...

Marktreview Utrecht Verzamelaarsjaarbeurs

Gepubliceerd op 1 mei, 2014 door Danny Post

2

Daverend verzamelcircus

Onlangs vond in Utrecht weer de VerzamelaarsJaarbeurs plaats. En zoals bij elke editie ontaardde dat in een grote vintage hysterie. Wie de concurrentie te slim af wil zijn, moet vroeg zijn. Héél vroeg. Twee dolle dwaze dagen van ellebogen, graaien en afdingen.

Kwart voor negen op een zaterdagochtend. Half slaapwandelend arriveer ik bij de Utrechtse Jaarbeurs. En ik ben lang niet de enige. Voor de kassa’s hebben zich enorme mensenslierten verzameld. Nederlanders, maar ook verrassend veel bezoekers uit andere delen van de wereld. Ik hoor kakelend Zweeds, snerpend Amerikaans, bekakt Brits, en hard Duits dat het laatste restje slaap uit mijn gehoorgang slijpt. Deze beurs dan staat hoog op de internationale agenda. De reputatie dat je in Utrecht fenomenaal kunt vlooien, reikt tot ver over over onze landsgrenzen.

Verzamelaarsjaarbeurs menigte 2

Als Afrikaanse gnoes tijdens de grote trek. Alles in hun pad wordt verpletterd.

Verzamelaarsjaarbeurs grote ogen

Angstige ogen. “Zet je schrap jongens, daar komen ze!!!”

Verzamelaarsjaarbeurs menigte

Bloederige strijd. Gelukkig staat de traumaheli in Utrecht altijd stand-by.

Dwars door alle nationaliteiten heen bespeur ik bij iedereen dezelfde verstilde gespannenheid. Men gedraagt zich rustig, maar heimelijk schieten alle ogen richting de ingang van de zaal, de poort naar het Nirwana. Ik hoor de hoeven zich in de betonnen vloer schrapen. Iedereen is er klaar voor om Europa’s grootste vintage evenement te bestormen!

Totale gekte
Wanneer om even voor negenen de deuren dan eindelijk opengaan, raast de meute naar binnen. Omdat dit de eerste dag is van de twee (de VerzamelaarsJaarbeurs vindt altijd plaats op zaterdag en zondag, bezoekers kunnen ook een passe-partout kopen en er een compleet weekend van maken) staat immers al het ‘goede spul’ er nog. Dus dit is het moment waarop allesbepalende keuzes moeten worden gemaakt. Naar welke van de vijf enorme hallen spoedt men zich als eerste? De giga platen- en cd-hal? De hal met oldskool speelgoed of toch de hal waar onder meer fifties meubels en verfijnde art deco beelden staan opgesteld? De fanatiekste bezoekers zouden zichzelf het liefst in zessen willen splitsen.

Verzamelaarsjaarbeurs bankstel

Uitpuffen? Dat kan in jaren zestig-stijl.

Utrecht VerzamelaarsJaarbeurs

Kogelwerende kofferset. Niet alleen handig voor Star Wars gangsta’s.

Verzamelaarsjaarbeurs antieke deuren

To die for glas-in-lood-deuren. Waar is mijn aanhangwagen??

Verzamelaarsjaarbeurs Utrecht Star Wars

De VerzamelaarsJaarbeurs wordt ook door buitenaardse wezens goed bezocht.

Verzamelaarsjaarbeurs inwendige mens

’s Ochtends moeite met wakker worden? Zet zo’n oogbol naast je bed.

Ook ik voel een kip-zonder-kop-momentje opkomen. Hoewel ik al vele keren naar deze halfjaarlijkse beurs ben geweest – het is ieder voor- en najaar vaste prik- ben ik telkens weer overdonderd. Dat verandert vreemd genoeg nooit. De VerzamelaarsJaarbeus is zo’n aanslag op de zintuigen dat ik standaard een uurtje nodig heb om rustig te worden. “Hellup, waar moet ik in godsnaam beginnen,” hoor ik een first-timer naast me roepen. I hear you sister. Mijn handen trillen en mijn ogen hebben gewoon moeite om zich te focussen op het duizelingwekkende aanbod. Met kloppende slapen zoef ik langs de eerste kramen.

Verzamelaar op een missie
Gelukkig heb ik tegenwoordig een strategie ontwikkeld. Ik begin bij de kramen waar ik in het verleden goed scoorde. De grijze baas die net om de hoek van de speelgoedhal handelt in ‘platte zaken’ zoals oude foto’s en documenten stelt me nooit teleur. Ook nu niet. Bij hem vind ik fantastische menu’s van de Holland Amerika Lijn en een stoffig fotoalbum van een reis naar Algerije in 1928. De oversteek naar zijn buurman die handelt in boeken is zo gemaakt. Hij houdt een grote uitverkoop van Nederlandse en Engelse kinderboeken waar ik euforisch van word. Terwijl een besnorde adelaar die de boeken ook spotte om me heen cirkelt en zéér ongeduldig wacht tot ik klaar ben (ik vermoed dat hij zijn tanden expres niet poetste om me weg te jagen), maak ik haastig mijn keuze. Ik tik een eerste druk van Pietje Bell en een stokoude Engelse uitgave van de klassieker Black Beauty op de kop. Allebei voor maar vijf euro per stuk. Pfoe, de eerste koopdrang is bevredigd. Nog maar zo’n 1.998 kramen te gaan.

Verzamelaarsjaarbeurs gemuteerde haas

Haas in identiteitscrisis.

Verzamelaarsjaarbeurs zwijn

Ik loer je…….freaky dingen voor in huis.

Verzamelaarsjaarbeurs Utrecht Pietje Bell

Mijn schatten van de dag. Vlegel & Algerian chic.

Verzamelaarsjaarbeurs Utrecht platen 2

Vinyl lovers schrik niet: sommige platen komen met eigen waterpartij.

Verzamelaarsjaarbeurs vinyl

Sommige bezoekers trekken alleen al voor de muziekhal een hele dag uit.

Erna wandel ik een stuk rustiger over de rest van de beurs. Alhoewel… Mijn tas raakt vrolijk voller met oude foto’s, antieke ansichtkaarten van Istanbul, maar die ene klapper vind ik niet. En dat zeurt toch een beetje. De VerzamelaarsJaarbeurs weet me meestal te verrassen met dingen waarvan ik het bestaan niet wist, maar waar ik inmiddels niet meer zonder zou kunnen. Na vorige edities kwam ik thuis met de meest vintastische items: twee honderd jaar oude beelden van haremvrouwen (ik zeulde me een dwarslaesie om mijn bronzen meisjes de trein in te krijgen), een houtskooltekening van een twenties danseres uit Parijs, een koekblik van de Duitse oceaanstomer Bremen, originele strooifoto’s van filmdiva Marlene Dietrich, you name it, I found it. Niet dit keer. Ben ik -néééé, wat is er mis met mij!!- verzadigd aan het raken?

Vintage fever
Ik twijfel nog wel over een metalen art deco vrouwenbeeld dat ik eerder op de dag zie, maar het lukt me maar niet om de kraam van de verkoper terug te vinden. Ook een art nouveau buste laat ik staan. De Belgische verkoper zakt aan het einde van de dag nog flink met de prijs, van 125 naar 80 euro (tip: het loont om op het laatst nog een rondje maken omdat men dan sneller akkoord gaat met afdingen), maar het is stiekem toch geen liefde op het eerste gezicht. Ik besluit sterk te zijn. Doorlopen. Kopen om het kopen is onzin. Dat is de gevaarlijke verleiding van de VerzamelaarsJaarbeurs. De sfeer van koortsachtig scoren is zo besmettelijk dat je er al snel in mee gaat. Ook omdat de prijzen, anders dan soms wordt beweerd, heus niet altijd torenhoog zijn. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Utrecht Verzamelaarsjaarbeurs

Een levensgrote E.T., mijn portemonnee jeukte om hem te kopen.

Utrecht Verzamelaarsjaarbeurs

Binnenkort een Titanic thema-feestje? Hier vind je de juiste schoenen.

Verzamelaarsjaarbeurs Utrecht uitzet

Alles voor je retro-uitzet.

Verzamelaarsjaarbeurs poppen

Weet iemand nog een knus Vinex-Versailles voor deze Marie-Antoinette?

Verzamelaarsjaarbeurs gevloerd

Gevloerd. Aan het eind van de dag zag ik door de vazen het bos niet meer.

En als we het toch over vooroordelen hebben: dit is, ik herhaal het nog maar eens, beslist geen plek waar je alleen duffe postzegelverzamelaars met linnen tasjes en de lichaamsgeur van een middeleeuwse kasteelkerker aantreft. Van coole hillbilly stelletjes tot brocantebabes en Star Wars-nerds, de meest uiteenlopende types gaan blind op deze XXXXXL vlooienmarkt. Een hele aparte gemeenschap zijn de vinyl-freaks die neerstrijken in de platenhal. De meesten zijn zo bezeten van platen dat ze de rest van de hallen overslaan en vanaf de ochtend tot de avond door de bakken spitten. Daarbij hun meegenomen Samsonite-reiskoffers (!) gestaag vullend. Het aanbod is zo krankzinnig groot dat zelfs ik er een neusbloeding van krijg. Ik werk een paar kramen af en pak een plaat van nineties houseband Coldcut mee, maar dan vlucht ik snel weg. Om alle platen in deze ruimte te kunnen bekijken, heb je de rest van je leven nodig.

Volledig afgedraaid sjok ik om vijf uur naar de uitgang. Gaarrrrr. Blijft over de vraag: hoe kan ik de volgende keer die vijf hallen nog efficiënter afwerken? Dan zie ik opeens een hipster op een stepje voorbij zoeven. Oh my God, dát is het!!

De manie ook eens meemaken? De volgende editie van de VerzamelaarsJaarbeurs vindt plaats op 22 en 23 november. Voor meer info: verzamelaarsjaarbeurs.nl.

Verzamelaarsjaarbeurs Utrecht

Wat nou lopen. De hardcore verzamelaar pakt de step!

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Daverend verzamelcircus Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Daverend verzamelcircus

  1. Sierhuis nc says:

    8 April verzamelbeurs een hele slechte beurs, veel te duur voor mensen met A.O.W en kaartje voor de garage,voor 3 uur en 15 minuten voor 16 euro, een schande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑