

Dat De Slegte nu uit het graf herrijst, hebben we te danken aan de voormalige eigenaar van de boekhandels, Jan Bernard de Slegte. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt om de keten nieuw leven in te blazen. In België zijn er vier vestigingen en vanaf zaterdag heeft Nederland er dus twee. En dat moeten er wat Jan betreft nog heel veel meer gaan worden. De steden Den Haag en Amsterdam staan hoog op zijn verlanglijstje.

De Slegte en de Goede boekenmarkt
Rotterdam heeft een zeer speciale betekenis voor De Slegte, want daar begon het rond 1908 allemaal. Grondlegger Johannes (Jan) de Slegte (1871-1945) werkte aanvankelijk in Rotterdam als lantaarnopsteker, waardoor hij overdag tijd had om er iets bij te doen. Dat werd een handeltje in tweedehands boeken. Hij startte met een karretje in de Burgemeester Roosstraat en dat ging zo goed dat hij midden jaren dertig al vier winkels had in de havenstad. Erna zou de keten geleidelijk uitbreiden naar de rest van Nederland.

de-slegte-boekenmarkt-rotterdam-go-with-the-vlo

Ik ging altijd naar De Slegte voor Amerikaanse pulpdetectives en Britse murder mysteries.

rotterdam-boekenmarkt-go-with-the-vlo

Naast de winkel vind je op dinsdag en zaterdag een geweldig boeken- en platenmarktje.

platenmarkt-rotterdam-wijde-kerkstraat-go-with-the-vlo

Daar liggen zulke mooie dingen voor weinig. Koopjeswalhalla!

De ondergang van zijn kindje in 2014 had Johannes vast pijn gedaan en daarom is het mooi dat zijn verre nazaat Jan zich zo hard maakt voor deze doorstart. Op dit moment wordt er flink gebuffeld om alles voor de opening gereed te krijgen. Ik ben ontzettend nieuwsgierig en loop zeker even binnen. Mocht je ook gaan: in de Wijde Kerkstraat, vlakbij de nieuwe De Slegte-winkel, is elke zaterdag en dinsdag een goede boekenmarkt. Ik heb daar al zoveel fantastische tweedehands (en spotgoedkope) romans vandaan gehaald. Téveel vindt mijn man Evren. Overal in ons huis staan boekentorentjes en hij moppert steeds vaker. Ik wilde gaan minderen, maar door De Slegte wordt dit een probleem voel ik al. Oh well, ik beroep me gewoon op overmacht.

Het spiksplinternieuwe filiaal van De Slegte opent aanstaande zaterdag 8 oktober om 10.00 uur. Het adres is Hoogstraat 141 Rotterdam. Online bestellen kan natuurlijk ook: deslegte.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑