...

Woonshop meubelloodsen-nederland-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 2 december, 2016 door Danny Post

1

De beste meubelloodsen van Nederland: deel 1

In Nederland stikt het van de grote meubelloodsen. Omdat ik gemerkt heb dat ze niet allemaal bekend zijn, zal ik er een aantal belichten. Vandaag het eerste deel.

December is begonnen en dus gaan we met z’n allen in shopping overdrive. Wie zoekt naar vintage of antieke cadeaus voor zichzelf of een ander heeft de meeste kans van slagen in een meubelloods. Geen groter genot dan een middagje zwerven door zo’n giga opslagruimte met mooie oude objecten. In ieder hoekje valt er wel iets te ontdekken. Bankstellen, kasten, spiegels, tapijten, lampen, buisframestoelen, oosterse dekenkisten, je kunt het zo gek niet verzinnen. Hoewel alles net als in een winkel zorgvuldig is uitgezocht en geprijsd, hangt er toch een avontuurlijkere en rauwere sfeer. In Nederland vind je een heleboel loodsen die ik je van harte kan aanbevelen. Hier zijn de eerste vier, op woensdag volgt het tweede deel.

Bestwelhip: best wel heel erg fenomenaal
Als Facebook een button zou hebben waarmee je een foto duizend keer kon liken, zou ik die onmiddellijk gebruiken voor de foto’s op de Facebook-pagina van Bestwelhip. Wat een ongelooflijk fraaie meubels en woonaccessoires weet eigenaresse Sil Snijkers telkens weer op de kop te tikken. Ze heeft een neusje voor het vinden van de meest ongewone dingen: een space-bank, een gouden palmboom, cocktailstoeltjes die je nergens anders zag. Hoe doet ze het toch? “Ik speur stad en land af om de bijzondere collectie meubels aan te vullen. Dat gebeurt wekelijks. Het inkopen loopt als een rode draad door mijn leven. Die zoektocht… dat is net een verslaving.” Het is mogelijk om via de website je keuze te maken, maar spannender is het om in de loods van Bestwelhip in Geleen rond te snuffelen. Op een oppervlakte van duizend vierkante meter, verspreid over twee verdiepingen, vind je een duizelingwekkend aanbod. De loods is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Alle andere dagen op afspraak. Sil: “De koffie staat klaar!” Groenseykerstraat 41B in Geleen, bestwelhip.nl.

bestwelhip-vintage-loods-sil-go-with-the-vlo

Sil en haar team zijn voortdurend op pad om jouw interieur nog eigenwijzer te maken.

bestwelhip-meubels-loods-go-with-the-vlo

Maak je geen zorgen, deze rozen prikken niet.

bestwelhip-space-bank-retro-go-with-the-vlo-2

Toevallig is de volgepropte loods op zaterdag 3 december weer geopend.

bestwelhip-loods-meubels-vintage-go-with-the-vlo

Alle stijlen en tijdperken staan gezellig door elkaar.

bestwelhip-bar-go-with-the-vlo

Zit je in een kruk-fase? Bij Bestwelhip weten ze hoe dat voelt.

 

Neef Louis: iedereen verdient zo’n smaakvol familielid
“Paradijs!” “Dit is de hemel!” “Ik zit al bijna vijftien jaar op zijn Arne Jacobsen-stoelen uit the fifties!” Over extatische reacties heeft het Amsterdamse Neef Louis niet te klagen. Kritiek is er ook: de prijzen zouden Amsterdams hoog zijn. Sommige dingen zijn inderdaad duurder dan gemiddeld, maar ze zijn dan ook mooier dan gemiddeld. De loods van 1.500 vierkante meter is een inspirerende plek. Een bezoek moet je volgens de eigenaren Louis Vlaarkamp en Petri Raymakers zien als een reis door de tijd: uit ieder decennium van de twintigste eeuw staat er wel iets. Neef Louis is chaotischer en rauwer dan de buurmanloods Van Dijk & Ko. Alsof Louis en Petri haastig hun buit neerkwakten en meteen weer in de vrachtwagen stapten om nog meer toppers op te halen. In de wintermaanden kan het in de loods ijskoud zijn, maar gelukkig bezorgt het aanbod je steevast een warm gevoel vanbinnen. En mochten de pegels echt aan je neus hangen, dan kun je altijd nog een cappuccino in de lunchroom bestellen. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Papaverweg 46 in Amsterdam, neeflouis.nl.

neef-louis-meubels-retro-go-with-the-vlo

Graven in de chaos. In een goede loods moet je niet alles in één oogopslag kunnen zien.

neef-louis-vintage-bioscoopstoelen-go-with-the-vlo

Neef Louis verkoopt ‘gewone’ designstoelen, maar ook oude stoelen uit het Concertgebouw.

neef-louis-amsterdam-industrieel-go-with-the-vlo

Louis wordt niet boos als je de letters thuis in een andere volgorde opstelt.

neef-louis-kaptafel-vintage-go-with-the-vlo

Stoere werkbank en lieve kaptafel. Welke past beter bij jouw persoonlijkheid?

neef-louis-loods-go-with-the-vlo

De kou die aan je botten vreet: zo voelden de loodsen die ik als kind met mijn vader bezocht. Heerlijk!

 

Burbri Antiek: het bestbewaarde geheim van Aalsmeer
De eerste keer dat ik bij Burbri Antiek in Aalsmeer binnenliep, moest er meteen een kaakchirurg gebeld worden. Mijn mond viel zo ver open dat ik hem niet meer dicht kreeg. Dit is een loods zoals je die in het programma Salvage Hunters met Drew Pritchard ziet: heel Brits en tjokvol opvallende spullen. Vanaf de kasten en muren word je aangestaard door opgezette herten en everzwijnen (bij Burbri ziet men ze liever levend, maar deze ouwetjes bliezen hun laatste adem lang geleden uit en er wordt goed voor gezorgd), er is een hele afdeling met originele winkelinrichtingen en achterin kun je je hart ophalen aan de industriële lampen en een groot assortiment bouwmaterialen. Burbri heeft zeker vijfhonderd deuren en ruim duizend luiken op voorraad. Veel? De loods heeft een oppervlakte van maar liefst vijfduizend vierkante meter dus ruimte genoeg. Alles ziet er zo goed uit dat je gaat denken dat je met repro te maken hebt, maar die gedachte moet je een klap geven. Hier is alles echt (g)oud. Geopend op maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Oosteinderweg 201 a in Aalsmeer, burbri.nl.

burbri-antiek-loods-opgezette-dieren-go-with-the-vlo

Met kerst liever wild aan de muur dan op de tafel? Burbri Antiek helpt je.

burbri-antiek-industriele-lampen-go-with-the-vlo

Door de ligging tussen de boerderijen is de loods nog vrij onbekend.

burbri-antiek-heiligenbeeld-go-with-the-vlo

Vanaf de weg is deze meubelkathedraal nauwelijks te zien. Maar zoek goed en gij zult vinden.

burbri-antiek-toonbanken-go-with-the-vlo-2

Zin om ouderwets winkeltje te spelen? Het aantal winkelkasten en -toonbanken is gigantisch.

burbri-antiek-geweien-go-with-the-vlo

Ademnood. Het kan zijn dat je na die vijfduizend vierkante meter medisch onderzocht moet worden.

 

Vintro-design: Rotterdams lef
Deze zomer kwam ik op het spoor van het Rotterdamse Vintro-design. Het was een tip van een kennis en ik ben hem er nog steeds dankbaar voor. Eigenaar Richard Mirck praat met zo veel bevlogenheid over zijn kindje dat je er zelf ook helemaal enthousiast van wordt. Wekelijks trekt hij erop uit met de vrachtwagen. “Ik jaag tot in de verste uithoeken van Nederland en België. Laatst nog reed ik vanuit Rotterdam helemaal naar het Twentse Bornerbroek en het Groningse Finsterwolde. Een aardige rit, maar wat een toffe spullen vond ik weer.” Het accent ligt op de jaren vijftig tot en met negentig. “Ik kies items die ik zelf leuk vind. Dat betekent niet dat coole kasten of zitmeubelen uit een andere periode niet worden aangeschaft. Als iets de wow-factor heeft, wil ik het.” Hoewel Vintro-design zich voornamelijk op internet profileert, ben je altijd welkom om langs te komen. De loods bij de Kralingse Zoom is vooralsnog alleen op afspraak te bezoeken, maar Richard denkt erover om in de toekomst ‘open dagen’ te houden. Ik zeg: doen. Vintro-design móet gezien worden! Anthonetta Kuijlstraat 36 in Rotterdam, vintro-design.nl.

vintro-design-lamp-go-with-the-vlo

Oldskool glamour om je vingers bij af te likken.

vintro-design-rotterdam-retro-go-with-the-vlo

Mag ik deze stijlkamer in zijn geheel meenemen?

vintro-design-rotterdam-go-with-the-vlo

Deze roze bank is net binnen. De leuningen kunnen omhoog indien je languit wilt vegeteren.

vintro-design-kast-go-with-the-vlo

Richard kiest de meubels die hij zelf leuk vindt, maar staat ze met liefde af aan zijn klanten.

vintro-design-stoel-rotterdam-go-with-the-vlo

Een stoel met een smile.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to De beste meubelloodsen van Nederland: deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑