...

MCB

Gepubliceerd op 25 november, 2014 door Marie-Cecile Beniers

1

Boulevard of kringloop dreams

Zo’n beetje iedere grote stad heeft wel een meubelboulevard. Maar waarom geen kringloopboulevard? In Alkmaar kwamen ze op dit briljante idee. Maar pas op: een overdosis ligt op de loer.

Hoe de hel eruit ziet? Als een grote meubelboulevard. Om op je vrije zaterdag als een kudde schapen langs lederlook bankstellen sjokken (bèhhh, wat zijn ze mooi hè? Nou, bèhhh), we laten onszelf nog liever zes weken eenzaam opsluiten met de greatest hits van René Froger op repeat. Maar de kringloopboulevard in Alkmaar, daar mag je ons vanaf nu altijd voor wakker maken. Als enige gemeente van Nederland heeft de kaasstad niet één, niet twee, niet drie, maar vier kringlopen naast elkaar zitten.

Kringloopwinkel Alkmaar eerste

Zo vrolijk als de buitenkant is, zo nurks is het personeel.

Kringloop Alkmaar niet goedkoop dollartekens

Dit hondje weet: met die belachelijk hoge prijs krijg ik nooit een nieuw baasje.

Alkmaar-kringloopoverzicht

En dit is alleen nog het begin…

Het concept is zo simpel. Kluster de kringlopen binnen een stad op één plek en je creëert een vintage walhalla. Bizar dat nog geen andere stad op dat geniale idee is gekomen, denken we wanneer we op een regenachtige maandagmiddag de Zijperstraat in Alkmaar binnenrijden. We zijn getipt door Margriet Brouwer van The Postcard Asylum. Volgens haar is het hier he-le-maal te gek. We zijn blij dat we hebben geluisterd.

Prijs je rijk
Terwijl de regen hard op de auto tikt, breekt voor ons de zon door: Kringloopwinkel Alkmaar. De eerste kringloop in de rij van vier is een huge warenhuis. In totale verwondering waaieren we uit over de diverse ruimtes die zijn verdeeld over twee zalen en twee verdiepingen.

Alkmaar-kast

De prijskaartjes jagen ons jammer genoeg op de kast.

Kringloop-Alkmaar-serviesgoed

Tweedehands kop zoekt leuke schotel om samen oud te worden.

Prijs je je als kringloopshopper vaak gelukkig wanneer je twee, misschien drie mooie meubels aantreft, hier volgen de prachtexemplaren elkaar in rap tempo op. Een linnenkast, sixties theewagentje van bamboe en als kers op de vintagetaart zelfs een heuse designklassieker als de mimiset van Brabantia. Helemaal mooi is dat de drie bijzettafeltjes met aangehechte leren lectuurbak maar 25 euro kosten! Terwijl de set in vintage designwinkels soms voor enkele honderden euro’s over de toonbank gaat.

Alkmaar-mimi

Een mimiset van Brabantia! Puntgaaf! Voor maar 25 euro!

Alkmaar-bamboe

Kringloop Alkmaar is een tikje bamboozled.

Voor de rest rekent dit giga tweedehands imperium echter ambitieuze prijzen. De boeken die we meepakken op de rijk gesorteerde boekenafdeling kosten stuk voor stuk zo’n vier euro. Zelfs voor de strips van He-Man (“I have the pooooowerrrr!”), die bij een andere kringloop twintig cent zouden kosten, worden één euro per stuk gevraagd. We wagen het niet om af te dingen. Die neiging is bij binnenkomst al meteen de kop ingedrukt. In pinnige beschrijving hangt bij de voordeur een bordje dat men hier van afdingen niet is gediend. En eigenlijk is hiermee de toon al gezet. Want om heel eerlijk te zijn, net zoals de prijzen is ook het personeel niet echt vriendelijk. Tijdens het afrekenen is de man bij de kassa ronduit nurks.

Kringloop Alkmaar Danny's buit

Danny ging met deze aankopen weer buiten zijn boekje.

En als we de volgende dag terugbellen voor de prijs van een ledikantje, worden we op z’n zachtst gezegd bot te woord gestaan. De meneer aan de andere kant van de lijn wil niet kijken naar de prijs (terwijl we kunnen beschrijven waar het ledikantje precies staat en we willen ook best een dag later terugbellen). Zijn ‘advies’: kom zelf maar kijken naar de prijs. Wanneer we hem uitleggen dat het voor ons best een eindje rijden is, krijgen we het dodelijke antwoord: “Maar dat kan mij toch helemaal niks schelen?!” Auw! Misschien een stoomcursus klantvriendelijkheid in het kerstpakket van enkele medewerkers stoppen?

Over de KOOK
We rukken onszelf weg, want we moeten door naar buurman KOOK. En wat blijkt? Daar is de sfeer stukken gemoedelijker. Wat een warm bad vergeleken met die stugge buurman. Opgedeeld in diverse afdelingen die ieder worden gerund door veelal bejaarde vrijwilligers is KOOK duidelijk het lievere broertje van Kringloopwinkel Alkmaar. Dropjes bij de kassa, schattige krabbels bij de koopwaar (‘Bruin is het nieuwe zwart’) en enkele bezoekers die op klompen lopen, kneuteriger kan bijna niet.

Alkmaar-briefjes

Kattenbelletjes waar we vrolijk van worden.

Alkmaar-beha

Als tweedehandsfreaks kennen we maar weinig ‘dont’s’. Lingerie is daar eentje van.

Kringloop KOOK kneuteren

Deze klant voelt op z’n klompen aan: hier ga ik scoren!

Kringloop KOOK boeken

De één dook onder voor de nazi’s, de ander voor de paparazzi.

Kringloop KOOK stelen

Die lieve vrijwilligers van KOOK bestelen? Ben je helemaal van de pot gerukt?!

Een vrijwilligster bij de kledingafdeling zwelt op van trots als ze vertelt over de stichting, die nu alweer 45 jaar bestaat. “KOOK is een begrip in Alkmaar. Alle opbrengsten gaan naar kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Het is zo ontzettend gezellig om hier te werken.” Maar ook om te shoppen. Na een kleine stop-over op de speelgoedafdeling verliezen we onszelf compleet in de serviezenhoek. Wat is er veel! En vooral: wat is het aanbod goed! Verschillende complete serviezen die er echt erg leuk uitzien. Terwijl we staan te wikken en wegen over een de aankoop van een nieuw servies (wordt het een kleurtje of een printje?) worden we ruw uit onze keramiekdroom geschud door een stem die uit de speakers galmt. “Lieve mensen, het is bijna drie uur en dat betekent dat wij gaan sluiten. Wij verzoeken u vriendelijk uw bezoek af te ronden.” Wat blijkt? KOOK is maar beperkt open, op maandag en woensdag, plus de eerste zaterdag van de maand, en dan ook nog maar van tien tot drie. Dámn! Maar we komen hier net op gang! We hebben de stoffenafdeling nog niet bezocht, de meubels, de boeken. We. worden. GEK!

Alkmaar-blauw

We liepen een blauwtje bij deze heerlijke dekschalen en stoelen.

Alkmaar-schoolprentje

Zoveel vriendelijkheid onder één dak: dat verdient een bloemetje.

Alkmaar-stofjes

Deze kringloopwinkel stoffig? Jazeker!

Als een dolle zetten we de borden terug op hun plek en gaan we elk een andere weg. Verdeel en heers. Vanuit haar ooghoek spot Marie-Cecile een hele partij geweldige stoelen (één euro per stuk, we herhalen: één euro per stuk), maar ze haast zich naar de kleding- en stoffenafdeling. Ook die stelt niet teleur. Lieve seventies bloemengordijntjes, mooie retro kussensloepen. Keurig gestreken en gestapeld. So many things, so little time. We weten nog een beetje te rekken, maar een paar minuten na drie worden we er toch echt via de personeelsuitgang uitgeveegd. Damn!

Van de ratten besnuffeld
We balen dat ons heerlijke KOOK-bezoekje zo abrupt is afgebroken, maar misschien is het maar beter, zo praten we onszelf moed in. Er wachten immers nog twee kringlopen. Rataplan is de volgende in de rij. Het is grappig om te zien dat meer mensen van de ene naar de andere winkel hoppen. Met een vrouw, die zich ook haast naar de volgende shop-stop, jammeren we nog even over ons KOOK-deceptie. “Maar Rataplan is ook echt wel aardig hoor,” probeert ze ons op te beuren. Hm. Wij zijn namelijk bekend met het filiaal in Haarlem en niet echt fan. De naam Rataplan klinkt gezelliger dan de winkels zijn. En dat blijkt ook hier in Alkmaar weer. Wat ons tegemoet komt op de knaloranje vloerbedekking stemt ons niet supervrolijk.

Alkmaar-rataplan-overzicht

Rataplan Plaza: klinkt superleuk. Is het niet.

Alkmaar-FP

25 of 30 euro neertellen voor een vintage Fisher-Price? Nee dank u.

Alkmaar-TV

Mediamarkt, is it you?

Alkmaar-fashion

Voor de kringloopfashionista. Retro moonboots met bijpassende it-bag.

We snellen meteen naar de vitrinekast (want vintage Fisher-Price), maar als we ontdekken dat voor een autootje met aanhangwagentje vijfentwintig euro wordt gevraagd, weten we: echt waardevolle koopjes gaan we hier niet vinden. De meubels zijn niet interessant en/of overpriced, de boekenafdeling is cute, met prachtige sixties paperbacks en een oude druk van Het Kleine Huis op de prairie, en de kledingafdeling…. Tja… los van een paar retro snowboots is het hier saai. Oude veelal verwassen meuk van ‘topmerken’ als Kreymborg of merkloze massaproductie.

Kringloop Rataplan spionagecovers

Met zulke fraaie sixties covers moet de ontlezing toch te stoppen zijn?

Alkmaar-poef-nachtkastje

Na de belachelijke prijs van 92 euro, mag het nachtkastje nu voor de helft weg. Toe maar.

Alkmaar-naaimachine

Eindelijk een leuk kastje, is het niet te koop.

Kringloop Rataplan nepschilderij

Kitschkunst. Zou Rataplan ook het schilderij De verre achternicht van het meisje met de parel hebben?

Een beter humeur krijgen we van de galerij der groten: een wand met de meest mislukte amateurwerkjes. Zo heeft een wannabe Rembrandt geprobeerd een meesterwerk na te schilderen. Zelf super tevreden met het eindresultaat stak hij een ansichtkaart van het origineel tussen de lijst van zijn interpretatie. Het effect is te melig voor woorden. Een vrouw ziet ons lachen en zegt. “Hij deed zijn best. Je wordt er in elk geval vrolijk van.” Ze blijkt een regelmatige klant: “Het is hier niet altijd even goed, maar eigenlijk vind ik altijd wel iets. Mijn hele huis is ingericht met spullen van de kringloop.” Vandaag zoekt ze lijsten. Want Rataplan is scherp geprijsd. Tja, dat dan weer wel.

Klein maar fijn
Last but not least is Loodz 15. De benjamin van het stel, want net geopend. Op het eerste gezicht niet veelbelovend en we zijn inmiddels aardig moe van alle spullen en indrukken. Toch blijkt wat rondscharrelen te lonen, want de kleinste winkel in dit rijtje is in oude koffers en meubels. Zo worden we verliefd op de antieke wieg die hoog tegen de meur staat.

Kringloop Loodz 15 facade

Loodz 15 is het groentje van de kringloopboulevard.

Alkmaar-retrobaby

Loodz 15: voor alle retro-mama’zzzz.

Alkmar-koffers

Met welke duik je de koffer in?

Kringloop-Loodz15-van-de-wieg-tot-het-graf

Welke vintagefreak met groene vingers neemt deze bloemen eens onder handen?

De krakkemikkige houten fauteuil met bloemenprintzitting maakt de meubelhersteller in ons wakker. Hier zouden we iets heel moois van kunnen maken. En als we toch eens de ruimte zouden hebben voor het bureautje dat we zien. Bij het verlaten van de zaak zien we ineens nog een te gek kastje wat we eerder compleet over het hoofd hebben gezien. Als we de vriendelijke eigenaresse complimenteren, zegt ze dat ze nog maar net bezig zijn. “We zitten hier pas een paar maanden, dus we zijn nog steeds druk bezig om er wat moois van te maken.”

Alkmaar-Milaan

Terug naar Milaan voor een stijlinjectie? Helemaal niet nodig!

Kringloop Loodz15 schooltas

Bijna elke middelbare scholier liep in de jaren ’80 met zo’n tas.

Alkmaar-buro-kast

Op de valreep maakten we nog kennis met deze knapperds.

Kringloop Loodz15 interieur

Loodz 15: liefde op het tweede gezicht.

Alkmaar-boeken

En ja, net als op een meubelboulevard is er voldoende parkeerruimte.

Wij zien zeker de potentie van Loodz 15 en om good old Barry Stevens te quoten: blijf vooral doorgaan! In ieder geval is het een slimme zet van haar om aan te sluiten bij deze kringloop boulevard. Met meer kringlopers op de vierkante kilometer wordt een bezoekje zoveel aantrekkelijker. Hoewel kringloopshoppen topsport is, mogen hier wat ons betreft nog meer kringlopers worden geopend. Een beter dagje kunnen we ons (bijna) niet voorstellen. Planning is wel belangrijk, aangezien niet alleen KOOK maar ook Loodz 15 (maandag, woensdag en zaterdag van tien tot vier) speciale openingstijden hanteert. Even checken op hun sites dus en een fijn dagje kringlopen is gegarandeerd. Nu hopen dat meer gemeenten dit voorbeeld volgen.

Kringloopwinkel Alkmaar
Zijperstraat 30
1823 CX Alkmaar
Tel. 072-5205050
kringloopwinkelalkmaar.nl

KOOK
Zijperstraat 36a
1823 XC Alkmaar
Tel. 072-5117891
kook-alkmaar.nl

Rataplan
Zijperstraat 46-48-50
1823 CX Alkmaar
Tel. 088-8282720
rataplan.nl

Loodz 15
Zijperstraat 15
1823 CX Alkmaar
Tel. 06-31198010
loodz15.nl
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Boulevard of kringloop dreams Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.8


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Boulevard of kringloop dreams

  1. Jim says:

    zeker een leuk gebeuren..

    alleen met de eigenaren / winkelpersoneel van “de kringloop winkel” groen wit logo, is het oppassen.. ze verhogen de prijzen van de spullen die je hebt uitgezocht.. en als je daar iets van zegt word je door de grootste bedreigd. Of je nu 70+ bent of niet dat maakt hen niet zoveel uit blijkbaar. ze “begeleiden” je naar buiten en nemen daar een (semi) bokshouding aan..

    geen fijne ervaring.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑