...

#tbt Christine Chubbuck zelfmoord op tv horror pistool eng go with the vlo bloed

Gepubliceerd op 4 februari, 2016 door Danny Post

2

De vrouw die zichzelf live op tv doodschoot

Op deze Throwback Thursday neem ik je mee naar 15 juli 1974. Toen pleegde de Amerikaanse presentatrice Christine Chubbuck zelfmoord tijdens een live-uitzending op tv. Er is net een film over haar bizarre dood uitgebracht.

Stel je voor: je zit rustig met een bord eten op schoot naar RTL Nieuws te kijken en plotseling schiet presentatrice Merel Westrik zichzelf naar de andere wereld. Het idee is te krankzinnig voor woorden. Toch is dat precies wat er gebeurde op 15 juli 1974. Toen beroofde de pas 29-jarige Christine Chubbuck zich middenin een nieuwsuitzending van de zender WXLT-TV in Florida van het leven. Terwijl ze in de camera keek, zei ze: “In lijn met het beleid van Channel 40 om u het allerlaatste bloederige nieuws te brengen in realistische kleuren, krijgt u nu een primeur te zien: een poging tot zelfmoord.” Vervolgens pakte Christine kalmpjes een pistool uit haar handtas op de grond en schoot ze zichzelf vlak achter haar rechteroor door het hoofd.

Christine Chubbuck zelfmoord op televisie go with the vlo

De spectaculaire zelfmoord haalde alle kranten. Deze kijker kon haar ogen niet geloven.

Christine Chubbuck op tv zelfmoord gruwelijk bloederig go with the vlo

Waarom Christine er juist op tv een einde aan wilde maken? Het zal altijd een raadsel blijven.

De crew op de studiovloer dacht eerst nog dat het een flauwe grap was, maar toen Christines baas naar haar desk rende, werd duidelijk dat het menens was. De inhoud van haar hersenpan lag overal. Wonderbaarlijk genoeg leefde de brunette nog. Haar verwondingen waren echter zo ernstig dat ze later in het ziekenhuis alsnog overleed. Precies zoals Christine beloofde, had haar werkgever een bloederige primeur. Vele Amerikanen raakten niet uitgepraat over de zelfmoord. En de kijkers die er getuige van waren geweest, zouden de beelden nooit meer vergeten.

Bijna dertig en nog steeds maagd
Waarom Christine het gedaan had? Niemand die het met zekerheid kon zeggen. Christine had geen afscheidsbriefje achtergelaten. De enige die wel een vermoeden had, was haar moeder. Het bleek dat Christine al jaren zwaar depressief was en in 1970 zelfs al een eerste zelfmoordpoging had gedaan. Tot enkele weken voor haar overlijden liep ze de deur plat bij haar psychiater. Christines moeder had hierover niets verteld tegen haar bazen, omdat ze bang was dat ze haar dochter anders zouden ontslaan. De depressies en zelfmoordgedachtes kwamen voort uit Christines eenzaamheid, legde ze uit. Behalve haar werk had ze niets. “Geen goede vrienden, geen man en ook geen zicht op een relatie. Ze was een oude vrijster op haar 29e en daar baalde ze van. Het lukte haar maar niet om aansluiting te vinden bij andere mensen.” Haar eigen karakter zat haar daarbij ook in de weg. Ze kon nogal bruusk en defensief reageren als iemand vriendelijk tegen haar deed en haalde zichzelf voortdurend omlaag.

Christine Chubbuck zelfmoordgedachten tv horror bloed go with the vlo

Off-camera koesterde Christine duistere gedachten.

Christine Chubbuck zelfmoord op tv go with the vlo

Haar moeder zag de brunette steeds verder verstrikt raken in haar geestelijke problemen. 

Collega’s vertelden hoe Christine tegen hen klaagde dat haar dertigste verjaardag naderde en dat ze nog steeds maagd was. Ze was nog nooit op meer dan twee dates met een man gegaan en was wanhopig. Een verliefdheid op haar collega George Peter Ryan bleef eveneens onbeantwoord. Christine bakte een taart voor zijn verjaardag in de hoop dat hij dan voor haar zou vallen, maar ontdekte tot haar teleurstelling dat hij al in bed lag bij de sportverslaggeefster van het tv-station, Andrea Kirby. Bovendien was een jaar eerder Christines rechtereierstok verwijderd en hadden doktoren gezegd dat ze binnen twee tot drie jaar zwanger moest proberen te raken. Deed de presentatrice dat niet, dan was de kans gering dat ze ooit nog moeder zou worden. Dit slechte nieuws zou haar verder de put in hebben geholpen.

Foute grap blijkt geen grap
De politie ontdekte dat Christine haar geruchtmakende exit zorgvuldig had voorbereid. Drie weken voor haar dood haalde ze de nieuwschef van het tv-station over om haar een reportage te laten maken over zelfmoord. Ze bezocht het bureau van de plaatselijke sheriff en sprak daar met een agent over zelfmoordmethodes. Van hem hoorde ze welk type revolver het meest geschikt was (kaliber .38 met wadcutter kogels) en dat je jezelf het beste door het achterhoofd kon schieten in plaats van door de slaap. In haar laatste week op aarde grapte Christine tegen nieuwsredacteur Rob Smith dat ze een pistool had gekocht en van plan was om zelfmoord te plegen op tv. Smith nam haar woorden tot zijn spijt niet serieus en reageerde er niet op. “Ik veranderde van onderwerp. Haar ‘geintje’ was te ziek voor mij.”

Christine Chubbuck zelfmoord op tv bloederig creepy go with the vlo

Mooi maar op haar 29e nog steeds maagd. Christine kon er niet mee omgaan.

Christine Chubbuck pistool zelfmoord op tv gruwelijk go with the vlo

Bloederig afscheid. Dit werd een uitzending om nooit meer te vergeten.

Griezelig: nadat Christine per ambulance was afgevoerd, vond men op haar desk een handgeschreven nieuwbericht waarin ze sprak over haar daad in de derde persoon. Het lag klaar voor de collega die de uitzending eventueel van haar zou overnemen. Christine schreef in het briefje dat ze in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht was. Betekende dit dat ze stiekem hoopte dat het zou mislukken? Sprak ze daarom ook over een póging tot zelfmoord vlak voordat ze het pistool tegen haar hoofd zette?

Ook een nep zelfmoord blijft heftig 
Ik moet bekennen dat ik tot voor kort nog nooit van Christine Chubbuck gehoord had. Pas door de film die er over haar laatste dagen gemaakt is en die net uit is, veranderde dat. In Christine kruipt Hollywood-actrice Rebecca Hall in de huid van de tragische presentatrice. Haar theorie is dat Christine borderline had en daarnaast veel te lief was voor de harde industrie waarin ze werkte. “Als ze de emotionele instrumenten en geestelijke gezondheid had bezeten om op een normale manier met onvriendelijkheid om te gaan, had ze nog steeds geleefd denk ik.”

Christine Chubbuck film zelfmoord op tv horror go with the vlo

De film Christine heeft bepaald geen happy ending

Christine Chubbuck zelfmoord op tv actrice Rebecca Hall go with the vlo

Actrice Rebecca Hall was helemaal leeg na het filmen van de zelfmoordscène. 

Rebecca wilde Christine aanvankelijk niet maken, omdat ze bang was dat het een hele foute film zou worden. Maar het verhaal erachter, van een mooie, gevoelige vrouw die de hardheid van de wereld niet aankan, liet haar niet los. Het viel de actrice verschrikkelijk zwaar om de zelfmoordscène te draaien. “Het is een van de ergste dingen die ik ooit heb moeten doen, ik was helemaal van streek. Het blijft bij je. Dat je slechts doet alsof, maakt niet uit. De adrenaline giert door je lijf.” Mocht je jezelf nog afvragen of de beelden van Christines zelfmoord ergens te bekijken zijn, dan moet ik je teleurstellen. De schokkende videotape van de uitzending werd later aan Christines familie gegeven. Niemand heeft de beelden ooit meer gezien en ze zullen dus ook nooit viral kunnen gaan op internet. Gelukkig maar.

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to De vrouw die zichzelf live op tv doodschoot

  1. Mary says:

    Goh..kende dit verhaal helemaal niet..indrukwekkend..en mooi geschreven Danny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑