...

MCB

Gepubliceerd op 12 januari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Controversy Barbie

Kritiek op haar uiterlijk, copycats en roddels over de geaardheid van haar vriendje Ken: Barbie heeft in haar ruim 55-jarige bestaan al heel wat moeten doorstaan. Terwijl deze dame haar poppenkoppie fier omhoog houdt, duiken wij in enkele opvallende en smeuïge verhalen over Barbie én haar familie. Gay-doll anyone?

Koren op de molen voor alle Barbie-haters, deze pro-ana Barbiekit uit 1963. Deze accessoireset bevat behalve een verleidelijke zijden pyjama en een krullerset ook een weegschaal en een dieetboek. Pardon? Sinds wanneer is lijnen kinderspel? Bovendien: je kan veel van Barbie zeggen maar niet dat ze aan overgewicht lijdt. Daarnaast tikt de bijbehorende weegschaal slechts een schamele 110 stone aan (dat is een magere 49 kilo), niet bepaald een gewicht dat rigoureus lijnen dwingt. Want op het dieetboek staat de sleutel naar een slank bestaan: eat nothing. Eh, oke…?!

Barbie-weegschaal-set

The essentials in Barbieworld: krullers, hakken, borstels en een lege maag.

Barbie-don't-eat

Barbies dieetboek bevat geen recepten en slechts twee woorden: don’t eat.

Het signaal dat de makers van Barbie hiermee geven (je kan nooit te dun zijn), is wel erg slecht, toch wordt er in die tijd nauwelijks over gemord. Grote vraag wat de achterliggende gedachte is achter deze ana-Barbie: Willen ze duidelijk maken dat hoe jong je ook bent, je nooit te dun kunt zijn in het leven of geven ze slechts het geheim achter Barbies wespentaille prijs?

Kom uit die poppenkast
Jarenlang gaat Ken gebukt onder roddel en achterklap: is hij nou wel of niet gay? Achteraf een hoop onnodig geleuter, want de enige echte gay in doll-land is Gay-Bob. In 1978 ziet Bob het licht en stapt hij uit de kast. Meteen nodigt hij anderen uit hetzelfde te doen. ‘Come out of the closet with Bob’, zo staat er vrolijk op de doos te lezen. Ja gezellig! En in tegenstelling tot Barbies opvallende maten, is Bob wél natuurgetrouw. Sterker nog: de beste pop is een kruising tussen Robert Redford en Paul Newman, zo laat geestelijk vader Harvey Rosenberg weten.

Barbie-Gaybob-pop

Barbie-Gaybob-2

Barbie-Gay-bob-in-het-nieuws

Bovenal blijkt Bob een allemansvriend want, zo lezen we in een advertentie: neem me mee naar je baas, hij zal dol op me zijn, neem me mee naar je ouders, je moeder zal van me houden. Daarnaast is hij begripvol, een party-animal en hij heeft een goedgevulde kledingkast. What’s not to like about Bob?

Huup huup Barbie-truc!
Boobies! Growing Up Skipper uit 1975 is een apart meisje. Een beetje haar armen ronddraaien en hoppa: twee B-cupjes verschijnen op haar romp. Ging het in het echte leven ook maar zo snel en pijnloos. Dat is niet het enige trucje dat Skipper kent, de pop is ook meteen de lucht in de geschoten (dat doen pubers immers allemaal). ‘Van jong meisje naar tiener’, Mattel kirt in advertenties dat je met deze Skipper ‘twee voor de prijs van één’ in huis haalt. En een probleempuber? Zo zwart moet je het niet zien, want opgroeien is fun.

Barbie-skipper

Skipper: de naakte waarheid.

Barbie-skipper-Ginger

Kledingsetjes voor kleine én grote Skipper.

Wat het echt uniek maakt, is dat je de tijd simpel kan terugdraaien als je de armen dezelfde beweging terug doet. In een kwestie van seconden is Skipper weer het kleine meisje zoals we haar hebben leren kennen. Omdat de puberwereld hard en eenzaam kan zijn, brengt Mattel kort daarna een vriendin op de markt met dezelfde magische krachten: Ginger. Samen kunnen zij die mean girls op het schoolplein aan. Nieuwsgierig hoe de magic curves van Skipper tot stand komen? Check hier een kleine demo.

Barbie-brabbel
In 1992 gaat Mattel opnieuw de mist in met Teen Talk Barbie. Nu zijn geen groeiende borstjes de unique selling points, maar allemaal typische tieneruitspraken die uit de mond van Barbie komen. Volgens Mattel dan. Het creatieve team heeft maarliefst 270 zinnetjes bedacht, waarvan elke barbie er vier kan zeggen, op die manier kan er tussen de verschillende tienerbarbies ook echt sprake zijn van een dialoog, in plaats van elkaar napraten. Hoewel, gesprek… De tienerpoppen komen niet verder dan oppervlakkig gereutel als ‘Will we ever have enough clothes?’ en ‘I love shopping’. Maar de zin die het meest kwalijk wordt genomen is ‘Math class is tough’ (vaak verkeerd gequote als ‘Math is hard’).

Barbie-talking-teen

Frans praten is geen probleem. Wiskunde daarentegen…

Barbie-Teen-talk-barbie

Lekker met je Barbievriendinnen keutelen over de diepere betekenis van het bestaan.

Alleen maar praten over shoppen en oppervlakkige kledingissues zijn tot daar aan toe, maar ga niet beweren dat de Barbie niet kan rekenen! Dat is pas echt tegen het zere been van feministische vrouwen. The American Association of University Women klaagt dan ook stevig: ‘Waarom zegt Barbie niet ‘I’m good at math’ of ‘Math is fun’?” Mattel besluit Teen Talk Barbie de mond te snoeren wat dit betreft. De gewraakte zin (bekijk hem hier) zal niet meer uit haar welgevormde mondje komen. Sterker nog: elk meisje die een Barbie heeft die beweert dat ‘Math class is tough’, kan de nitwit omruilen met een andere. Wij zeggen: collector’s item!

Move over Ken, part 2
Twintig jaar na Bob, die een opvallend stille dood sterft, vult Billy het gat op. Deze pop komt uit de koker van John McKitterick die Billy in 1997 op de markt brengt. Net als zijn voorloper Bob is Billy 100 procent natuurgetrouw (lees: in het bezit van een piemel), zo pocht de maker. Billy heeft geen rare gladde vluchtheuvel in zijn broek zoals Ken, nee hij is the real piel. En iedereen die ‘klaagt’ over de gigantische leuters van hem en zijn vriendje Carlos heeft zelf gewoon een probleem(pje). Net als Bob is Billy alleraardigst: hij leent zichzelf in 1998 zelfs voor een inzamelingsactie voor de bestrijding van Aids. Verschillende mode-ontwerpers steken hem in het nieuw, de opbrengst van de mode-Billy’s gaat naar het goede doel.

Billy-samen

Het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen.

Barbie-billy-naakt

Hoe ver de originele foto doorloopt? Dat is Billy’s en Carlos’ kleine geheimpje.

Billy doll drag

Life’s a drag. Ook als Cilly en Carla spatten de heren uit de doos.

Om vooral niet onder te doen voor zijn vrouwelijk tegenhanger, heeft ook Billy een imposant cv: zeiler, (hello sailor!), bankier, cowboy, dragqueen en als heuse SM-meester. Als Billy in 2001 ook pakjes gaat bezorgen als een soort UPS-medewerker (in plaats van UPS staat er BPS ofwel Billy’s Parcel Service op zijn opgepompte sportschoolborst), trekt UPS aan de bel: natuurlijk hebben ze niets tegen gays, maar het uniform en logo mogen niet zomaar worden gebruikt. Exit pakketbezorger Billy. Net als voorganger Bob wordt Billy niet meer gemaakt. Maar wie het laatst lacht, lacht het hardst, want Billy heeft nu (dankzij zijn enorme Billybob) een status van collector’s item waar Barbie nog een puntje aan kan zuigen.

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑