...

Flea your style

Gepubliceerd op 9 december, 2017 door Danny Post

1

Bling voor onder de boom

Cadeaustress? Neem een kijkje in de webshop Bonbijou van Bonica Zijlstra. Zij verkoopt de fraaiste antieke en vintage sieraden uit de periode 1860-1980.

Het zijn drukke weken voor Bonica Zijlstra. Met de kerst in zicht zoeken veel mensen naar iets unieks om aan hun geliefde te geven. En dan komen ze al gauw uit bij haar webshop Bonbijou. “Ik verkoop allerlei soorten sieraden: antiek tot en met vintage, van 1860 tot en met 1980, kostbaar met diamanten of grappig van vorm en helemaal niet kostbaar. Biedermeier, jugendstil, art deco of gewoon kitsch, het is bij mij allemaal te vinden. De vintage sieraden zijn afkomstig uit de periode 1930-1980. Ze werden vooral gemaakt om de minder bedeelden, die geen geld had hadden voor peperdure juwelen, ook wat glans en glitter in hun leven te geven.”
De webshop is een labour of love voor Bonica, die van oorsprong kunsthistorica is. Ze is zelf een groot fan van zulke sieraden. Al ontstond de liefde voor oude bling relatief laat, vertelt ze. “Als meisje speelde ik veel buiten: ik klom in bomen, bouwde hutten en was altijd bezig met het ‘formeren’ van de meest uiteenlopende clubjes. Op de middelbare school was paardrijden mijn grote hobby. Ik had niks met sieraden! Mijn moeder daarentegen was er dol op. Zij werd door mijn vader regelmatig op haar verjaardag verrast met mooie sieraden in prachtige doosjes.”

bonbijou-lisner-juwelier-sieraden-vintage-go-with-the-vlo

Flonker er tijdens het kerstdiner op los met deze set van Lisner.

bonbijou-vintage-ringen-go-with-the-vlo

Skip de gewone juwelier. In de webshop Bonbijou vind je veel uniekere sieraden.

bonbijou-vintage-sieraden-bonica-zijlstra-go-with-the-vlo

Bonica staat soms ook op markten met haar glimmers.

bonbijou-vintage-sieraden-ketting-go-with-the-vlo

En fijn: het meeste is zeer betaalbaar.

bonbijou-vintage-zilveren-armband

Een vintage zilveren armband om te zoenen.

bonbijou-kerstsieraden-go-with-the-vlo

Een broche in de vorm van een kerstkrans of kerstboom? Ho ho ho, die verkoopt Bonica ook!

“Eigenlijk is mijn belangstelling voor vintage en antieke sieraden pas gewekt nadat mijn moeder in 2000 overleed. Haar sieraden werden verdeeld en opeens bekeek ik ze met hele andere ogen: als kunstwerkjes die een bepaalde sfeer of herinnering met zich meebrengen.” Bonica sloeg flink aan het verzamelen. “Ik bezat op een gegeven moment zoveel ringen, broches, oorbellen, armbanden en kettingen dat ik ze onmogelijk allemaal zelf nog kon dragen.” Geleidelijk ontstond bij haar het idee om in de verkoop van oude sieraden te gaan. In 2011 startte ze haar webshop Bonbijou en die loopt nu als tierelier. “Ik vind het ontzettend leuk wanneer ik merk dat mijn enthousiasme overslaat op de kopers. Je deelt een passie.”

Diva’s dragen Trifari
Bonica speurt continu veilingen, rommelmarkten, beurzen en internet af. “Het liefst in Engeland, maar ook in België. In Waterloo heb je bijvoorbeeld iedere zondagochtend een enorme rommelmarkt. Echt een belevenis om daar rond te kijken. Vriendinnen die in het buitenland wonen, zoeken ook mee. Hoe ik selecteer? Simpel. Ik stel mezelf altijd de vraag: zou ik dit zelf willen dragen? Vind ik het mooi, kleurrijk of opvallend artistiek?” Wat staat er nog op Bonica’s verlanglijstje? “De Scandinavische sieraden van Marius Hammer en David Anderson! Hun ontwerpen zijn schitterend. Maar helaas ook moeilijk te vinden en erg prijzig. En als je betaalbaardere exemplaren tegenkomt, zijn die meestal beschadigd.” Ze lacht. “Sommige mensen vinden het maar raar dat ik op ‘sieraden van dode mensen’ val. Daar hangt toch een verkeerde energie omheen? Nou voor mij niet, ik word er juist vrolijk van.”

vintage-sieraden-bonbijou-go-with-the-vlo

Ook de advertenties van oude sieraden zijn om door een ringetje te halen.

bonbijou-camee-vintage-go-with-the-vlo

Je kunt bij Bonica altijd een zoekopdracht neerleggen. Ze helpt je graag.

bonbijou-vintage-sieraden-monet-go-with-the-vlo-2

Subtiele stukken, dramatische stukken, Bonbijou heeft ze allemaal.

trifari-juwelier-new-york-vintage-sieraden-go-with-the-vlo

Trifari was vooral in de jaren veertig en vijftig ongelooflijk populair.

bonbijou-trifari-kerst-vintage-sieraden-go-with-the-vlo

Parkeer Bonbijou stiekem in de favorieten van je liefje zodat hij weet waarmee hij je stocking moet vullen.

bonbijou-twinkle-trifari-vintage-sieraden-go-with-the-vlo

Deze set ontwierp Alfred Philippe in 1952 voor Trifari. Gorgeous.

Extra opgetogen is Bonica over de hierboven afgebeelde set van de Amerikaanse juwelier Trifari, bestaande uit een collier, broche en oorclips. Hij werd in 1952 ontworpen door de bekende designer Alfred Philippe die eerder voor Cartier en Van Cleef & Arpels werkte. “Gustavo Trifari was een Italiaanse edelsmid die emigreerde naar de Verenigde Staten en daar in 1910 met zijn oom een sieradenbedrijfje begon. Trifari maakte naam toen Alfred Philippe er in de crisisjaren aan de slag ging. Bij Trifari kreeg Philippe alle ruimte om te experimenteren. Dat kon ook, omdat de materialen die hij gebruikte veel minder kostbaar waren dan bij zijn vroegere werkgevers. Zijn ontwerpen waren fraai, goed gemaakt en toch betaalbaar.”
Bonica vraagt 155 euro voor de set. “Hij is bijzonder omdat hij compleet is en nog in uitstekende staat verkeert. De naam is ‘Twinkle’, zeer toepasselijk voor deze feestmaand.”

Bekijk alle sieraden die Bonica Zijlstra momenteel te koop aanbiedt op bonbijou.nl. Een korte versie van deze tekst verscheen vandaag in Volkskrant Magazine waarin ik elke week bijzondere objecten en adressen deel.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑