...

MCB Go with the Vlo Dave Pollot Kringloopkunst

Gepubliceerd op 13 januari, 2016 door Marie-Cecile Beniers

1

Dave Pollot blaast nieuw leven in kringloopkunst

Het Melkmeisje van Vermeer in een Wonder Woman-outfit en iconen uit de jaren tachtig als Chucky en Super Mario die rondlopen in een ouderwets landschap. Overdag schrijft Dave Pollot software en ’s nachts ontpopt deze Amerikaan zich tot een gedreven kunstenaar die oude schilderijen uit de kringloopwinkel een nieuw jasje én leven geeft.

Door de kitscherige dertien in een dozijn tafereeltjes te voorzien van onverwachte, maar oh zo bekende figuren stopt Dave Pollot humor in schilderijen die anderen misschien niet eens waren opgevallen. Het schip in de storm, het boerenlandschap, de bos bloemen in een vaas en niet te vergeten het zigeunerkind met traan. Het zijn van die evergreens die je regelmatig in de kringloopwinkel tegenkomt. Dave keek altijd geamuseerd naar de doeken die hij in de tweedehands zaken zag, totdat hij op het idee kwam om er iets geks mee te doen.

Go-with-the-Vlo-Futurama-Bob-Ross-Dave-pollot-portrait-kunst-artwork-kringloopwinkel

Drie keer raden wie Daves grote voorbeeld is?

Go-with-the-Vlo-Chucky-Childsplay-schilderij-Dave-Pollot-kunstwerk-kringloopkunst-Chucky

Schilderen is kinderspel.

Go-with-the-vlo-Dave-Pollot-Gremlins-Donnie-Darko-kringloopkunst

Tip: maak doeken nooit nat!

Sinds een paar jaar voorziet hij werken uit de kringloopwinkel van (vooral) tv- en filmkarakters uit zijn kindertijd: Darth Vader, Optimus Prime en Marshmallow Man uit Ghostbusters. En steeds meer mensen over de hele wereld weten zijn aparte kunst te waarderen. Dave heeft al verschillende exposities gehad en hoopt op een dag te kunnen leven van zijn schilderwerk. Go with the Vlo interviewde hem.

Hoe kwam je eigenlijk op het idee om van oude kringloopkunst nieuwe schilderijen te maken?
“Mijn vrouw is een fanatieke kringloopshopper. Toen we elkaar net kenden gingen we vaak samen naar tweedehands zaakjes. Wat me dan altijd opviel was de kunst.”

Go-with-the-Vlo-Dave-Pollot-Rubber-Duck-badeendje-painting-schilderij-thriftart-

Dit kunstwerk is een perfect cadeau voor het Badeend Bevrijdingsfront.

Go-with-the-Vlo-Chewbacca-Melkmeisje-kringloopkunst

Melkmeisje by day, Wonder Woman by night?

Go-with-the-Vlo-Optimus-Prime-Transformers-dave-Pollot-kunstwerk-schilderij

Transformers: Dave Pollot maakt van elk schilderij iets bijzonders.

“We grapten tegen elkaar hoe leuk het zou zijn als we gekke dingen aan die doeken zouden toevoegen en een paar weken later kwam Becca thuis met een kunstwerkje waar ik zelf met verf iets kon bijschilderen en het me eigen maken.”

Ben je inmiddels zelf ook een fanatieke kringloopbezoeker?
“Ik heb nog steeds een fulltime baan, dus is het vooral mijn vrouw die de schilderijen vindt en koopt. En dan aan mij de schone taak om uit te vogelen wat ik er uiteindelijk aan kan toevoegen en welk soort verf ik daar het beste voor kan gebruiken.”

Wat voor reacties krijg je op je werk?
“Het is best polariserend. Sommige mensen krijgen er een kick van en anderen houden er helemaal niet van. Omdat ze het niet mooi vinden, of omdat ze het idee om van kringloopkunst iets nieuws te maken niet leuk vinden. Uiteindelijk ben ik gewoon tevreden als ik iemand heb kunnen laten glimlachen.”

Go-with-the-Vlo-thrift-art-Dave-Pollot

“The chances of anything coming from Mars, are a million to one – but still they come!”

Go-with-the-Vlo-Boba-Fett-Starwars-Ghostbusters-Dave-Pollot-kunst-artwork

Boba Fett als de belle van het bal?

Go-with-the-Vlo-Bob-Ross-Dave-Pollot-art-thiftstore-kringloopwinkel

Wie wist dat Bob Ross zoveel mannelijkheid bezat?

Hoe kies je de oude schilderijen? Zoek je iets speciaals of voldoet elk doek uit een tweedehands zaak?
“Ik denk dat als ik lang genoeg wacht, ik met elk oud schilderij wel iets kan. Ik heb een voorraadje in mijn kelder, wachtend op mij totdat ik weet wat ik ermee wil doen.”

Heb je ooit het gevoel gehad dat je een schilderij lelijker hebt gemaakt?
“Ik gebruik vooral reproducties en kunst die in groten getale op de markt is gebracht. Ze zijn makkelijker om op te schilderen en ik hoef me geen zorgen te maken dat ik iemands werk misschien ruïneer.”

Go-with-the-Vlo-Dave-Pollot-Mario-Bros-painting-schilderij-kringloopkunst

En dan duikt de piranha plant uit Super Mario Bros ineens op.

Go-with-the-Vlo-Lady-Vader-StarWars-Dave-Pollot-Lord-Vader-Avatar

Lady Vader

Go-with-the-vlo-Dave-Pollot-Zelda-thriftart

Op zoek naar Zelda.

“Ik geloof niet dat ik ooit iets heb geschilderd en daarna het idee had dat ik er iets slechters van had gemaakt. Maar goed, dat is misschien niet aan mij om over te oordelen.”

Wat is er zo leuk aan om nieuwe kunst van oude schilderijen te maken?
“Elk doek heeft weer een andere en eigen stijl en het kan lastig zijn om het te laten matchen. Ik probeer altijd om mijn toevoegingen eruit te laten zien alsof ze er altijd al waren. En dat is soms best lastig.”

Waarom vinden mensen je werk zo leuk, denk je?
“Ik denk omdat het een gevoel losmaakt van sentiment. Ik schilder dingen waar ik van hield toen ik kind was, ik groeide op in de eighties en nineties. Het zijn vaak heel bekende dingen uit de popcultuur en ik geloof dat mensen het grappig vinden om te zien hoe overbekende figuren of symbolen worden gemixt met de vergane glorie van Americana. Bovendien denk ik dat mensen ook leuk vinden als ze een beetje kunnen lachen om kunst.”

Voor mensen die nu interesse hebben in Daves kunstwerken is er goed nieuws: hij verzendt ook naar Europa (of beter gezegd, zijn vrouw verzorgt dit). Voor meer informatie en een overzicht van zijn werk, check davepollot.com of zijn shop op Etsy.

Go-with-the-Vlo-Dave-Pollot-Ghostbusters-slimey-kringloopkunst

Who ya gonna call?

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 


Over de auteurOne Response to Dave Pollot blaast nieuw leven in kringloopkunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑