...

Tip! Et Dieu crea la femme

Gepubliceerd op 14 februari, 2015 door Danny Post

0

Cinema Valentijn

Op deze Valentijnsdag tippen we tien klassieke films waarin de romantiek hoogtij viert. Van de maatjesliefde tot de verknipte liefde, waar gaat jouw hart sneller van kloppen? 

1. De maatjesliefde: When Harry met Sally (1989)
Kunnen mannen en vrouwen bevriend zijn zonder sexuele bijbedoelingen? Sally Albright (Meg Ryan) denkt van wel, maar haar maatje Harry Burns (Billy Crystal) weet zeker van niet. Natuurlijk voel je wie er gelijk krijgt, maar deze feelgood movie blijft leuk. De scène waarin Sally een orgasme faket in een New Yorkse deli is overtuigender dan tien polderporno’s bij elkaar.

When Harry met Sally

“Ooooooooooh, die clubsandwich met extra mayo maakt me gék!”

 
2. De onmogelijke liefde: Roman Holiday (1953)
In Rome ontsnapt kroonprinses Ann (Audrey Hepburn) aan haar verstikkende hofleventje. Ze ontmoet de reporter Joe Bradley (Gregory Peck) die haar niet herkent en doet zich voor als een gewoon meisje. Terwijl ze op de scooter door de stad crossen worden ze verliefd, maar Ann weet al: dit is niet voor eeuwig. Gelukkig hebben zij én wij de oogstrelende beelden nog.

Roman Holiday

“Ik wist dat volkse mannen de broekriem aan moeten halen, maar zó hoog?”

 
3. De betaalde liefde: Pretty Woman (1990)
Waar normale straathoertjes slechts van kunnen dromen, lukt de tippelaarster Vivian Ward (Julia Roberts) in dit filmsprookje: ze strikt de knappe miljonair Edward Lewis (Richard Gere). En niet voor een uurtje maar voor een heel leven. Of Edward de vrolijke Viv niet even langs de SOA-poli stuurt voordat hij haar het ja-woord geeft? Welnee, een warm bad is toch genoeg?

Pretty Woman

“Een zalfje voor de intieme delen? Ik heb het altijd veilig achter een schutting gedaan hoor.”

 
4. De groots-en-meeslepende-liefde: Gone with the Wind (1939)
Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) is verwend, arrogant en eigenlijk ronduit onuitstaanbaar. Toch laat Southern gentleman Rhett Butler (Clark Gable) zich bijna vier uur lang door haar tergen en cockteasen in dit epos over de Amerikaanse Burgeroorlog. Een man met sadomachochistische trekjes? Tja, Scarlett is misschien een bitch maar wel een verdómd sexy bitch.

Gone with the wind

“Voel je dat ik een vrouw met ballen ben?”

 
5. De criminele liefde: Bound (1996)
Vers uit de bak wordt loodgieterella Corky (Gina Gershon) door haar buuf Violet (Jennifer Tilly) gevraagd om een oorbel uit haar gootsteen te vissen. De dierlijke aantrekkingskracht is zo intens dat de dames al snel een dyke van een plan smeden om Violets criminele vriendje te ontdoen van twee miljoen aan maffiageld en er samen vandoor te gaan. De-lesbo-licious!

Bound

“Dus u heeft last van een gootsteen die ontstopt moet worden, mevrouwtje?”

 
6. De reddende liefde: Now Voyager (1942)
Verkozen tot één van de top love stories van de Amerikaanse cinema. Charlotte Vale (Bette Davis) is een lelijk eendje dat compleet wordt gedomineerd door haar nasty moeder. Totdat…psychiater Dr. Jaquith (Claude Rains) Char uit haar schulp trekt en ze verliefd wordt op Jeremiah Duvaux Durrance (Paul Henreid). Dan stijgt ze op als een zwaan met raketmotoren.

Now Voyager

“Let’s rook & roll baby, ik heb zin om he-le-maal uit mijn panty te gaan.”

 
7. De losbandige liefde: Et Dieu… créa la femme (1956)
De sexuele energie van de achttienjarige Juliette (Brigitte Bardot) maakt de mannen van St. Tropez wild. Helaas voor hen laat de krolse stoeipoes zich slecht binden. Ze trouwt met Michel Tardieu (Jean-Louis Trintignant), maar kan het tongen met anderen niet laten. Gefrustreerd sneert één van haar aanbidders: “Die meid is gemaakt om mannen te vernietigen.”

Et Dieu crea la femme

“Huh? Kun je met mannen ook alleen praten? Weet je dat héél zeker?”

 
8. De exotische liefde: Hamam il bagno Turco (1997)
Wanneer de Italiaanse architect Francesco (Alessandro Gassman) een oud badhuis in Istanbul erft, valt hij als een blok voor de zoon van de beheerder. Maar terwijl Mehmet (Mehmet Günsür) en hij zich onderdompelen in de stoom ligt het kwaad op de loer… Melancholiek, sensueel, en bitterzoet, is dit een meeslepende liefdesverklaring aan Istanbul die je keer op keer wilt kijken.

Hamam

“Hey pssst, zal ik jou eens bespringen totdat de stoom uit je oren komt?”

 
9. De tragische liefde: Love Story (1970) 
De liefde overwint alles denken Oliver Barrett IV (Ryan O’Neal) en Jenny Cavalleri (Ali MacGraw). Dus als Olivers rijke vader zegt dat zijn zoon geen toelage meer geeft als hij bij working-class girl Jenny blijft, trouwen ze lekker toch. Maar dan blijkt Jenny leukemie te hebben. Koop tissues met extra absorberend vermogen, want je zult aardig emotioneel incontinent raken.

Love Story

“Liefde is…je door je vriend uit de kroeg laten dragen.”

 
10. De verknipte liefde: Basic Instinct (1992)
Is misdaadauteur Catherine Tramell (Sharon Stone) een gestoorde killer of een vrouw die verkeerd begrepen wordt? Rechercheur Nick Curran (Michael Douglas) besluit een diepgravend onderzoek te verrichten tussen haar lakens. Dat Catherine niets te verbergen heeft, bewijst ze door steevast zonder ondergoed de deur uit te lopen. Read my lips: ik heb het niet gedaan.

Basic Instinct

“Is dat een ijspriem in je zak of ben je gewoon blij om te zien?”

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑