...

Vlo lit De Slegte Amsterdam Vijzelstraat go with the vlo

Gepubliceerd op 3 maart, 2019 door Danny Post

0

Boekhandel De Slegte komt terug naar Amsterdam

De Slegte duikt na zes jaar weer op in Amsterdam. De boekhandelketen betrekt het oude pand van muziekwinkel Dirk Witte in de Vijzelstraat. Medio april is de opening. 

Tot 2013 had De Slegte een enorm pand in de Kalverstraat. Voor mij een vaste stop wanneer ik in Amsterdam was. Maar toen stortte alles in elkaar. Door financiële problemen hadden de eigenaren De Slegte in 2012 moeten verkopen aan investeringsmaatschappij Procures en dat liep uit op een drama. Procures voegde de boekhandels samen met de Selexyz-boekhandels in hun portfolio en gaf ze de duffe nieuwe naam Polare. Om een pijnlijk verhaal kort te houden: de bankiers van Procures wisten totaal niet hoe je een boekhandelketen moest runnen en Polare ging al in 2014 failliet. De naam De Slegte verdween hiermee uit het Nederlandse straatbeeld.
De teloorgang deed oud-eigenaar Jan Bernard de Slegte zo’n verdriet dat hij besloot om De Slegte uit het graf te laten herrijzen. Hij kocht eerst de merknaam en de acht winkels in België (waarvan er nog vier over zijn) en richtte zijn blik erna op Nederland. In 2015 opende hij een nieuw filiaal in Leiden, in 2016 één in Rotterdam en nu is Amsterdam aan de beurt.

Amsterdam De Slegte Vijzelstraat keert terug go with the vlo

Het gat dat Dirk Witte achterliet, wordt gelukkig opgevuld door een oude bekende.

De Slegte Amsterdam tweedehands Carter Brown Judas Holleeder go with the vlo

Of je nu houdt van oude of nieuwe moordverhalen, De Slegte heeft ze in huis.

De Slegte Rotterdam opening go with the vlo

De opening van de nieuwe Rotterdamse vestiging in 2016. Ik ben hier weer wekelijks te vinden.

De Slegte vond onderdak in het pand van de bekende muziekzaak Dirk Witte. Deze verkaste na ruim zestig jaar naar Utrecht, omdat eigenaar Barry Witte genoeg had van de pretparksfeer in de Amsterdamse binnenstad. Het dubbele pand in de Vijzelstraat wordt ingrijpend verbouwd. Verwacht een echt De Slegte-filiaal met de traditionele pijlers ramsj, tweedehands en antiquarisch. In principe is de opening half april, maar het kan ook eind april worden.
Jan Bernard de Slegte pakt de wedergeboorte van zijn kindje uiterst voorzichtig aan. “Het is een combinatie van een webshop en een paar echte winkels,” vertelde hij aan Het Parool. “We willen laten zien dat we er nog zijn. Misschien komt er nog een zaak bij in Utrecht. Maar we focussen nu eerst op Amsterdam.”

Houd voor de exacte openingsdatum van het Amsterdamse filiaal de Facebook-pagina van De Slegte in de gaten: boekhandelDeSlegte. Online boeken bestellen kan via deslegte.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑