...

Retro-tic Bruidskisten Istanbul Bomonti

Gepubliceerd op 24 oktober, 2014 door Danny Post

0

Daar komt de bruidskist

Kleurrijk, robuust en tjokvol historie. Turkse bruidskisten injecteren een flinke dosis sfeer en originaliteit in je interieur. Alleen: hoe krijg je ze in Allah’s naam naar Nederland?

Ik weet nog precies wanneer ik voor het eerst zo’n bonte kist zag. Het was 2006 en ik logeerde in het Empress Zoe Hotel in Istanbul in verband met een reisgids die ik op dat moment aan het schrijven was. Om me een beetje te paaien had de eigenaresse Ann me één van haar beste kamers gegeven, met een badkamer die direct uitkeek op de Aya Sofya. Maar hoe indrukwekkend de dagelijkse douchebeurt ook was (wie kan zeggen dat hij zijn Hollandse kaaslijf schoon schrobde op heilige Byzantijnse grond?), echt gebiologeerd was ik door de kist die middenin het zitgedeelte stond. De harde kleuren, drukke patronen, het roestige beslag, ik was verliefd. Wat wás dit? “Heel duur”, luidde Anns nuchtere antwoord. Hmmm, juist ja.

Istanbul antiekbuurt Empress Zoe

De bruidskist uit het Empress Zoe ben ik nog niet tegengekomen in een Turkse antiekzaak.

Bruidskisten Turkije

True love. Deze antieke schone blijft bij je in voor- en tegenspoed.

Istanbul antieke kist Cukurcuma

In de antiekbuurten van Istanbul staat het Ottomaanse goud op straat.

Ja, ik wil er ook één
Inmiddels weet ik dankzij mijn huwelijk met een Turkse man dat mijn vakantieliefde van toen een zogenaamde bruidskist was. In deze kisten, vaak gemaakt van hout met een tinnen omhulsel, bewaarden Turkse bruiden hun uitzet. Zijn grootmoeder bezat er ook één. Op het platteland doen sommige bruiden dit nog steeds (helaas met moderne exemplaren die qua kitschgehalte je netvlies verpulveren), maar in de grote steden raakte dit gebruik totaal uit de mode. Gelukkig bleven vele oude kisten bewaard en krijgen ze een tweede leven, meestal als coole vintage koffietafel. Veel origineler dan een hutkoffer en een stuk kleurrijker bovendien.

Turkse bruidskisten deksel

Vogels en bloemen zijn favoriete afbeeldingen op de Turkse bruidskist.

Istanbul skyline

Ergens in deze magische stad wacht de perfecte bruidskist op mij…

Kisten vintage Istanbul

Ook katten verkiezen de Turkse overdaad boven zo’n degelijke hutkoffer.

Hoewel ik die allereerste bruidskist nooit helemaal vergeten ben, soms droom ik er nog van, was ik er de laatste jaren niet zo mee bezig. Ook vanwege Anns woorden dat zulke kisten knetterduur zijn. Tót vorige week. Ik was voor een korte vakantie in Istanbul en of er nu ineens veel meer stonden of dat mijn oog er gewoon steeds op viel, het leek alsof er overal antieke bruidskisten stonden. Op de zondagse vlooienmarkt in de wijk Bomonti, in de antiekbeurs Çukurcuma, zelfs in de achterafstraatjes van het oude Joodse kwartier Balat. Het was daar dat ik in een stoffig rommelhol twee prachtexemplaren zag. Mijn oude liefde bloeide weer in alle hevigheid op. En wat ik ontdekte tijdens een gesprek met de handelaar: Ann had destijds zwaar overdreven. Goed, er zullen vast onbetaalbare Turkse bruidskisten bestaan, maar deze leuke instapmodelletjes kostten nog geen zeventig euro per stuk. Een koopje.

Vintage bruidskisten Istanbul

De twee beauty’s die ik trof in Balat. Zo dichtbij en toch zo ver weg.

Welke ik meenam? Eh, geen? Want dat is het probleem met Turkse bruidskisten: je stopt ze niet even in je handbagage. En ze laten verzenden gooit zoveel geld bovenop de aanschafprijs dat het goedkoper is om een teletijdmachine te bouwen die je terugflitst naar de dagen van het Ottomaanse Rijk om een écht antiek exemplaar op te pikken. Met bloedend hart liep ik weg uit de winkel. Toch weet ik dat ik er ooit één zal bezitten. Wat in de bruidskist zit, verzuurt niet…
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑