...

Vlo travel Alameda Point Antiques Faire Amerikaanse vlag

Gepubliceerd op 17 augustus, 2014 door Danny Post

Californi-ja!

De Alameda Point Antiques Faire behoort tot de tien beste vintage markten van de Verenigde Staten. Alleen daarom al een tripje naar Californië waard.

‘One of the best fleamarkets in the U.S.’, ‘the largest antiques show in Northern California’,  als het op de Alameda Point Antiques Faire (ook wel Alameda Flea Market) aankomt, regent het superlatieven. Wie in Californië woont of er vakantie viert, mag een bezoek aan deze antiek extravaganza eigenlijk niet overslaan. Zo nieuwsgierig was ik na alle verhalen, dat ik in 2011 mijn vakantie naar Californië expres zo plande, dat er een eerste zondag van de maand tussen zat. Want de Alameda Flea vindt maar een keer per maand plaats, meer niet.

Alameda Antiques Point Faire junk sell

Je kunt er maar beter eerlijk over zijn.

Sesam, open u
Ik kreeg geen spijt. Toen ik en mijn man vroeg in de ochtend arriveerden vanuit San Francisco (de markt ligt op een uurtje rijden) openbaarde zich op een afgelegen haventerrein een verpletterend vintage walhalla. Meer dan achthonderd kramen, waar te beginnen? Lang de tijd om daarover na te denken hadden we niet. Met ons waren er nog duizenden andere vroege vogels neergestreken. Overal om me heen werd fanatiek gegraaid, geboden en gekocht.

Alameda Point Antiques Faire gokkast

Waag een vintage gokje als je toevallig in de buurt bent.

Alameda Antiques Point Faire overzicht

Hellup! De 800 kramen barsten bijna uit hun voegen.

Alameda Antiques Point Faire legerspullen

In the navy, yes you can sail the seven seas..

En dat om zeven uur ’s ochtends. De Alameda Point Antiques Faire is geen markt voor pussies. Hier wordt niet getreuzeld maar hardcore doorgepakt. Moet ook wel, want anders haal je onmogelijk alle kramen. Enkele trouwe bezoekers vertelden dat ze elke maand reikhalzend uitkijken naar deze vlooienmarathon. “Soms beginnen we de dag na de laatste markt alweer af te tellen naar de volgende, zo tof vinden we het. Je vindt hier altijd wel íets. Van psychedelische kussenhoezen tot grote industriële meubels. We laten onszelf graag verrassen.”

100% bejaard
Gelukkig word je met dank aan de organisatoren nooit onaangenaam verrast. Stelregel is namelijk: alles wat hier verkocht wordt, is ouder dan twintig jaar. Minstens. Op de Alameda Point Antiques Faire verkoopt men geen nepretro, alles is the real deal. Wild zigzaggend over de markt viel me nog iets anders op: de grote hoeveelheid zogenaamde Americana, ofwel de items die direct teruggrijpen naar de Amerikaanse cultuur. Logisch, maar toch erg bijzonder om in die mate bij elkaar te zien. Wanneer je zoekt naar oude Coca-Cola reclamespullen of zelfs een automaat van het merk uit de fifties, hou je het niet droog (al zullen de kosten van verscheping naar Nederland de kraan ook weer heel snel dichtdraaien).

Alameda Point Antiques Faire haarlak

Big American hair wordt zo nog meer fun.

Alameda Point Antiques Faire hoeden

San Francisco is nooit ver weg.

Alameda Antiques Point Faire Coca Cola Evren

Helaas paste deze Coca-Cola automaat net niet in onze koffer.

Een ander prettig gevolg van een Amerikaanse vlooienmarkt is dat de tweedehands spullen met Europese roots stukken minder populair en daardoor spotgoedkoop zijn. Toen ik een bebrilde uil vroeg naar de prijs van een miniatuur van de Britse oceaanstomer Queen Mary antwoordde ze: “For you ten dollars honey. It’s an old ship or something.”  Joh. De Queen Mary was slechts legendarisch en het favoriete vervoersmiddel van talloze celebs. Zulke miniatuurtjes gaan in Europa meestal weg voor vijftig euro of meer.

Tong op de schoenen
Ik heb de finish uiteindelijk gehaald, maar vraag niet hoe. Zelfs voor een vlo-veteraan als ik was dit best heftig. En eigenlijk had ik nog wel een tweede rondje willen maken om alles echt goed te zien. Maar ik mocht niet klagen. Een oude spelkaartendoos met de Golden Gate Bridge erop, een originele Ken-pop, reclamemateriaal van de Cunard Line, maar de uitsmijter was de bijna full size Mickey Mouse telefoon die we kochten voor 35 dollar. Dat maakte de stommiteit dat ik een E.T. lunchbox liet staan en in mijn stress een brillenkraam met monturen uit alle decennia afraffelde (drie jaar na dato nog een pijnpunt) ruimschoots goed.

Alameda Point Antiques Faire Indianen

Native American pracht of een naakte gladiatorella? Alles is te koop.

Alameda Antiques Point Faire hoedjes

Op elke hoek van de markt word je eraan herinnerd dat je in het Wilde Westen bent.

Oh, nog één tip als je met de taxi naar de Alameda Point Antiques Faire gaat: zorg dat je vooraf je terugreis regelt. Dat hadden wij niet gedaan, dus na sluitingstijd stonden we ineens op een verlaten parkeerterrein. En het ov is een drama. Gelukkig mochten we met twee meiden meeliften in hun auto, maar die zetten ons door een misverstand af in een hele andere stad dan San Francisco. Waar we *ahum* pas achterkwamen, toen we al waren uitgestapt…

De Alameda Point Antiques Faire vindt elke eerste zondag van de maand plaats. Entree: $15 (tussen 6 en half 8 ’s ochtends), $10 (tussen half 8 en 9 uur) en $5 (na negenen). Meer weten? Surf dan naar: alamedapointantiquesfaire.com
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Californi-ja! Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑