...

#tbt

Gepubliceerd op 22 oktober, 2015 door Danny Post

1

Cheers thanks a lot, de Ab Fab film komt eraan!

We moesten er lang op wachten, maar de speelfilm van Ab Fab is ein-de-lijk in de maak. Op deze Throwback Thursday lachen we om bijna 25 jaar Patsy en Edina, hun laveloze gedrag, ijzersterke oneliners én we tonen hilarische bloopers. It’s Absolutely Fabulous, darling. 

Foto’s: BBC

Piss off met je gekoelde, suikervrije vanille latte met sojamelk, je blije Goji bessengetrut en je Powerfood kookboek van Rens Kroes. Patsy en Edina zetten liever een lekkere magnumfles champagne aan hun lippen. Op de eerste setfoto die deze week werd vrijgegeven, maakt het duo duidelijk dat de Absolutely Fabulous film weer een schaamteloos zuipfestijn wordt. Aan boord van een jacht in Zuid-Frankrijk toasten ze op wat de bioscoophit van 2016 moet worden.

AbFab film Instagram

Cheers sweetie, deze film wordt top. Behalve wijzelf gaat niemand met een kater naar huis.”

Absolutley Fabulous Patsy en Edina

In homo- en vrouwenkringen zijn Edina en Patsy groter dan God.

Absolutely Fabulous ouder Patsy

Ouderdom komt met divagebreken.

Absolutely Fabulous drinken go with the vlo

Een kleine boodschap voor alle quinoakutten die zichzelf erg serieus nemen. 

Wat we kunnen verwachten behalve een hoeveelheid alcohol die zelfs nog de pruik van Bonnie St. Claires hoofd zou blazen? Heel veel hysterie, belooft de synopsis: “Edina en Patsy druipen nog steeds van de glitter en glamour terwijl ze het jetsetleventje leiden dat ze gewend zijn. Ze shoppen, drinken en clubben zichzelf een weg door de hipste hotspots van Londen. Nadat ze een enorm incident veroorzaken op een über fashionable lanceringsfeest, raken ze verstrikt in een mediastorm en worden ze op meedogenloze wijze achtervolgd door de paparazzi. Berooid vluchten ze naar de glamorous speeltuin van de superrijken, de Franse Rivièra, waar ze een plan smeden om hun vlucht permanent te maken en de high life voor altijd te leven!” Net als in de serie zullen ook in de film weer vele A- en B-sterren te zien zijn in een bijrolletje: van Baby Spice Emma Bunton en zangeres Lulu tot Harry Styles, Kate Moss en Kim Kardashian.

Zware scriptbevalling
Dat de film er nu eindelijk aankomt, heeft alles te maken met een weddenschap. Jennifer Saunders, die de gesjeesde ‘PR-goeroe’ Edina Monsoon speelt en alle scenario’s schrijft, hikte er jaren tegenaan. Hoewel ze wist dat fans van de serie hunkerden naar een bioscoopavontuur van hun heldinnen, was ze bang dat een film niet zo leuk zou worden als een tv-aflevering van nog geen half uur. Daarom bleef ze het schrijven van een script voor zich uitschuiven. Uiteindelijk was haar oude comedy-maatje Dawn French (de twee vormden jarenlang het duo French & Saunders) het zo zat dat ze Jennifer 10.000 pond bood als ze de klus voor het einde van 2014 zou klaren. Genoeg gemutst. Dat werkte. Zij op het aller-aller-laatste moment Jennifer: “Ik heb die eerste versie er echt op de valreep uitgekotst. Op Oudejaarsavond lag-ie er!”

Absolutely Fabulous script af

Jennifer voelde zich enorm bevrijd toen het filmscript eindelijk klaar was.

Absolutely Fabulous vieren met drank

“Daar moet stevig op gedronken worden!”

Absolutely Fabulous het begin

Het prille begin. French & Saunders doen een voorzichtig Ab Fab-je.

Absolutely Fabulous eerste seizoen

Seizoen 1, toen alle drank en coke nog niet hun tol hadden geëist…

Absolutely Fabulous Patsy Stone druk

Druk, zooooo druk. 

De rommelige manier waarop het script tot stand kwam, is helemaal Absolutely Fabulous. Als je terugkijkt op de geschiedenis van een van de succesvolste Britse comedy’s ooit, kun je zeggen dat deze aan elkaar hangt van de grilligheden en spontane ingevingen. De serie ontstond bij toeval uit de sketch Modern Mother and Daughter in de tv-show van French & Saunders. Daarin speelde Jennifer een moeder die zich gedroeg als een verwende puber terwijl haar tuttebel van een dochter, vertolkt door Dawn French, haast de moeder was. Dat contrast bleek zo grappig, dat het voor Jennifer smaakte naar een aparte tv-serie. Die kwam er in 1992, liep drie seizoenen en eindigde in 1996 met een extra lange slotaflevering getiteld The Last Shout. Maar daarmee was het Absolutely Fabulous-verhaal toch niet voorbij. Niet alleen de fans konden geen afscheid nemen, ook de hoofdrolspeelsters zelf niet. Erna maakten ze om de zoveel jaar specials en zelfs complete nieuwe seizoenen. En zo houden ze het ondertussen alweer 23 jaar vol.

Suffe Saffy
Voor wie Absolutely Fabulous niet kent (waar was je de afgelopen kwart eeuw??): de serie gaat over bff’s Edina ‘Eddy’ Monsoon en Patsy Stone. Eddy is eigenaresse van een PR-bureau en Patsy Stone, een glansrol van Joanna Lumley, is fashion director bij een grote glossy, maar van werken komt bar weinig. Patsy gaat zelfs zo weinig naar kantoor, dat ze bij de receptie een plattegrondje moet vragen om haar bureau te vinden. Toch vinden de twee zelf dat ze het onwijs druk hebben: met shoppen, snuiven, feesten en het najagen van de laatste trends. Het laatste is voor Eddie van levensbelang. Blij negerend dat ze er eigenlijk te oud en te dik voor is, propt ze zich in de bizarste outfits. Ook Patsy kan het feit dat ze ouder wordt, niet accepteren. Ze dweept met haar gloriedagen als model in de sixties -een carrière die ze in haar hoofd veel groter maakt dan hij was- en leeft op een dieet van sigaretten en liquid food (lees: alcohol). In tegenstelling tot Eddy die haar vraatzucht tevergeefs met o.a. darmspoelingen probeert op te heffen (“Ik ben in een fase van mijn leven waarin elke vetcel die ik ooit kwijtraakte of erbij kreeg, terug is gekomen voor de vetcelreünie van het jaar.”), heeft ze al sinds 1973 niet meer gegeten.

Absolutely Fabulous Patsy Stone

“Aan tafel!”

Absolutely Fabulous New York keuken

Even naar New York om een design deurklink voor de keuken te kopen? Hè ja, gezellig!

Absolutely Fabulous de anderen

Vijf lastige vliegjes die Eddy maar niet van zich af kan slaan.

Absolutely Fabulous Patsy en Saffy 2

De haat tussen Patsy en Saffy zit héél diep. 

In hun luizenleventje lopen diverse stoorzenders rond: de twee exen van Eddy en hun partners (waarbij vooral de Amerikaanse Mo Gaffney als Bo Turtle eruit springt, haar suffige moeder (June Whitfield), haar assistente Bubble (Jane Horrocks) die het intellect heeft van een kiezelsteen en last but least haar dochter Saffron (Julia Sawalha). ‘Saffy’ is het tegenovergestelde van haar moeder. Ze is rustig, zit het liefst met haar neus in de boeken en kleedt zich als een non die weekendverlof heeft. Patsy heeft een bloedhekel aan Saffy. In een legendarische scène bijt ze haar toe: “Toen ik hoorde dat Eddy zwanger was, beval ik haar om het kind te aborteren. Aborteer, aborteer, aborteer! Ik zei: ‘Vernietig het.’  Ik zei: ‘Breng me een… breinaald!'”

Meiden met steengoeie babbels
Fans van Ab Fab vreten de snoeiharde oneliners, ze kunnen ze woord voor woord opdreunen. De echte diehards kunnen zelfs hele afleveringen dromen. Zoals die aflevering waarin de meiden naar Marokko gaan, Saffy verkopen aan een slavenhandelaar en Patsy vertelt over de keer dat ze zich liet ‘ombouwen’ tot man. Haar nieuwe identiteit bleek van korte duur. De reden? “Hij viel er weer vanaf.” En wie kan hun compleet ontsporende bezoek aan de supermarkt vergeten in Poor? Tranen met tuiten als ze stomdronken worden opgepakt en zelfs voor de rechter moeten verschijnen. Net zo’n klassieker is de special Gay waarin Patsy en Edina in New York op zoek gaan naar Edina’s mysterieuze zoon Serge (het is een running gag dat hij nooit te zien is in de serie) en in een lesbische trouwceremonie belanden waarbij ze elkaar het ja-woord geven. En zo zijn er nog héél veel hilarische momenten op te noemen, eigenlijk is alles leuk.

Absolutely Fabulous Saffron Eddie Patsy Marokko

“Laten we die dorre, vervelende struik gewoon verkopen joh.”

Absolutely Fabulous rechtbank Poor

“We gingen alleen maar naar de supermarkt, écht.”

Absolutely Fabulous oneliners

Volgens haar moeder heeft Edina gewoon een meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Absolutely Fabulous graf

Na de begrafenis van Eddy’s vader, neemt ze per ongeluk nog een afzakkertje in zijn graf.

Absolutely Fabulous Patsy verslaafd

Muggen die goedkoop dronken willen worden wippen langs bij La Stone. 

Wat Absolutely Fabulous zeker in de beginjaren zo bijzonder maakte? Dat twee vrouwen, twee aantrekkelijke vrouwen, zich gedroegen als verwende mannen. Dat was nooit eerder gedaan. Jennifer: “We schopten tegen die hele cultuur van politieke correctheid die toen opkwam. We staken twee dikke middelvingers op en gingen onze eigen gang. En omdat we twee vrouwen waren had het des te meer impact.” Door hun gevatte en zeer Britse humor werd het echter nooit plat of flauw. Hoe bepalend dat ingrediënt is voor hun succes, bleek wel toen er in 2001 een Franse filmversie van Ab Fab werd gemaakt en in 2009 een pilot voor een Amerikaanse remake (een volle serie kwam er niet). Ze konden allebei niet aan het origineel tippen.

Ik PR iets
Toch is Absolutely Fabulous meer dan alleen lachen, gieren, brullen. Er zit wel degelijk een diepere gedachte achter. Jennifer wil hiermee de leegte van onze tijd aan de kaak stellen. Al die types die gefixeerd zijn op geld, status en uiterlijk, maar zich tegelijkertijd oh zo spiritueel en diep vinden en die achter elke health trend aanhollen terwijl ze stiekem hun hele neus dicht plamuren met coke, ze kakt erop. Zeker binnen de PR-wereld vindt ze de dichtheid aan oppervlakkige praatjesmakers hoog. Het gaat nergens over. Een hoop gebakken lucht van chronisch ontevreden mensen. “Edina staat voor iedereen die neurotisch en egocentrisch is en geobsedeerd is door geld en alles maar wil hebben. In de jaren negentig, toen we begonnen, was keuze hét ding. Maar meer keuze betekende slechts dat je nooit tevreden met iets kon zijn.” Een onvergetelijk moment is als Saffy aan Edina vraagt wat ze nu precies doet. Edina’s verontwaardigde antwoord: “PRRRR!!! Ik PR dingen. Mensen, plekken, concepten, Lulu!”

Absolutely Fabulous Edina en Bubble

Wanneer je je oor tegen het hoofd van Bubble legt, hoor je zachtjes de zee ruisen.

Absolutely Fabulous quotes Bubble

Altijd prettig zo’n kille kennis indien je van vodka on the rocks houdt.

Absolutely Fabulous kind Chanel of baby's

Voor Edina is haar mixed-race kleindochter het ultieme modeaccessoire. “It’s the Chanel of babies!”

Absolutely Fabulous homo echtgenoot

Eddie met Saffy’s vader Justin. Na hun huwelijk werd hij homo. Héél gek. 

Jennifer zou Edina hebben gebaseerd op de Engelse PR-diva Lynne Franks met wie ze een keer op vakantie ging. Lynne was not amused toen ze de opgevoerde versie van zichzelf terugzag, zegt haar zoon: “Mijn moeder was zo van streek dat een van haar beste vriendinnen haar voor schut zette op tv.” Volgens Jennifer is Edina echter een mix van mensen. Zo zit er ook een flinke scheut van de eighties popgroep Bananarama in haar. “De nachten die ik doorbracht met de meiden van Bananarama behoren tot de beste van mijn leven. Zij waren stevige wodkadrinkers. Toen ik met Ab Fab begon, herinnerde ik me al hun valpartijen. Ooit zag ik hoe een van hen eerst met de kont uit een taxi kwam en toen op de weg knalde. Dat is nog eens klasse, dacht ik.”

Lang leve de fabuleuze bloopers!
Hoeveel lol Jennifer en haar collega’s hebben tijdens het maken van Absolutely Fabulous wordt duidelijk als je hun bloopers bekijkt. De meligheid spat er vanaf. Je ziet dat Jennifer, Joanna, Julia, June en Jane, ofwel de vijf J’s zoals ze zich noemen, in die 23 jaar dikke vriendinnen zijn geworden. Met name de chemie tussen Jennifer en Joanna is heel bijzonder. En dat terwijl Jennifer aanvankelijk helemaal niet onder de indruk was toen Joanna voor het eerst in de huid van Patsy kroop. Ze vond Joanna verkeerd klinken voor de rol. Joanna: “Jennifer kan heel stil zijn en op dat moment voelde ik me zo inadequaat dat ik naar huis ging, mijn agent belde en zei: ‘Haal me hieruit.'” Dat deed hij gelukkig niet en na enig beraad besloten Joanna, Jennifer en haar co-schrijver, de Amerikaanse comédienne Ruby Wax, het personage van Patsy om te vormen tot een soort cartoonversie van Joanna met het kapsel van Ivana Trump. A diva was born.

Absolutely Fabulous sixties

Of er op het witte doek weer herinneringen worden opgehaald aan die ‘amazing sixties’? Vast wel.

Absolutely Fabulous film Lulu

Na vele gezellige momenten in de serie werkt Lulu geheel vrijwillig ook mee aan de film.

Absolutely Fabulous Kate Moss film

Net als Kate Moss, die Patsy en Edina vast nog onder de tafel zuipt.

Absolutely Fabulous film Kardashians

Kim Kardashian werkt eveneens mee aan de film. Zou ze dit oude fragment wel gezien hebben?

Absolutely Fabulous ouwetjes serie

Gaan Edina en Patsy door totdat ze erbij neervallen? We hopen het! 

Na al die jaren zijn Joanna en Jennifer nog steeds verbaasd over de wereldwijde populariteit van Ab Fab. Jennifer: “Ik dacht dat het een bescheiden hit zou worden, onder Londenaren misschien en mensen die in de grote steden wonen. Dit had ik nooit verwacht.” Waarom zelfs truckchauffeurs in Ohio Patsy en Edina in hun hart sloten? “Géén idee.” Wellicht is het omdat we stiekem allemaal wel zo ongegeneerd puberaal, egoïstisch en hysterisch zouden willen zijn als zij. In ieder geval voor even. Al herkennen sommige mensen zichzelf werkelijk in Patsy en Edina vertelt Joanna. “Hoe vaak mensen niet op ons afkomen en zeggen: ‘Ik ben Patsy en zij is Edina.'” “En het zijn niet altijd meiden,” lacht Jennifer. Maar waar ze het meest van opkijken is dat fans het comazuipgedrag van hun alterego’s kopiëren. Joanna: “Voor een aflevering verzonnen we de Stoli-Bolli cocktail (champagne gemixt met wodka), gewoon omdat het zo lekker rijmde. Zelf hebben we nog nooit zoiets gedronken, maar mensen vertellen me soms dat ze er vier achter elkaar weg tikten. Op zo’n moment denk ik: waarom?? Je had allang dood moeten zijn!”

De Absolutely Fabulous film verschijnt in de loop van volgend jaar. 

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑