...

Kringloopreview

Gepubliceerd op 9 december, 2015 door Danny Post

1

De Bermuda kringloopdriehoek van Ede

Wie de stad Ede bezoekt, loopt het gevaar om in rook op te gaan. Bij de drie grote kringlopen die wij binnenliepen, was stond er zoveel gezellig tweedehands spul dat we er bijna spoorloos in verdwenen. En waar kwam in godsnaam dat Diana-dienbord vandaan?

Het is een vrijdag (het waarom hiervan wordt je later duidelijk) wanneer ik de trein pak naar Ede. Ik ken de Gelderse Reliville nog goed uit mijn jeugd, maar dit wordt geen trip down memory lane. Tenminste, niet in de traditionele zin van het woord. Ik keer wel terug naar het verleden, maar dat doe ik in de drie (van de vier) populaire kringlopen die de stad rijk is: Kringloop Ede, Restore kringloop Ede en de kringloop/rommelmarkt van Dierenbescherming Ede.

Kringloop Ede winkel tweedehands

Eén kringloop in Ede…

Kringloop Ede Restore tweedehands winkel

Twee…

Kringloop Ede Dierenbescherming tweedehands winkel

Drie. Let’s go!

Alle drie de kringlopen zijn middelgroot, alle drie zijn ze gevestigd rond het centrum van Ede en alle drie zijn ze gemakkelijk te doen op één dag. Dit wordt een kringlooptriootje waar ik intens van ga genieten. Benieuwd of ik ergens de oude inboedel van een boerderij of de emaillen pannenset van een zwaar christelijk (en dus zeer keurig) dametje zal aantreffen! 

Kringloop 1: op en neer, op en neer
Mijn eerste stop is Kringloop Ede. Deze kringloop bevindt zich vlakbij de grote Concordia-molen, achter een Tango-benzinepomp. Als ik voor de langgerekte gevel sta, beginnen mijn mondhoeken omhoog te krullen. Volgens mij is dit zo’n winkel waar elke vierkante meter optimaal benut wordt. Ik ben amper de drempel over als ik zie dat die indruk juist was. Aan weerszijden van de entree doemen hoge kasten op die zachtjes steunen onder de serviezen, glazen, vazen, maar ook sixties stoelen. Slimme vondst, zo’n tunnel bij de ingang. Wie even uitstapt tijdens het tanken, moet wel heel stevig in zijn/haar schoenen staan om eraan voorbij te lopen. En eenmaal door de deur word je ongemerkt steeds dieper de zaak ingetrokken.

Kringloop Ede entree serviesgoed

De Gang der Duizend Serviezen.

Kringloop Ede Frans Bauer van Jugendstil

Van Smartlapstil tot Jugendstil, Kringloop Ede heeft het allemaal.

Kringloop Ede winkel interieur bankstellen

Baan je weg door deze Leen Bakker graveyard en je vindt retro stoeltjes…

Kringloop Ede antieke kast

…of een fenomenale antieke kast (die houttekening!).

Kringloop Ede rotan wieg campingservies

Rotan wieg voor de baby met stijl.

Kringloop Ede bovenverdieping meubels go with the vlo

Neem een duik in deze zee van rommel. Op de bodem liggen onverwachte schatten.

Ook ik ben binnen drie minuten plotseling verdwenen tussen alle uitgestalde spullen. Ik vlieg van high naar low culture en weer terug. Ik zie een originele Frans Bauer-promotieposter die ik ‘helaas’ moet laten staan (sorry, ik heb niet zoveel met smartlapzangers die lachen als een opgevoerde ezel), maar enkele romans (eerste drukken!) van schrijfster Iris Murdoch pak ik wel mee voor € 2,- per stuk, evenals een naslagwerk over Jugendstil. Het zware boek barst van de fraaie tekeningen en kost me maar € 2,50. Diezelfde tegenstellingen bespeur ik bij de meubels van Kringloop Ede: veel gare banken en eiken tafels waarmee je iemand kunt pletten, maar er staat ook een grandioze antieke kast die met minimale poetsmiddelen te reanimeren is. En op de chaotische bovenetage die oogt als het hol van een hoarder, duikt zomaar een rotan wieg op.

Kringloop Ede Jem lamp eighties go with the vlo

Nee, dit is geen koffiezetapparaat van Jem maar een eighties lamp. Prijs: € 4,50.

Kringloop Ede De Pottenbakker seventies

Hét droomberoep in de seventies? Pottenbakker!

Kringloop Ede tweedehands deken jurkjes

Deze deken was iets te vervilt om mee te nemen. *huilt weer*

Kringloop Ede kleding tweedehands

Netter dan veel eerstehands kledingwinkels.

Kringloop Ede jas en laarsjes tweedehands

Een suède jas voor dat warme, nostalgische gevoel.

Kringloop Ede tweedehands pannen

“Wie plukt mij van de plank?” Gezellig pretboeket voor in de keuken.

Boven vind ik ook een witte wollen deken uit de seventies, maar hij is helaas net iets té vervilt om ermee naar de kassa te hollen. In een betere staat verkeert de suède winterjas die ik uit een rek trek op de kledingafdeling. Het is dat ik er al eentje heb, anders had ik hem zeker gekocht. De kledingafdeling van Kringloop Ede is sowieso de moeite waard om eens rond te kijken, ontdek ik. Alles staat netjes opgesteld, de items zijn op kleur gesorteerd en de prijzen zijn laag. Een greep: rokjes € 3,50 per stuk, overhemden en blouses € 3,-, kostuums € 10,-, riemen en stropdassen € 1,-, leren jassen vanaf € 17,50. Op een plank liggen zelfs afgedankte militaire helmen voor € 17,50. Perfect als je in de slaapkamer Shaving Ryan’s Privates wilt spelen!

Kringloop 2: I’ve Di-ed and gone to heaven
Zo goed als mijn eerste indruk van Kringloop Ede was, zo aarzelend loop ik aanvankelijk rond in de tweede kringloop Restore. Het ziet er allemaal net een beetje te gelikt en commercieel uit en mijn ervaring heeft me geleerd dat dit meestal weinig goeds voorspelt. Mijn innerlijke kringloopgraver moppert: dit worden relatief hoge prijzen voor weinig interessante dingen. Oude HEMA-borden en bestek, Van Haren schoenen van vorig jaar en H&M kleding die geen doorstart meer verdient, ik kan ze bij wijze van spreken ruiken. Wat het laatste betreft, krijg ik gelijk: de kleding is weinig interessant. In de rekken hangt eigenlijk niets wat het predikaat vintage zou mogen dragen. Maar dan zie ik tussen het serviesgoed iets waarvan mijn hart in overdrive gaat: een helrood dienblad dat werd uitgegeven ter gelegenheid van het huwelijk van prins Charles en Lady Di in 1981. Wat fantastisch kitsch! Zeldzaam! Drie euro! Dat móet ik hebben!

Kringloop Restore lady Diana dienblad royalty vintage

Di en prins Flapoor, Juultje en Bea, royalty liefhebbers soppen van geluk in Restore.

Kringloop Restore Ede

Niet panieken: hier staan ook hele oude dingen tussen.

Kringloop Restore Ede bloemetjes schoenen

Je krijgt gelijk zin om de bloemetjes buiten te zetten. Zo de afvalcontainer in.

Kringloop Restore schalen vintage messen

Moordende concurrentie. “Wegwezen bij deze vintage schalen. Anders moet ik de messenset gebruiken…”

Kringloop Restore oude kast

Troep-anchamon of antieke buffetkast? Wij gaan voor de ware antieke knar!

Kringloop Restore Lego Kameleon boeken speelgoed

Een deel van de buit. Mijn vertrouwen in Restore is hersteld.

Eenzelfde geluksgevoel roepen een eerste druk van de autobiografie Soldaat van Oranje (dan nog Het hol van de ratelslang geheten), een stokoud Kameleon-deeltje en een oud LEGO doosje op. Ik heb ze geen van allen nodig -wat moet ik met een LEGO-wissel?- maar de nostalgische vormgeving en europrijsjes doen me bezwijken. En hé, staat daar geen antieke buffetkast? Wat een beauty voor € 75,-! Als ik een tweede rondje maak, kom ik nog meer bijzondere objecten tegen: een schilderij van de Heilige Maagd Maria, vintage blikken, houten kapstokken in alle soorten en maten, een stoere kachel en kolenkit uit het jaar nul, verfijnde porseleinen bordjes. Bovendien kost het meeste geen fluit. En wat te denken van de vitrines die ik ontdek naast de kassa: daarin flonkert onder meer seventies glaswerk. Duurder, maar fraai. Zaten mijn vooroordelen me dan toch een beetje in de weg? Het begint er wel op te lijken.

Kringloop Restore blikken kolenkit kachel

Ga je voor de lichte of loodzware blikvanger?

Kringloop Restore vintage kapstokken

Glimmend als de dag van gisteren. Deze kapstokken waren vast van een proper baasje.

Restore kringloop vitrines

Alleen het doosje van deze James Bond-auto is al een juweeltje.

Kringloop Ede Restore koffiehoek antieke kast

Moe van alle indrukken? In de koffiehoek kun je even wat cafeïne bijtanken.

Kringloop Restore boek en skateboard

Na het lezen van dit boek wil je alleen nog met een skateboard reizen.

Kringloop Restore Ede spelletjes Big Brother go with the vlo

Big Brother: de oervader van al het reality-kwaad.

Een ander onverwacht sterk punt van Restore is de rijk gesorteerde spelletjeshoek. De prijzen starten vanaf € 0,50, alle spelletjes en puzzels zijn vooraf onderzocht om te zien of alles nog in de doos zit en erna keurig verzegeld zodat gretige kindervingertjes er in de winkel niet mee aan de haal kunnen gaan én er zitten aparte titels tussen. Van Big Brother tot het bordspel van de serie Friends (‘Het spel dat Ross bedacht en waardoor de meiden hun appartement kwijtraakten…’ kopt de doos), het is eindelijk eens wat anders dan de duizendste Scrabble of Monopoly. Ik kies een vroege versie van Wie is het? die ik voor € 2,- afreken. Met een volle tas en een bevredigd gevoel verlaat ik Restore: op naar de laatste kringloop.

Kringloop 3: gezellig kneuteren voor de dieren
Die laatste kringloop wordt ook de kneuterigste kringloop van de dag. Dat weet ik, omdat ik er jaren geleden één keer eerder ben geweest. En inderdaad, als ik de Sportlaan inloop, zie ik dat de kringloop van Dierenbescherming Ede onveranderd is. Ik zie nog steeds dezelfde gezellige uitdragerij voor de deur, de enige aanwijzing in een verder doodgewone woonwijk dat hier een enorme rommelloods zit. En verbeeld ik het me of schuifelen langs de tafels bij de ingang ook dezelfde gezichten? Zou best kunnen want deze kringloop waarvan alle baten naar dierenasiel Hof van Ede gaan, is een begrip in Ede en omstreken. Iedere vrijdag komen vele tweedehands jagers uit de regio er hun slag slaan. Want dat is de enige ‘maar’ aan deze kringloop en de reden waarom ik uitgerekend vandaag naar Ede ben afgereisd: hij is alleen op vrijdag open van 10 tot 16 uur. Meer niet. Net als bij de kringloop kringloop Emmaus in Haarzuilens gelooft men kennelijk in het principe dat je je klanten hongerig moet houden.

Kringloop Ede Dierenbescherming ingang tweedehands

Het bordje boven de ingang zegt het al: je bent hier onder kringloopvrienden.

Kringloop Ede Dierenbescherming ingang

In dit serviesparadijsje duwt men je beleefd opzij.

Kringloop Dierenbescherming Ede Maja de Bij

Maja de Bij zou met mogelijke kringloopdieven wel raad weten.

Kringloop Ede boekenafdeling strips

Alleen open op vrijdag. Gelukkig hebben de Edenaren hun andere kringlopen nog.

Kringloop Ede Daalderop go with the vlo

Knoop in mijn maag. Ik liet deze beschadigde Daalderop-vaas toch maar staan.

Kringloopwinkel Ede Dierenbescherming glaswerk

Wij pleiten voor meer kleur op tafel.

En hongerig zijn de klanten. Ondanks het feit dat we op de Veluwe zijn en mensen je niet opzij smijten om dat zeldzame geslepen glaasje te bemachtigen, hangt er een opgewonden spanning in de lucht. Er wordt beleefd gebabbeld met de grijzende vrijwilligers die de kringloop bestieren, maar heimelijk schieten de ogen alle kanten op. Ik dompel mezelf onder in de kneuterigheid van de begane grond (de loods heeft twee verdiepingen): elke vrijwilliger heeft zijn of haar eigen afdeling en die taak wordt zeer serieus genomen. Indien je een vraag hebt, word je beleefd geholpen en zo nodig van advies voorzien. Het is een beetje winkeltje spelen voor oudere mensen. Ik scoor een paar fotoboeken en een Maja de Bij-stripboekje in de boekenhoek en draal een hele tijd rond bij het serviesgoed en aardewerk. De reden is simpel: op een plankje staat een antieke vaas van Daalderop. Ik pak het ding wel tien keer op, maar laat hem tenslotte toch aan me voorbijgaan: er zitten teveel butsen in. Die krijg ik er onmogelijk uit.

Kringloop Ede Dierenbescherming retro en oma servies

Ook oma’s hadden vroeger uiteenlopende smaken.

Kringloop Ede Dierenbescherming poppen

Modern Family. Barbie heeft tegenwoordig een hele gevarieerde groep intimi om zich heen.

Kringloop Ede Dierenbescherming zonnekleppen poppen tweedehands

Vissershoedjes zijn in Ede kennelijk ook cool voor vrouwen.

Kringloop Ede Dierenbescherming kleding

Er hing een aantal goede jasjes in de rekken.

Kringloop Ede Dierenbescherming Jezus

En dan weet je weer even dat je in reli-kringen verkeert.

Kringloop Ede dierenbescherming meubels

De meubels kun je overslaan. Ja écht.

En zo laat ik mezelf nog een uurtje opslokken door wat ik de leukste kringloop van Ede vind. Al koop ik er ironisch genoeg het minste. Misschien ben ik na drie kringlopen enigszins verzadigd en kan ik deze loods bij een volgende keer beter als eerste bezoeken. Overigens heb ik nog één puntje van kritiek: zo geweldig als de serviesgoed- en boekenafdelingen zijn, zo suf vind ik de meubels. Het aanbod is van het type net-niet-oud-genoeg en soms ronduit lelijk. Ik bleef maar hopen dat er ergens een hond uit het asiel ontsnapt was die vervolgens zijn blaas zou legen tegen een stoel of tafel. Misschien aardig om daar een act van te maken? Ik zou er zeker voor betalen en dat komt de kas van het dierenasiel weer ten goede. Twee vliegen in één klap!

Conclusie: wip eens langs als je in de buurt bent. In de drie kringlopen in Ede struikel je niet over het antiek en vintage design, maar er staat genoeg leuks. De prijzen doen geen pijn, de winkels worden met veel plezier en passie gerund en je komt beslist met een bijzondere aankoop thuis. Of twee, of drie…

Kringloop Ede
Molenstraat 85
6712 CT Ede
Tel. 0318-306826
kringloopede.nl

Restore kringloop Ede
Hoefweg 2 (hoek Zandlaan)
6717 LS Ede
Tel. 0318-633 658
restorekringloop.nl

Kringloop Dierenscherming Ede
Sportlaan 39
6717 LA Ede
Tel. 0318-626 285
ede.dierenbescherming.nl

(in al deze kringlopen kun je pinnen)

Kringloop Ede lof tweedehands blij

In Ede steken bezoekers hun liefde voor kringlopen niet onder stoelen of banken.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

De Bermuda kringloopdriehoek van Ede Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

3.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to De Bermuda kringloopdriehoek van Ede

  1. Mooie barbie,s staan er op jullie site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑