...

Retro-tic Diabolik wie ben jij Windmill Comics Publishing 2019 go with the vlo

Gepubliceerd op 31 juli, 2019 door Danny Post

0

Crimiheld Diabolik keert terug naar Nederland

Na veertig jaar afwezigheid keert de iconische stripfiguur Diabolik terug naar ons land. Windmill Comics brengt nieuwe Nederlandstalige delen uit. Het beste nieuws van 2019!

Helemaal in de begintijd van Go with the Vlo (vijf jaar geleden alweer!) bracht ik een eerbetoon aan mijn jeugdheld Diabolik. In zijn geboorteland Italië genieten de gemaskerde crimineel en zijn glamoureuze sidekick Eva Kant een cultstatus. Nog steeds verschijnen er iedere maand nieuwe delen van de stripreeks die al sinds 1962 bestaat. De Italianen zijn gek op hun anti-Batman.
In Nederland zegt de naam Diabolik bijna niemand nog iets en dat terwijl hij begin jaren zeventig even heel populair was in ons land. Tussen 1969 en 1975 verschenen bij Uitgeverij Nooitgedacht 68 Nederlandstalige delen (nu zeer gewild onder verzamelaars), totdat vrij abrupt de stekker eruit werd getrokken. Ik heb dat altijd zo jammer gevonden. Voor mij was Diabolik verslavend pulpvermaak. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik hem miste. De laatste jaren probeerde ik het gemis enigszins te ondervangen door oude Franse delen en oude plus nieuwe Italiaanse delen te kopen, maar die lazen toch niet echt lekker. Hoewel mijn Frans nog redelijk is, kom ik qua Italiaans niet veel verder dan Dov’è il Colosseo? Het bleef dus vooral bij plaatjes kijken.
Maarrrrr… wat schetst mijn verbazing? Vorige maand bracht de Nederlandse uitgeverij Windmill Comics Publishing na 44 jaar opeens een nieuw Nederlandstalig stripboekje van Diabolik uit, getiteld Diabolik, wie ben jij? Ik heb gelachen, ik heb gehuild, ik heb geschreeuwd van geluk. Yes!

Diabolik oude delen Nooitgedacht terugkeer Nederland go with the vlo

Ik bezit alle oude deeltjes die werden uitgebracht door Uitgeverij Nooitgedacht (soms in drievoud).

Diabolik Wie Ben Jij Windmill Comics 2019 go with the vlo 2

Ik overwoog serieus om een cursus Italiaans te volgen, maar dat hoeft nu niet meer.

Diabolik en Eva in de val Windmill Comics go with the vlo

Diabolik is het duistere geesteskind van de zussen Angela en Luciana Giussani. Een megahit in Italië.

Nadat ik weer een beetje gekalmeerd was, zocht ik contact met Rik van Niedek van Windmill Comics Publishing. Hij is striptekenaar en een van de vier eigenaren van deze smallpress uitgeverij, die sinds 2009 bestaat. Ze publiceren nieuwe strips van eigen bodem, maar blazen tevens oude strips nieuw leven in. Met heel veel succes. Waarom besloten ze na al die tijd om Diabolik weer naar Nederland te halen? “Windmill Comics Publishing bestaat precies tien jaar en om dit te vieren, wilden we iets speciaals doen,” vertelt Rik. “Het idee om Diabolik hier opnieuw uit te brengen, zat al een tijdje in mijn hoofd. Op jonge leeftijd heb ik zelf alle Nederlandse zwart-wituitgaven van Uitgeverij Nooitgedacht gelezen. Ze pronken nog steeds in mijn boekenkast. Voor mij was en is de aantrekkingskracht van Diabolik het feit dat hij één van de eerste anti-helden was. Tegenwoordig zie je niet anders, maar in de jaren zestig was een strip over een dief en meedogenloze moordenaar uniek. Ook de onvoorwaardelijke liefde tussen Diabolik en Eva Kant maakte indruk. En zijn zwarte Jaguar E-Type natuurlijk!”

Het geheim van Diabolik Windmill Comics 2019 go with the vlo

En er komt meer Diabolik aan. Deel twee en drie zijn al in voorbereiding.

Diabolik Wie Ben Jij Windmill Comics 2019 go with the vlo

Windmill Comics Publishing stoft meer oude strips af, maar deze is voor mij het meest speciaal.

Diabolik wie ben jij Windmill Comics maskers go with the vlo

Dat ze zich met levensechte maskers konden voordoen als iemand anders, vond ik als jochie zo cool.

Ik heb Diabolik, wie ben jij? gelezen en Windmill Comics Publishing heeft echt een supermooi eerste deel van Diabolik 2.0 afgeleverd. De vertaling is top, het formaat is groter dan de oude boekjes, het papier is van hogere kwaliteit en het verhaal is volledig in kleur. Het zwart-wit van destijds had z’n charme, maar kleur is voor 2019 beter. “Liefhebbers moeten snel zijn, want we hebben een beperkte oplage van driehonderd stuks laten drukken. Voor later dit jaar staan er nog twee delen gepland. Er zijn in Italië al ruim 850 delen verschenen, dus keuze genoeg.”
Slik. Zegt Rik hiermee dat Diabolik voorgoed terug is? “Laten we niet op de zaken vooruitlopen. We willen eerst bekijken of er een markt voor is, voordat we hier een beslissing over nemen.”

Diabolik, wie ben jij?
Angela en Luciana Giussani
Windmill Comics Publishing
ISBN 978 90 903 1747 2
Prijs: € 14,95
windmillcomics.com

Meer weten over Diabolik en de historie van deze Italiaanse stripreeks? Surf naar diabolik.it.

 

Diabolik comeback Windmill Comics strip go with the vlo

Diabolik en Eva Kant zijn iconen in hun thuisland. Ik gun ze dezelfde sterrenstatus in Nederland.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑